Skip to content

Σε “άλλο κλίμα” η συνάντηση των Διαμεσολαβητών με τη Διεύθυνση Εποπτείας και τον Σταύρο Κωνσταντά

Tην πρώτη του συνάντηση με την Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) είχε νωρίτερα σήμερα το νεοσυσταθέν ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος το οποίο, μετά την αποχώρηση της ΠΟΑΔ για τεχνικούς λόγους, αποτελείται από την ΕΕΑΕ, την ΕΣΑΠΕ και τον ΣΕΜΑ (Ασφαλιστικοί Πράκτορες, Συντονιστές Ασφαλιστικών Πρακτόρων και Μεσίτες Ασφαλίσεων, αντίστοιχα).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της ΔΕΙΑ, υπό τον συντονισμό του Γενικού Διευθυντή κ. Σταύρου Κωνσταντά και των αρμόδιων Διευθυντριών και κατά γενική ομολογία άφησε στους εκπροσώπους των Σωματείων τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σίγουρα αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι στο τιμόνι της ασφαλιστικής εποπτείας βρίσκεται για πρώτη φορά ένας…ασφαλιστής (σ.σ. Σταύρος Κωνσταντάς), που γνωρίζει εκ των έσω όλα τα ζητήματα που ταλαιπωρούν την διαμεσολάβηση δεκαετίες τώρα. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε “ξέρει που πρέπει να σταθεί και τι να αφήσει στην άκρη” και “αντιλαμβάνεται απόλυτα” αιτήματα και υποδείξεις.

Έτσι οι προσδοκίες της Διαμεσολάβησης για εποικοδομητικότερες επαφές αυξάνονται. Αυτό που σίγουρα καίει όλους τους Διαμεσολαβητές είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός και παρότι στο τραπέζι συζητήθηκαν όλα όσα απασχολούν τον ασφαλιστικό κλάδο (κλιματική κρίση, υποχρεωτικότητα, ρυθμιστικά πλαίσια ΕΕ), αυτό που στην ουσία ζητήθηκε και είναι και της απολύτου αρμοδιότητας της ΔΕΙΑ, είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Ακολουθούν αναλυτικά τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που απέστειλε πριν απο λίγο η ΕΑΔΕ. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η πρόθεση της Εποπτείας να στείλει δειγματοληπτικά ένα ερωτηματολόγιο προς γραφεία πρακτόρων και μεσιτών, προκειμένου να λάβει σαφέστερη εικόνα για τις συνθήκες λειτουργίας τους:

1ον Ο συσχετισμός της κλιματικής αλλαγής και οι προτάσεις προς την Πολιτεία με κίνητρο  την  αναγκαιότητα βελτίωσης της διείσδυσης της ασφαλιστικής αγοράς στην κοινωνία και με πρωτεύοντα στόχο την ταχύτερη δυνατή επίτευξη των Ευρωπαϊκών μέσων όρων.

2ον Οι προσπάθειες υπέρ της βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους ασφαλισμένους αλλά και η  προστασία τους από πρακτικές που λειτουργούν παραπλανητικά και τελικώς τους αποπροσανατολίζουν. Σχετικό υπόμνημα κοινοποιήθηκε στην εποπτεύουσα αρχή.

3ον Οι τάσεις που διαμορφώνονται στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τη νομοθεσία για την ιδιωτική ασφάλιση, οι  ελληνικές θέσεις καθώς και η αυστηροποίηση της εποπτείας σε θέματα που καταστρατηγούν την ισχύουσα  νομοθεσία στο πλαίσιο λειτουργίας τόσο των ασφαλιστικών εταιριών όσο και των διαμεσολαβητών.

4ον Οι δράσεις για την επέκταση των εξετάσεων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών  σε κεντρικές πόλεις ανά την Ελλάδα αλλά και η αύξηση της συχνότητάς τους, προκειμένου να διασφαλιστεί δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης για την έκδοση της σχετικής άδειας.

5ον. Η πρόθεση της Εποπτικής αρχής να πραγματοποιήσει έρευνα για την καταγραφή της δραστηριότητας διανομής ασφαλιστικών προϊόντων, μέσω ειδικού ερωτηματολογίου που θα απευθύνει σε Ασφαλιστικούς Πράκτορες και Μεσίτες ασφαλίσεων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *