Skip to content

«Σαμπάνιες» ανοίγουν οι βρετανικές ασφαλιστικές

Πιθανή η δυνατότητα επαναγοράς μετοχών λόγω μεταρρυθμίσεων στο Solvency II

Νέα ώθηση στον ασφαλιστικό κλάδο στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι μπορεί να επιφέρει η χαλάρωση των κεφαλαιακών κανόνων που αφορούν σε επαναγορές μετοχών και σε πληρωμή μερισμάτων, όπως προκύπτει από τα σχέδια αμφότερων των υποψηφίων για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της χώρας.

Του Χρήστου Γαβαλά

Και αυτό γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες, όπως μεταδίδει το Bloomberg, θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν δισεκατομμύρια λίρες αναμενόμενων κερδών από αυτήν ακριβώς την χαλάρωση.

Τόσο η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρους, όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ δήλωσαν ότι η αναθεώρηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων Solvency II, που αποτελεί μια κληρονομιά της ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι βασικό μέρος της προσπάθειας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Ωστόσο, άτομα που φέρονται να γνωρίζουν καλά τον τρόπο σκέψης των υποψηφίων ανέφεραν στο πλαίσιο του ρεπορτάζ ότι παραμένει ανοιχτό το πού μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα μετρητά αυτά.

Η κυβέρνηση υπέβαλε προτάσεις για τη χαλάρωση του Solvency II νωρίτερα φέτος ως μέρος της προσπάθειάς της να περιορίσει τη γραφειοκρατία μετά το Brexit και να απελευθερώσει μετρητά για τις ασφαλιστικές εταιρείες, ούτως ώστε αυτές να τα επενδύσουν σε υποδομές.

Παράλληλα, η Ένωση Βρετανών Ασφαλιστών ανακοίνωσε πέρυσι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν έως και 95 δισεκατομμύρια λίρες (116 δισεκατομμύρια δολάρια) για την τόνωση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Άτομο που γνωρίζει τα σχέδια της Τρας είπε στο Bloomberg ότι πιθανοί περιορισμοί στη χρήση κεφαλαίου για επαναγορές μετοχών και μερίσματα δεν είναι απαραίτητοι και θα μπορούσαν να αποβούν αντιπαραγωγικοί για την τόνωση των επενδύσεων.

Ενώ πρόσωπο με γνώση της σκέψης του Σουνάκ είπε ότι τέτοιες προτάσεις θα ήταν ανεφάρμοστες, την ώρα που εκπρόσωπος της εκστρατείας του τόνισε ότι ο πρωταρχικός σκοπός των μεταρρυθμίσεων είναι η απελευθέρωση κεφαλαίων για επενδύσεις σε μακροπρόθεσμες υποδομές.

Το άτομο που είναι εξοικειωμένο με τα σχέδια της Τρους συμφώνησε με αυτόν τον στόχο, προσθέτοντας ότι εφόσον οι αλλαγές πραγματοποιούνται σωστά, δεν θα χρειαζόταν να περιφρουρηθεί το πού θα καταλήξουν τα μετρητά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αν και οι υποψήφιοι φαίνεται δύσκολο να ανοίξουν την πόρτα σε ασφαλιστικές οι οποίες θα κινηθούν για να οδηγήσουν τα μετρητά σε καταβολή πληρωμών αντί να τα επενδύουν σε έργα υποδομής και περιβαλλοντικά έργα, αυτό τελικά δεν αποκλείεται να ήταν το αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας, πιστεύουν ορισμένοι ειδικοί.

Οι μεταρρυθμίσεις του Solvency II έχουν τεθεί στο επίκεντρο μιας ευρύτερης πολιτικής συζήτησης καθώς η προώθησή τους μέσα από το Κοινοβούλιο έρχεται εν μέσω της κούρσας για την ηγεσία των Συντηρητικών, με τους δύο πιθανούς διαδόχους του Τζόνσον να στέκονται ιδιαίτερα σε τρόπους με τους οποίους τα οφέλη του Brexit θα γίνουν μέρος της εκστρατείας τους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *