Skip to content

Σε τι επενδύουν οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Αμερικής

Όταν οι διευθυντές επιχειρήσεων θέλουν να εντυπωσιάσουν τους επενδυτές, προσεγγίζουν όλο και περισσότερο ό,τι σχετίζεται με την καινοτομία. Την τελευταία δεκαετία, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι αναφορές στη λέξη «καινοτομία», κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων για τα κέρδη των εταιρειών.

Το 2020, έκθεση αντιμονοπωλιακής επιτροπής στο Κογκρέσο της Αμερικής, υποστήριξε ότι η κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών είχε «ουσιαστικά αποδυναμώσει την καινοτομία». Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, οι κολοσσοί συγκεντρώνουν μεγάλα κέρδη και στη συνέχεια αρχίζουν και εξαγοράζουν κάθε πιθανό ανταγωνιστή! Η εξάλειψη τέτοιων «δολοφονικών εξαγορών» ήταν ένας από τους στόχους του προέδρου Τζο Μπάιντεν, για την αύξηση του ανταγωνισμού, την περσινή χρονιά.

Πίσω από αυτό τον μαραθώνιο εξαγορών βρίσκεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, τις λεγόμενες “Big Five” – Alphabet (ιδιοκτήτρια της Google), Amazon, Apple, Meta και Microsoft. Οι Big Five έχουν ριχτεί σε έναν αγώνα για το ποια θα προλάβει να αδράξει το μέλλον, ανακαλύπτοντας πρώτη την επόμενη μεγάλη καινοτομία.

Το 2020 οι δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες της Αμερικής για έρευνα και ανάπτυξη ανήλθαν στα 713 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι Βig Five ξόδεψαν 149 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου το ένα τέταρτο αυτού του συνόλου. Βεβαίως, τα έσοδα των Big Five, που έχουν συνολική αγοραία αξία άνω των 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν τριπλασιάστηκαν μεταξύ του 2015 και του 2020.

Αν εξετάσει κανείς το περιεχόμενο των επενδύσεων και εξαγορών των κολοσσών αυτών, αλλά και τα προφίλ των εργαζομένων τους στο LinkedIn, τις δημοσιεύσεις τους και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας τους αρχίζει να σχηματίζει μια εικόνα σχετικά με το που οδεύουμε τεχνολογικά. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι περίπου το 5% με 20% των τεράστιων δαπανών επενδύεται σε «τεχνολογίες αιχμής»: το metaverse, τα αυτόνομα οχήματα, η υγειονομική περίθαλψη, το διάστημα, η ρομποτική, τη fintech, τα κρυπτονομίσματα και η κβαντική πληροφορική Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) βρίσκεται πλέον παντού σε σημείο που δεν θεωρείται ξεχωριστός τομέας. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των εταιρειών που εξαγοράστηκαν ειδικεύθηκαν στην τεχνητή νοημοσύνη ή στη δημιουργία τεράστιων συνόλων μαζικών δεδομένων (big data).

Η Microsoft είναι η εταιρεία που ξοδεύει περισσότερο. Τον Απρίλιο συμφώνησε να αγοράσει την Nuance Communications, πάροχο cloud και λογισμικού που επικεντρώνεται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, έναντι 19,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η μεγαλύτερη εξαγορά για την οποία υπάρχουν δεδομένα, τα τελευταία τρία χρόνια.

Έχει, επίσης, αγοράσει νεοφυείς επιχειρήσεις που διευκολύνουν τις υπηρεσίες cloud, όπως το Mover.io, το οποίο βοηθά τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν δεδομένα στο cloud, και τη CloudKnox, εταιρία διαδικτυακής ασφάλειας. Η Google, η οποία υστερεί σε σχέση με τη Microsoft και την Amazon στον τομέα cloud, απέκτησε τρεις εταιρείες που βασίζονται στο cloud, μεταξύ των οποίων και η Actifio. Αγόρασε, επίσης, τρεις εταιρείες φορητών συσκευών, μεταξύ των οποίων και η Fitbit, για τις οποίες δαπάνησε 2,1 δισ. δολάρια, αποδεικνύοντας, έτσι, το αυξανόμενο ενδιαφέρον της για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Η Alphabet, η Amazon και η Microsoft διαθέτουν ξεχωριστές επενδυτικές θυγατρικές. Από το 2019, οι εταιρείες της Alphabet έχουν κλείσει περίπου 400 συμφωνίες. Περίπου 100 από αυτές προορίζονταν για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των βιοεπιστημών ή της υγειονομικής περίθαλψης – τομέας που οι εταιρείες τεχνολογίας θεωρούν ελκυστικό εν μέρει λόγω της αυξανόμενης εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στη βιολογία. Οι επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου της Google περιλαμβάνουν την Editas Medicine,  εταιρεία επεξεργασίας γονιδιώματος, και την Adagio Therapeutics, φαρμακευτική εταιρεία.

Από τις 13 εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα της επαυξημένης πραγματικότητας (Αugmented Reality) ή της εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), η Meta αγόρασε οκτώ, μεταξύ των οποίων και η BigBox vr ή η Downpour Interactive. Η Apple αγόρασε άλλες τέσσερις, μεταξύ των οποίων η Next vr και η IKinema. Ωστόσο, η κύρια προτεραιότητά της είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Από τις 22 αγορές στις οποίες έχει προβεί από το 2019, περισσότερες από τις μισές είναι νεοφυείς επιχειρήσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Το που οι εταιρείες επιλέγουν να αναλάβουν μειοψηφικά μερίδια μπορεί, επίσης, να μας κατατοπίσει σχετικά με τις προτιμήσεις τους. Και εδώ οι επιλογές των εταιρειών είναι αποκαλυπτικές. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τους πέντε επενδυτές που κατασκευάζουν αυτοκίνητα. Η Amazon επένδυσε σε δύο, την Aurora και τη Rivian. Η τελευταία, στην οποία έχει μερίδιο 20%, εισήλθε στο χρηματιστήριο τον Νοέμβριο και αποτιμάται στα 67 δισ. δολάρια. Επιπλέον, πέρυσι, η Amazon αγόρασε την Zoox, η οποία, όπως και η Aurora, επικεντρώνει τις λειτουργίες της στα αυτόνομα οχήματα, έναντι 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αναλυτές υποψιάζονται ότι το άμεσο ενδιαφέρον της Amazon για τον κλάδο έγκειται στη δυνατότητα να κάνει την υπηρεσία παράδοσης φθηνότερη και πιο αποτελεσματική – έχει ήδη παραγγείλει 100.000 φορτηγά παράδοσης από τη Rivian. Η επένδυση μπορεί να είναι συγκρίσιμη με την αγορά από την εταιρεία της Kiva Systems, μιας εταιρείας ρομποτικής, το 2012. Η τεχνολογία της Kiva βοηθά πλέον τις αποθήκες της Amazon να λειτουργούν ομαλά.

Η Google επένδυσε, επίσης, σε δύο εταιρείες αυτόνομων αυτοκινήτων: τη Waymo και τη Nuro. Η Apple το 2019, απέκτησε τη Drive.ai, νεοφυής επιχείρηση με αυτόνομα οχήματα. Το Project Titan της Apple πρόκειται να λανσάρει νέο όχημα το 2025. Τον Ιούνιο, η Apple προσέλαβε τον Ούρλιχ Κραντζ, πρώην ανώτερο στέλεχος στο τμήμα ηλεκτρικών οχημάτων της BMW, για να ενισχύσει το Project Titan. Έχει επίσης «αρπάξει» δύο στελέχη από την Tesla. H δε Microsoft πρόσφατα εξαγόρασε την Wayve, εταιρεία αυτόνομων αυτοκινήτων με έδρα το Λονδίνο.

Άλλες 45 επενδύσεις από τους χρηματοδοτικούς κλάδους της Google έγιναν σε εταιρείες fintech, όπως η Botkeeper, αυτοματοποιημένη υπηρεσία τήρησης βιβλίων. Παράλληλα, κι άλλες εταιρείες τεχνολογίας προβαίνουν σε παρόμοιες κινήσεις. Η Apple εξαγόρασε την Mobeewave, νεοφυής επιχείρηση πληρωμών, το 2020, ώστε να δώσει τη δυνατότητα στα iPhone να λειτουργούν και ως τερματικά ανέπαφων πληρωμών για τα κινητά. Πέρυσι, η Amazon αγόρασε την Perpule, ινδική εταιρεία fintech, και συνεργάζεται με την Goldman Sachs για την επέκταση της δυνατότητας χορήγησης δανείων της εταιρείας.

Aπό τις 101 εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί από το 2019, οι 24 προέρχονται από την Ινδία, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από την Αμερική. Η Amazon έχει αποκτήσει μερίδιο στη BankBazaar, ηλεκτρονική χρηματοοικονομική αγορά με έδρα το Τσενάι. Το 2020, η Google αποκάλυψε ότι αποσκοπούσε στην επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ινδικές εταιρείες τεχνολογίας, τα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια. Σε γενικές γραμμές, οι τεχνολογικοί κολοσσοί φαίνονται πολύ πιο πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ινδία απ’ό,τι οι αμερικανικές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Ένας άλλος τρόπος για να δείτε σε ποιον τομέα επενδύουν οι εταιρείες τεχνολογίας είναι να δείτε τους υπαλλήλους που απασχολούν και αυτούς που θα ήθελαν να προσλάβουν. Στο γράφημα που ακολουθεί περιγράφονται οι τομείς εξειδίκευσης των υπαλλήλων των Big Five με στοιχεία από το προφίλ τους στο LinkedIn!:

*Περίληψη άρθρου που δημοσιεύθηκε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο της 23/1/2022

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *