Skip to content

Πρόοδος στις συνομιλίες για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία – Κυρώσεις και ασφάλιση κορυφαία ζητήματα

Η άρση των περιορισμών στην ασφάλιση των εξαγωγών αποτελεί κλειδί όπως διαμηνύει η Ρωσία ώστε να λυθεί το θέμα των μεταφοράς των σιτηρών της Ουκρανίας προς άλλες χώρες.

του Χρήστου Γαβαλά

Αυτό μεταδίδει σαν πληροφορία το περιοδικό Insurance Journal, περιγράφοντας αναλυτικά την κατάσταση των διαπραγματεύσεων που εξελίσσονται ανάμεσα σε όλες τις πλευρές και οι οποίες βαίνουν καλώς μέχρι στιγμής.  

Ειδικότερα, η Ουκρανία, τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία χαιρέτησαν την πρόοδο στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη οι οποίες στοχεύουν στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας που μπλοκάρει η Ρωσία και να μετριάσουν τον κίνδυνο της πείνας που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Το τέλος του πολέμου παραμένει ωστόσο πολύ μακριά καθώς συνεχίστηκαν οι σφοδροί βομβαρδισμοί.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε την Τετάρτη ότι μια συμφωνία αναμένεται ότι θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα, πως η Άγκυρα θα διασφαλίσει την ασφάλεια των αποστολών κατά τη διέλευσή τους και τα μέρη θα ελέγχουν από κοινού τα φορτία σιτηρών στα λιμάνια.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά πριν οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.

«Είδαμε ένα κρίσιμο βήμα να γίνεται προς τα εμπρός», τόνισε ο κ. Γκουτιέρες σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. «Χρειαζόμαστε ακόμη πολλή καλή θέληση και δεσμεύσεις από όλα τα μέρη», σημείωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ουκρανική αντιπροσωπεία μου ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος. Τις επόμενες ημέρες θα συμφωνήσουμε για τις λεπτομέρειες με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ».

Η Τουρκία και η Ουκρανία δήλωσαν ότι θα δημιουργηθεί κοινό κέντρο συντονισμού με τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη.

«Το καθήκον αυτής της ομάδας θα είναι να διεξάγει γενική παρακολούθηση και συντονισμό της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε στο Twitter ο αρχηγός του επιτελείου του κ. Ζελένσκι, Αντρέι Γέρμακ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν προέβη άμεσα σε κάποιο σχόλιο.

Εκτός από μεγάλος παγκόσμιος προμηθευτής σιταριού, η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος εξαγωγέας λιπασμάτων και η Ουκρανία σημαντικός παραγωγός καλαμποκιού και ηλιέλαιου.

Μια συμφωνία θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια, ιδίως μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, και για τη σταθεροποίηση των αγορών.

Όμως ο κ. Γκουτιέρες προειδοποίησε ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος να διανυθεί» μέχρι να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Αρκετές πόλεις της Ουκρανίας ανέφεραν ότι δέχθηκαν σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ήταν νωρίτερα αρνητικός για τις προοπτικές ειρήνευσης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπήρξαν συνεχείς ρωσικοί βομβαρδισμοί σε όλη την επαρχία Ντόνετσκ, την οποία η Μόσχα σκοπεύει να καταλάβει για να ολοκληρώσει την κατάληψη της βιομηχανοποιημένης περιοχής Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Ουκρανία και η Δύση έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι επιδεινώνει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Η Μόσχα κατηγορεί από την άλλη την Ουκρανία ότι αρνείται να αφαιρέσει νάρκες που σκόρπισε γύρω από την ακτογραμμή της για να προστατευθεί από την επίθεση της Ρωσίας και οι οποίες απειλούν τη ναυτιλία.

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται επίσης ότι οι δυτικές κυρώσεις δυσκολεύουν τη Ρωσία να χρηματοδοτήσει και να ασφαλίσει τις δικές της θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε τον Πιότρ Ιλίτσεφ, επικεφαλής του τμήματος διεθνών οργανισμών στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ότι η χώρα του ήθελε να ελέγξει και να επιθεωρήσει η ίδια τα πλοία σιτηρών, ούτως ώστε να αποκλείσει το λαθρεμπόριο όπλων.

Πριν ανακοινωθεί η πρόοδος, διπλωμάτες αποκάλυπταν ότι το υπό συζήτηση σχέδιο περιελάμβανε την καθοδήγηση από ουκρανικά πλοία των σιτηρών μέσα και έξω από τα ναρκοθετημενα λιμενικά ύδατα.

Η Ρωσία συμφωνεί σε ανακωχή κατά τη μεταφορά των αποστολών και η Τουρκία – με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών – επιθεωρεί πλοία για να κατευνάσει τους φόβους της Ρωσίας για λαθρεμπόριο όπλων.

Το RIA επικαλέστηκε διπλωματική πηγή που δεν κατονομάζεται να λέει ότι τα αιτήματα της Ρωσίας περιλαμβάνουν την άρση των «εμποδίων στις εξαγωγές» που δημιουργούνται από τις κυρώσεις, επικαλούμενη τους τομείς «της ναυτιλιακής ασφάλισης, της επιμελητείας, των υπηρεσιών μεταφορών και των τραπεζικών εργασιών»

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *