Skip to content

Πρόταση για υποχρεωτική κάλυψη στα αυτοκίνητα έναντι φυσικών καταστροφών

Στο Συνέδριο των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στο Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη (Σάββατο 25.11.23)

Στην πέμπτη Εθνική Συνδιάσκεψη των Εκλεγμένων στα Επιμελητήρια Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, στο δεύτερο κατά σειρά πάνελ των εργασιών με θέμα το φορολογικό, στο οποίο συμμετείχαν ο Υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ Γιώργος Καββαθάς και ο οικονομολόγος Αντώνης Μουζάκης, παρουσιάστηκαν στον Υφυπουργό, από τον επίσης συμμετέχοντα, εκπρόσωπο του ΕΕΑ Δημήτρη Γαβαλάκη, κάποια στοιχεία της ΑΑΔΕ. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η μέση φορολογία εισοδήματος που καταβάλει ο ΚΑΔ των ασφαλιστικών πρακτόρων στην Ελλάδα, είναι σχεδόν ίδια με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο – και όχι σημαντικά χαμηλότερη όπως διατείνεται η κυβέρνηση.

“Οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές δεν φοροδιαφεύγουν”

Από τα μεγάλα επιχειρήματα της κυβέρνησης κατά την προώθηση των πρόσφατων μέτρων για την φοροδιαφυγή είναι ότι ο φόρος εισοδήματος που καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον αντίστοιχο της Ευρώπης. (Η αλήθεια είναι ότι 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες στη χώρα μας δηλώνει μηδενικά εισοδήματα…).Τα στοιχεία όμως που συγκέντρωσε και παρουσίασε, καταχειροκροτούμενος, ο Δ. Γαβαλάκης, απέδειξαν στον Υφυπουργό ότι τουλάχιστον οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, δεν φοροδιαφεύγουν.

Στοιχείο που υποστηρίζει βεβαίως το αίτημα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ότι ο ΚΑΔ των ασφαλιστικών πρακτόρων δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νόμου ο οποίος δυστυχώς είναι οριζόντιος, δηλαδή ισχύει ίδιος για όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα.

Ο κ. Θεοχάρης δεν αμφισβήτησε φυσικά τα στοιχεία της δημόσιας Αρχής, ωστόσο συγκεκριμένες εξαιρέσεις επαγγελμάτων είναι ευνόητο ότι δεν ήταν δυνατό να γίνουν στο νομοσχέδιο – αν μη τι άλλο θα εξαγρίωναν τους λοιπούς επαγγελματίες. Έτσι παραμένει το γεγονός ότι σειρά επαγγελμάτων θα αδικηθούν από τα νέα μέτρα κατά τη φοροδιαφυγής.

Ακούγοντας πάντως ως ένα βαθμό η κυβέρνηση τις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών επέτρεψε να ισχύει το περίφημο “μαχητό του τεκμαρτού εισοδήματος”. Δηλαδή να μπορεί ο επαγγελματίας να αμφισβητήσει το τεκμαρτό εισόδημα με βάση το οποίο τον φορολογεί η κυβέρνηση, αρκεί να δεχτεί να γίνει σχετικός έλεγχος στα εισοδήματα του. Η δημόσια διαβούλευση για το περίφημο νομοσχέδιο έληξε χθες και σύντομα θα γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες από τις όποιες “διορθώσεις” επέφερε το Υπουργείο Οικονομικών.

“Να γίνει υποχρεωτική η κάλυψη έναντι φυσικών καταστροφών στις ασφαλίσεις οχημάτων”

Η μεγάλη είδηση που –ανεπίσημα– βγήκε από τη Συνδιάσκεψη ήταν άλλη. Στο ίδιο πάνελ, το μονίμως άλυτο ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων τέθηκε κάποια στιγμή και ο Υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα, θα δοθεί οριστική λύση. Εκείνη τη στιγμή, ο Γ.Γ. του ΕΕΑ κ. Γαβαλάκης διατύπωσε στον κ. Θεοχάρη την πρόταση, όπως είναι υποχρεωτική η ασφάλιση αστικής ευθύνης οχημάτων, να γίνει υποχρεωτική η κάλυψη έναντι φυσικών καταστροφών – για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε. Ο Υφυπουργός είδε θετικά την πρόταση και δια μικροφώνου, δήλωσε ότι σύντομα θα την δούμε να γίνεται πράξη.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *