Skip to content

Προς το 100% βαίνει το Combined Ratio στο Αυτοκίνητο

Αυξήσεις στα επιτόκια, αυξήσεις στα λειτουργικά κόστη και στις αποζημιώσεις “χτύπησαν” τα κέρδη και τους δείκτες φερεγγυότητας των Ασφαλιστικών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Έκθεση για την Ασφαλιστική Αγορά της KPMG*, η παραγωγή εγγεγραμμένων ασφαλίστρων σημείωσε αύξηση 4%, με το ΑΕΠ να έχει αυξηθεί κατά 5,6%. Κατά συνέπεια η σχέση Ασφάλιστρα – ΑΕΠ κατέγραψε περαιτέρω μείωση και έφθασε το 2,3%. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως και σε παγκόσμιο επίπεδο η αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από την αύξηση του ΑΕΠ. 

Βασικό συμπέρασμα της Έκθεσης ήταν πως η ασφαλιστική αγορά έχει επιδείξει ανθεκτικότητα σε μία περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων, αλλά δεν έχει καταφέρει να οδηγηθεί σε ουσιαστική ανάπτυξη και βελτίωση της ασφαλιστικής διείσδυσης στην ελληνική κοινωνία, εξ ου και ο τίτλος της φετινής εκδήλωσης “From Resilience to Growth”.

Έντονες ήταν οι επιπτώσεις των αυξημένων επιτοκίων στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών, οδηγώντας σε σημαντική μείωση των Ιδίων Κεφαλαίων κατά 37% (2,7 δισ. έναντι 4,3 δισ. το 2021), αλλά και σε περιορισμό της κερδοφορίας, η οποία υπέστη επιπλέον τις επιπτώσεις των αυξημένων αποζημιώσεων στον κλάδο Αυτοκινήτου, αλλά και της αύξησης των λειτουργικών δαπανών κατά 8%. Έτσι τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 13 εκ. ευρώ, έναντι 17,5 εκ. ευρώ που ήταν ο μέσος όρος κερδών της τελευταίας διετίας. Τα αυξημένα επιτόκια επέδρασαν αρνητικά και στους δείκτες Φερεγγυότητας, με τον δείκτη SCR να εμφανίζεται μειωμένος κατά 7 μονάδες και να ανέρχεται σε 184% έναντι 191% το 2021.

Ειδικότερα στον κλάδο Αυτοκινήτου, η αυξημένη κίνηση στους δρόμους έχει επιδράσει στον δείκτη αποζημιώσεων, ο οποίος ανήλθε σε 57% έναντι 48% το 2021, καθώς δεν υπήρξε παράλληλη αύξηση στις τιμές των ασφαλίστρων, η οποία θα εξομάλυνε την κατάσταση. Έτσι το combined ratio έφθασε το 98% και τη χρονιά που διανύουμε ενδέχεται να υπερβεί το 100%, οδηγώντας πλέον σε εξάρτηση της κερδοφορίας από τα επενδυτικά έσοδα. Στη δυσμενή εικόνα του κλάδου συμβάλλει ο πολύ υψηλός -συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά δεδομένα- αριθμός θανατηφόρων τροχαίων, αλλά και το αυξημένο μέσο κόστος ζημίας, το οποίο πλέον ξεπερνά τα 1.200 ευρώ.

Δείτε εδώ συνοπτική παρουσίαση και εδώ την ολοκληρωμένη έκθεση της KPMG

Η κινητικότητα θα συνεχιστεί

Αναφερόμενος στο ευρύτερο κλίμα που επικρατεί στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, ο κ. Κάσσος εξέφρασε την άποψη πως μετά την έντονη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών που επικράτησε τα δύο προηγούμενα χρόνια, η κινητικότητα θα συνεχιστεί και ίσως ενταθεί το προσεχές διάστημα, λόγω του έντονου ανταγωνισμού, του αυξανόμενου κόστους αντασφάλισης, αλλά και των επενδύσεων που απαιτούνται για τον αναγκαίο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την ερχόμενη τριετία, δεδομένου ότι αναμένεται σταθεροποίηση του πληθωρισμού και πτώση των επιτοκίων με παράλληλη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας, οι εξελίξεις ευνοούν την αύξηση της παραγωγής των ασφαλιστικών εταιρειών, όπως άλλωστε ήδη διαφαίνεται από τα στοιχεία οκταμήνου που δημοσιοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται αύξηση 10%, σαφώς μεγαλύτερη από την αύξηση του ΑΕΠ.

Αναμφίβολα η αύξηση αυτή θα επηρεαστεί και από τα τυχόν επιπλέον κίνητρα που θα δώσει η πολιτεία, καθώς και από την εφαρμογή της υποχρεωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών. Ωστόσο η αύξηση του κόστους της αντασφάλισης κυρίως στον κλάδο Περιουσίας, αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα αντίστοιχα με αυτά στον κλάδο Αυτοκινήτου, εκτός εάν οι εταιρείες προχωρήσουν και εδώ σε αυξήσεις ασφαλίστρων, μετακυλίοντας το πρόσθετο κόστος στους καταναλωτές.

*Τα βασικά σημεία της Ετήσιας Έκθεσης για την Ασφαλιστική Αγορά της KPMG παρουσίασε ο κ. Φίλιππος Κάσσος -partner στο Ελεγκτικό Τμήμα της KPMG, επικεφαλής του Τμήματος Αναλογιστικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, καθώς και του Τομέα Παροχής Ελεγκτικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στις ασφαλιστικές εταιρείες- σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου. Η Έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία από τις οικονομικές καταστάσεις 24 ασφαλιστικών εταιρειών για το οικονομικό έτος 2022. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *