Skip to content

Πώς οι φυσικές καταστροφές του β΄ εξαμήνου οδήγησαν σε άνοδο τις ασφαλίσεις κατά φυσικών καταστροφών 

Του Νίκου Σακελλαρίου 

Aυξάνεται το ενδιαφέρον των πολιτών για τις ασφαλίσεις περιουσίας κατά φυσικών καταστροφών μετά και τα προβλήματα που εμφανίστηκαν από τις φυσικές καταστροφές.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η παραγωγή Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2023 στους κλάδους,  Πυρκαγιά και στοιχεία της φύσεως διαμορφώθηκε στα 356.035.449,54 ευρώ με αύξηση (+16,3%) και οι λοιπές ζημίες αγαθών που περιλαμβάνει και κάποιες  ζημιές περιουσίας διαμορφώθηκαν στα 159.496.075,12 (+12,2%). Με δεδομένο ότι πριν τον Σεπτέμβριο 2023, οι μεταβολές στην παραγωγή ήταν μικρότερες, η εκτίμηση της ασφαλιστικής αγοράς είναι ότι ο απόηχος από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Ρόδο και τις καταστροφές σε ξενοδοχεία και κυρίως οι μεγάλες ζημιές του Daniel στη Θεσσαλία, Εύβοια και Δυτ. Μακεδονία δημιούργησαν την ανάγκη για ασφαλίσεις κατά φυσικών καταστροφών. 

Από τον Αύγουστο ξεκίνησε η άνοδος. Στο 15-20% επί του συνόλου της ασφαλιστικής παραγωγής διαμορφώνεται το ποσοστό αυτό 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αναφέρουν ότι η ανοδική τάση από τον Σεπτέμβριο 2023 συνεχίστηκε και στο επόμενο τρίμηνο και ότι το τελευταίο τρίμηνο  του 2023 θα έχει σημαντική αύξηση και στις ασφαλίσεις κατά φυσικών καταστροφών και στις ευρύτερες ασφαλίσεις περιουσίας.  Το μερίδιο των κλάδων αυτών στο σύνολο της ασφαλιστικής παραγωγής έχει αυξηθεί στα επίπεδα του 15-20% και ουσιαστικά αποτελούν τον 2ο ή κατά περίσταση και αξιολόγηση τον 3ο κλάδο στις Γενικές Ασφαλίσεις. Αυτό που θα δούν οι ασφαλιστικές από τον Ιανουάριο 2024 θα είναι πόσο έχει συνεισφέρει η έκπτωση 10% από τον ΕΝΦΙΑ στην διαμόρφωση ανοδικών τάσεων στην ασφαλιστική παραγωγή. 

Οξύνεται ο τιμολογιακός ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες 

Η αυξανόμενη ζήτηση έχει να κάνει και με την προσπάθεια των ασφαλιστικών εταιρειών (Γενικών και Μεικτών) να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους σε έναν νέο και αναπτυσσόμενο κλάδο.  Ήδη ο τιμολογιακός ανταγωνισμός έχει οξυνθεί και θυμίζει κάτι αντίστοιχο με αυτόν στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου.  Η διαφορά είναι ότι οι ασφαλιστικές και το είδος της συγκεκριμένης ασφάλισης επιτρέπει να γίνονται μεγαλύτερες εκπτώσεις ενώ θεωρούνται ότι είναι ασφαλίσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *