Skip to content

Τα ΤΕΑ πάνε στην ΤτΕ από 1/1/ 2025 – O Στ. Κωνσταντάς για την Εποπτεία

 Μετά την ιδιωτική ασφάλιση που πέρασε υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2010, ήρθε η σειρά των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Από τη 1η Ιανουαρίου του 2025 τα ΤΕΑ τίθενται υπό την εποπτεία της ΤτΕ στο πλαίσιο του νέου νόμου 5078 που αναμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο ενός συνθετικού νομοθετικού κειμένου

Μιλώντας στο 5ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης της Ethos Media, o Σταύρος Κωνσταντάς, Διευθυντής, Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, Τράπεζα της Ελλάδος τόνισε πως η νομοθεσία παρέχει πρόνοια για την λειτουργία του Ταμείου και όρους για την οργάνωση, συμπληρώνοντας ότι η ΤτΕ διαθέτει μακρά εμπειρία προσωπικό εξειδικευμένο, με πολυετή εμπειρία στην ασφάλιση και την εποπτεία.

Σε δύο πυλώνες η εποπτεία των Ταμείων 

Διαβεβαίωσε ότι η ΤτΕ θα ασκήσει εποπτεία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον ιδιαίτερο κοινωνικό ρόλο των ΤΕΑ και τα ιδιαίτερα τους χαρακτηριστικά. Κατά την ΤτΕ η εποπτεία στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η χρηματοοικονομική εποπτεία. Και ο δεύτερος πυλώνας η  εποπτεία απαιτήσεων διαφάνειας ως προς τα μέλη και ως προς την πληροφορία που πρέπει να λαμβάνουν. 

Τα ΤΕΑ εξήγησε ο κος Κωνσταντάς όπως και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι ελεύθερα να εκπονήσουν την στρατηγική τους, η ΤτΕ δεν θα παρέμβει στην ελευθερία αυτή, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει εργαλείο της εποπτικής αμφισβήτησης.

Ο στόχος της εποπτείας είναι η διασφάλιση ενός διάφανους και βιώσιμου συστήματος προστασίας των ασφαλισμένων, υπογράμμισε ο ίδιος διατυπώνοντας ότι ο ρόλος του εποπτικού συμβουλίου είναι διαφορετικός από εκείνου του εσωτερικού ελέγχου. 

Δύο ακόμα κανονισμοί για τα ΤΕΑ

Το εποπτικό συμβούλιο δίνει την άδεια στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκτελεί καθήκοντα με διαφάνεια και συνέπεια.  Τα Ταμεία υπόκεινται επίσης στο κανονισμό της αειφορίας και τον κανονισμό DORA. Βάσει του κανονισμού DORA τα Ταμεία απαιτείται να διαχειρίζονται αποτελεσματικά όλους τους κινδύνους και να εφαρμόζουν πολιτικές δοκιμών.

Η υποδιοικήτρια της ΤτΕ  Χριστίνα Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε από την πλευρά της ότι ο Νόμος 5078 εισάγει όρους συνεκτικού πλαισίου, με δυνατότητα σύστασης πολλαπλών ταμείων, ενώ δίνει την ευκαιρία σε μικρότερους εργοδότες να αναπτύξουν ταμεία. Παράλληλα τόνισε αίρονται οι στρεβλώσεις που υπήρχαν. 

Τα ΤΕΑ στην Ελλάδα – μέσες αποδόσεις το 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν οι ομιλητές στο 5ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, ο  αριθμός των ενεργών ασφαλισμένων σε Επαγγελματικά Ταμεία στη χώρα αντιπροσωπεύει το 4,85% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της και το 5,97% των απασχολουμένων στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, το συνολικό ενεργητικό αντιστοιχεί περίπου στο 0,1% του ΑΕΠ, παρά τις σημαντικές αποδόσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (31/12/2023) τα περιουσιακά στοιχεία του συνόλου των ΤΕΑ ανέρχονταν σε 2,139 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 18,01%. Η αξία του ενεργητικού των 28 ΤΕΑ προαιρετικής ασφάλισης ήταν κατά το ίδιο διάστημα 383 εκατ. ευρώ.  Η μέση σταθμική απόδοση του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου του συνόλου των ΤΕΑ, κατά το 2023, διαμορφώθηκε σε 9,5%.

Σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα 27 ΤΕΑ προαιρετικής ασφάλισης τα οποία παρέχουν υπηρεσίες επαγγελματικής ασφάλισης σε 65.000 εργαζόμενους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Τον Δεκέμβριο του 2023 ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Νόμος 5078 του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας με σκοπό – βάσει του σχετικού άρθρου 1 αυτού – την συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την προαιρετική επαγγελματική ασφάλιση, προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες να αναπτυχθεί περαιτέρω ο 2ος Πυλώνας Ασφαλιστικής Προστασίας, να ενισχυθεί το εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων με συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές και ταυτόχρονα να καλλιεργηθεί η κουλτούρα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης στους ασφαλισμένους προς όφελος των ιδίων και συνολικά της εθνικής οικονομίας. Ο νόμος συντηρεί την πραγματική συνετή εποπτεία και μεταξύ άλλων, ορίζει τις απαιτήσεις σχετικά με την επάρκεια κεφαλαίων και τη συμμόρφωση των ταμείων στους κανονισμούς.

Ελ. Ερμείδου

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *