Skip to content

Στην πρώτη γραμμή η ασφάλιση κατοικίας – Αυξάνονται προϊόντα και ανταγωνισμός

Η ασφάλιση κατοικίας στην πρώτη γραμμή της εγχώριας ασφαλιστικής βιομηχανίας

Του Νίκου Σακελλαρίου

Οι εξαγγελίες από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΕΑΕΕ  στα τέλη Φεβρουαρίου ουσιαστικά άναψαν το “πράσινο φως” προς τις ασφαλιστικές και τις τράπεζες για να προωθήσουν τις ασφαλίσεις κατοικίας. Ιδιαίτερα προωθούν τις ασφαλίσεις κατοικίας οι τράπεζες που συνεργάζονται με ασφαλιστικές και διαθέτουν τα σχετικά προγράμματα.  Σύμφωνα με πληροφορίες από τις τράπεζες, οι πρωτασφαλίσεις κατοικίας έχουν αυξηθεί κατά 7%-8% από την αρχή του 2020.

Η Εθνική Ασφαλιστική ξεκίνησε διαφημιστική καμπάνια για τα προϊόντα ασφάλισης κατοικίας, ενώ το μήνυμα έχει περάσει στην τράπεζα, η οποία έχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο κατοικιών αγορασμένων με δάνειο. Τα περισσότερα σπίτια ήταν ήδη ασφαλισμένα, αλλά η Εθνική Ασφαλιστική ανανεώνει τις παλαιότερες ασφαλίσεις με νέα ασφαλιστικά προϊόντα.

Η Interamerican έχει μεγάλη συνεργασία με την ΠΟΜΙΔΑ (Σύλλογος ιδιοκτητών ακινήτων) και αξιοποιεί το γεγονός αυτό. Η εταιρεία καταγράφει αύξηση ασφαλίσεων κατοικίας από την αρχή του χρόνου.

Αυξημένα είναι τα νέα ασφαλιστήρια και οι ανανεώσεις προϊόντων ασφάλισης κατοικίας και στις υπόλοιπες εταιρείες (Ergo, AXA, AIG, Generali, Groupama, Allianz, Εurolife, Ευρωπαϊκή Πίστη,  Υδρόγειος, Ασφάλειαι Μινέττα, NP Ασφαλιστική, Ευρώπη, Ορίζων, Δύναμις κά) που στοχεύουν να αποκτήσουν αυξημένα μερίδια αγοράς σε μία ασφαλιστική αγορά που προβάλλει με ιδιαίτερες αξιώσεις.

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι εάν συνεχιστεί το ασφαλιστικό ενδιαφέρον των τελευταίων μηνών για τις ασφαλίσεις κατοικίας, ενδέχεται να δούμε μία σημαντική αύξηση (άνω του 10%) μέσα στο 2020, με στόχο να εδραιωθούν ως τον 3ο κλάδο ασφάλισης (μετά από αυτοκίνητο, υγεία).

Σήμερα οι ασφαλίσεις κατοικίας είναι ίσως οι χαμηλότερες ασφαλίσεις που μπορεί να κάνει κάποιος για να προστατέψει το σπίτι του. Σε νέες κατοικίες, (έως και 20 ετών), το μέσο κόστος ασφάλισης σε ετήσιο επίπεδο δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ για διαμέρισμα 100 τ.μ., ενώ με κάποιο μικρό επασφάλιστρο μπορεί να ασφαλίσει κανείς και το περιεχόμενο, ειδικά τα ηλεκτρικά είδη. Για τα έπιπλα και τα έργα τέχνης υπάρχουν οι κατάλληλοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μπορούν να αποφανθούν την αξία τους και οι underwriters να καθορίσουν το ασφάλιστρο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *