Skip to content

Σημαντική αύξηση τιμολογίων ασφαλίστρων λόγω ακρίβειας

Η εκτίναξη της τιμής της βενζίνης επιδρά στην μείωση της παραγωγής στον κλάδο αυτοκινήτου

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η ακρίβεια που εκδηλώθηκε στην  ελληνική αγορά συνοδεύτηκε από  «εκτίναξη» της τιμής της  βενζίνης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Πότε άλλοτε στην  ιστορία της σύγχρονης αυτοκίνησης στην  Ελλάδα το λίτρο βενζίνης δεν είχε φτάσει στα επίπεδα των 2 ευρώ/ λίτρο. Αυτό έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αυτοκίνηση με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εταιρείες να καταγράφουν μείωση παραγωγής από την αρχή του χρόνου ιδιαίτερα στα δεύτερα και τρίτα αμάξια οικογενειών που δεν μπορούν να σηκώσουν ένα πολύ αυξημένο κόστος μετακίνησης.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις ασφαλιστικής παραγωγής στα αυτοκίνητα καταγράφονται κυρίως σε κατηγορίες ηλικιωμένων οδηγών ή σε κατηγορίες οδηγών που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα για μη επαγγελματικές δραστηριότητες.  Επίσης μείωση παραγωγής καταγράφουν σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες οι κατηγορίες των νέων οδηγών που χρησιμοποιούσαν τα αυτοκίνητα για διασκέδαση. Αυτές οι κατηγορίες όμως (ειδικά οι νέοι) έχουν σημαντική αύξηση αγοράς δικύκλων και έτσι η μείωση παραγωγής αυτοκινήτου αντισταθμίζεται από την αύξηση παραγωγής ασφάλισης μοτοσυκλετών.  Τέλος ο πληθωρισμός έχει αυξήσει το κόστος επισκευής και το κόστος εισαγωγής ανταλλακτικών στο αυτοκίνητο.

Αύξηση ασφαλίστρων καταγράφουν και οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφάλισης Γενικής Αστικής Ευθύνης, οι κλάδοι περιουσίας και κυρίως οι κλάδοι υγείας.

Αυξήσεις ασφαλίστρων και στον κλάδο υγείας

Στους κλάδους υγείας (ασθένειας και ατυχημάτων) έχουμε διπλή επίδραση από την αύξηση του πληθωρισμού και του ιατρικού πληθωρισμού. Οι αυξήσεις ασφαλίστρων προέρχονται και από την ανάγκη αντιστάθμισης ενός πληθωρισμού που οδεύει προς το 5,5%  αλλά και του ειδικού ιατρικού πληθωρισμού που κινείται με άνοδο πάνω από 10%.  Αν προστεθούν και οι αυξήσεις από τις αναπροσαρμογές ασφαλίστρων λόγω ηλικίας τότε πολλοί ασφαλισμένοι θα δουν μέσα στο 2022 σημαντικές αυξήσεις της τάξης του 10% και άνω στα ασφάλιστρά τους.

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς θεωρούν ότι από τη στιγμή που το μέσο λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί πάνω από 5%, η επίπτωση της ανόδου θα διαχυθεί σε όλες τις ασφαλιστικές δραστηριότητες και προς τη διαμεσολάβηση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «δεν γίνεται να πουλάμε με τα ίδια ή μειωμένα ασφάλιστρα, την στιγμή που ο πληθωρισμός ξεπερνά το 5% και οι προμήθειες το 25%».

3 Comments

  1. Avatar

    απαράδεκτο άρθρο και συσχέτιση.. ανέβηκε η θερμοκρασία .. ας ανεβάσουμε τα ασφάλιστρα
    είναι πολλά πράγματα που πρέπει να ελέγχουν καλύτερα η Τράπεζα της Ελλάδας, οι φορείς
    η κυβέρνηση

  2. Avatar

    Πότε επιτέλους η ένωση ασφαλιστικών εταιριών θα περιορίσει τα τεράστια κόστη νοσηλείας που τιμολογούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία μόλις ενημερώσεις ότι έχεις ιδιωτική ασφάλεια;


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *