Skip to content

Το Κιλκίς μαραζώνει αλλά οι Σκοπιανοί πλουτίζουν

Ακόμη και πολιτικές ειδήσεις “έβγαλε” το ρεπορτάζ στο Κιλκίς (διαβάστε παρακάτω τι λένε οι κάτοικοι για τους πρόσφυγες), περιοχή όπου κόσμος, μεταφορικά, ζει εκτός συνόρων, μιας και σχεδόν όλες του οι δραστηριότητες έχουν μεταφερθεί στα γύρω αστικά κέντρα της FYROM. Καταναλωτικά αγαθά, επιχειρήσεις, υπηρεσίες υγείας, ακόμη και διασκέδαση… όλα λαμβάνουν χώρα στη άλλη πλευρά των συνόρων για οικονομικούς φυσικά λόγους, ιδιαίτερα μετά την κρίση. Αποτέλεσμα η ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση του Νομού όπου όσοι ασκούν το επάγγελμα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης αντιμετωπίζουν πραγματικά δύσκολες συνθήκες.

maxresdefault

Nomos_KilkisΣτον ακριτικό Νομό Κιλκίς ταξιδεύει σήμερα τους αναγνώστες του το Undewriter.gr, έναν Νομό που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο του κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος. Το σημερινό ρεπορτάζ δεν μεταφέρει μόνο την φωνή της ασφαλιστικής αγοράς αλλά και τις εξελίξεις στην τοπική κοινωνία όπως τις βλέπουν οι κάτοικοι του Νομού.

Ρεπορτάζ: Ελενα Ερμείδου

Στο σημερινό ρεπορτάζ συμμετείχαν: Multi – Invest Zotos – Αβραμίδου Αλεξάνδρα, Intersalonica – Μιχαλάκης Μιχαήλ Διευθυντής Υποκαταστήματος, Aθανασιάδης Ευστράτιος – Ανεξάρτητος Ασφαλιστικός Σύμβουλος, Τεκερλέκη Στέλλα –  Διευθύντρια Ομάδος Γραφείου Πωλήσεων Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οι καταρράκτες του Σκρα
Οι καταρράκτες του Σκρα

Η Πράσινη Κάρτα είναι πιο διαδεδομένη από την ασφάλιση αυτοκινήτου

Το Κιλκίς είναι ένας Νομός πολύ διαφορετικός από όλους του υπόλοιπους Νομούς της Μακεδονίας, υπογραμμίζει η κα Αβραμίδου Αλεξάνδρα. Είναι φτωχός Νομός, η ποιότητα του εδάφους του δεν προσφέρεται για αγροτικές καλλιέργειες και στους 1000 αγρότες, μόλις οι 10, χωρίς υπερβολή, καταφέρνουν και κάνουν σημαντική παραγωγή. Ανάπτυξη δεν υπάρχει, αντίθετα ο Νομός καταγράφει συνεχή ύφεση με την αγορά να έχει χάσει το ήμισυ και άνω του τζίρου που έγραφε τα χρόνια πριν την εφαρμογή των μνημονίων. Η μόνη εργασιακή ομάδα που “αντέχει” ακόμη είναι αυτή των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα αρνητικά αυτά φαινόμενα έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στην κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης καθώς δεν κινείται χρήμα. Υπάρχει ενδιαφέρον για συμβόλαια υγείας, νοσοκομειακά, ωστόσο δεν αγοράζονται μεταξύ των άλλων γιατί τα νοσοκομεία είναι εκτός Νομού και οι ασθενείς θα πρέπει να μεταφερθούν στην Θεσσαλονίκη.

Η "σμαραγδένια λίμνη" νότια του χωριού Σκρα
Η “σμαραγδένια λίμνη” νότια του χωριού Σκρα

Υπάρχουν πολλά ανασφάλιστα οχήματα ωστόσο η Πράσινη Κάρτα (πιστοποίηση ασφαλιστικής κάλυψης για κυκλοφορία του αυτοκινήτου στο εξωτερικό) είναι σίγουρα πιο διαδεδομένη από την ασφάλιση αυτοκινήτου, καθώς οι κάτοικοι του Κιλκίς για να αντιμετωπίσουν το οικονομικό πρόβλημα μεταβαίνουν για τις αγορές τους στο Γευγελή (πόλη της FYROM μια ανάσα από τα σύνορα) ή στην Δοϊράνη (πόλη της FYROM στην δυτική όχθη της ομώνυμης λίμνης) όπου οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών, όπως τρόφιμα, βενζίνη, πετρέλαιο, υπηρεσιών υγείες όπως οι οδοντιατρικές,  είναι πολύ χαμηλότερες από το Κιλκίς.

Μεγάλο ζήτημα για τους ασφαλιστές είναι τα φορολογικά βάρη. Το κόστος ζωής και το κόστος διατήρησης του επαγγέλματος του ασφαλιστή προκαλεί θέμα βιωσιμότητας Φορολογικές αφαιμάξεις και ασφαλιστικό θα οδηγήσουν ασφαλιστές στο κλείσιμο του επαγγέλματος.

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό έχει αλλάξει το χάρτη του Νομού Κιλκίς. Η Ειδομένη για παράδειγμα, πόλη των 200 κατοίκων, φιλοξενεί σήμερα χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι όπως φαίνεται θα παραμείνουν επί μακράν στην περιοχή αν όχι και μόνιμα. Οι πρόσφυγες σύμφωνα με μαρτυρίες δεν δημιουργούν προβλήματα ωστόσο δεν σέβονται την καθαριότητα των δημόσιων χώρων.

Πικρολίμνη, η Νεκρά Θάλασσα της Ελλάδας με τα θαυματουργά νερά
Πικρολίμνη, η Νεκρά Θάλασσα της Ελλάδας με τα θαυματουργά νερά

Για ψώνια στους Ευζώνους και στη Δοϊράνη

Σε υποτονικούς ρυθμούς «δουλεύει» η οικονομία στο Κιλκίς, τονίζει ο κος Μιχαλάκης Μιχαήλ, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα Νομό φτωχό, με μεγάλη ανεργία. Οι οικονομικές δυσκολίες οδηγούν τους κατοίκους στην άλλη πλευρά των συνόρων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Το αποτέλεσμα αυτών, είναι ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων να έχει πέσει μέχρι και 50%.

Οι εξελίξεις στην τοπική κοινωνία και η φτωχή οικονομία έχουν επιπτώσεις και στην ασφαλιστική αγορά. Η ασφαλιστική παραγωγή αυτοκινήτου έχει πέσει, μεταξύ των άλλων πολλοί ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν καταθέσει πινακίδες.

Τα αγροτικά αυτοκίνητα και μηχανήματα είναι όλα ασφαλισμένα, ωστόσο, η περιοχή δεν μπορεί να παράγει τίποτα άλλο εκτός από σιτηρά. Η σύνθεση του εδάφους της δεν έχει καμία σχέση με τα πλούσια εδάφη στα Γιαννιτσά, στην Βέροια ή στην Θεσσαλία.

Συμβόλαια υγείας δεν γίνονται εύκολα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, αλλά, και της απόστασης που μεσολαβεί μεταξύ της πόλης του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης που είναι τα πλησιέστερα νοσοκομεία. Στην προσπάθεια της να καλύψει τις ανάγκες της κοινωνίας, η Interasalonica δίνει ετήσιες κάρτες υγείας προς τους ασφαλισμένους παρέχοντας μεγάλο συνεργαζόμενο δίκτυο ιατρών και διαγνωστικών κέντρων, το κόστος των οποίων μπορεί να κυμαίνεται από 50 ευρώ το χρόνο ή και 100 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, από το 1830
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, από το 1830

Η πραγματικότητα στην Ειδομένη δεν είναι αυτή που δείχνουν τα κανάλια

Η πόλη του Κιλκίς είναι πολύ μικρή και διαθέτει υπέρ και κατά, μας λέει ο κος Αθανασιάδης Ευστράτιος. Στα υπέρ είναι ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Θεσσαλονίκη στα κατά το ότι ο κόσμος του Κιλκίς προτιμά να πραγματοποιεί τις αγορές στην Θεσσαλονίκη, χάνοντας έτσι η πόλη την αγοραστική της δύναμη. Οι κάτοικοι επίσης στρέφονται εκτός συνόρων τόσο στην FYROM όσο και στην Βουλγαρία για αγορές φτηνές. Η επίλυση του προσφυγικού – μεταναστευτικού παραμένει ένα από τα μεγάλα ερωτήματα των κατοίκων του Νομού. Η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που δείχνουν τα κανάλια. Οι οικογένειες των προσφύγων είναι ελάχιστες, οι περισσότεροι είναι άνδρες νεαρής ηλικίας. Οι Σύριοι είναι λίγοι και αυτοί νοικιάζουν κλίνες σε ξενοδοχεία. Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν μεταβεί στο Κιλκίς είναι διάφορες άγνωστες εθνότητες. Αρκετοί από αυτούς δεν έχουν έγγραφα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα.

To σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου
To σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης, αυτός, παρουσιάζει γενική πτώση λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Ο τζίρος έπεσε περίπου 40% τα τελευταία 4 χρόνια, μεταξύ των άλλων και λόγω των μειώσεων που καταγράφηκαν στις τιμές.

Εκδηλώνεται ενδιαφέρον προς τα συμβόλαια υγεία και ζωής ωστόσο ο κόσμος είναι πολύ συγκρατημένος λόγω οικονομικής αβεβαιότητας και μονίμως αναβάλλει τις αγορές του.

Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για ασφαλίσεις κατοικίας και ασφαλίσεις επιχειρήσεων, αν και οι περισσότερες μεταναστεύουν προς Βουλγαρία λόγω χαμηλής φορολογίας.

Οι ασφαλισμένοι προσπαθούν να μειώσουν καλύψεις σε όλων των ειδών τα συμβόλαια, ακόμα και από τα ετήσια αφαιρούν.

Οι αγροτικές ασφαλίσεις δουλεύουν αλλά εποχικά, κυρίως το καλοκαίρι. Κτηνοτροφία υπάρχει στο νομό και τα συμβόλαια που υπογράφονται είναι έναντι πυρκαγιάς, εργατικών ατυχημάτων, αστικής ευθύνης. Ωστόσο οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είναι ανασφάλιστοι.

Ημιμαραθώνιος στο όρος Πάικο
Ημιμαραθώνιος στο όρος Πάικο

Μειώνονται οι μετακινήσεις χαρτοφυλακίων

Ο νομός Κιλκίς είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός, 45 χλμ από Θεσσαλονίκη, που αναπτύσσεται στο βαθμό που επιτρέπει η σημερινή οικονομική κατάσταση. Οι ασφαλιστικές ανάγκες των κάτοικων σύμφωνα με την κα Τεκερλέκη Στέλλα εστιάζονται κυρίως στην υγεία και τη σύνταξη: ως προς το πρώτο , το Κιλκίς έχει ένα δημόσιο νοσοκομείο το οποίο έχει υποβαθμισθεί τα τελευταία χρόνια και σήμερα έχει τεράστιο πρόβλημα με το θέμα των προσφυγών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη μεγάλη πληθώρα των περιστατικών που προκύπτουν. Σε συνδυασμό με το οτι νοσεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καταγράφεται αύξηση εργασιών στα νοσοκομειακά προγράμματα χωρίς να σημαίνει ότι και αποταμιευτικά – συνταξιοδοτικά προγράμματα δεν έχουν την ανάλογη ζήτηση, μετά μάλιστα από τις αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό.

Γλέντι για την έναρξη του Τρύγου στη Γουμένισσα
Γλέντι για την έναρξη του Τρύγου στη Γουμένισσα

Ανοίγοντας το κεφάλαιο Τράπεζες – Ασφαλιστές , η ίδια υπογραμμίζει πως οι τράπεζες έχουν εισέλθει δυναμικά και με έντονο ανταγωνισμό στο κλάδο αυτοκίνητου κυρίως άλλα και γενικότερα στις ασφαλίσεις. Ο πελάτης ωστόσο διαπιστώνει ότι χρειάζεται τον επαγγελματία ασφαλιστή, ο οποίος θα ασχοληθεί μαζί του 24 ώρες το 24ωρο, ώστε να του παρέχει την καλύτερη υπηρεσία, που θα ανταποκρίνεται τα μέγιστα στην ασφαλιστική του ανάγκη και που θα είναι δίπλα του την ώρα της ζημιάς και την ώρα της αποζημίωσης.

Στα θετικά επισημαίνει την αναβάθμιση των υπηρεσιών και του επαγγέλματος με τις νέες ευρωπαϊκές νομοθεσίες και στα αρνητικά τις μετακινήσεις χαρτοφυλακίων οι οποίες ωστόσο συμπληρώνει ότι μειώνονται όλο και περισσότερο, γιατί αφενός έχει ανέβει η ασφαλιστική συνείδηση των ανθρώπων οπότε δεν μετακινούνται εύκολα (γνωρίζουν ότι θα βγουν χαμένοι) και αφετέρου έχει ανέβει το επίπεδο επαγγελματισμού εταιρειών και Συμβούλων με αποτέλεσμα να μην έχει αντικειμενικό λόγο να μετακινηθεί ο πελάτης.

Θαυμάστε την λίμνη Δοϊράνη, στα βόρεια του Νομού και μόλις 75 χλμ από την Θεσσαλονίκη:

assets_LARGE_t_183762_54307407assets_LARGE_t_183762_54018824pegasus_LARGE_t_242261_54430948

5 Comments

  1. Avatar

    Ο Νομός κιλκις εχει Βοηθηθεί ομως με σχολές και τει κατα το παρελθόν καθώς και με στρατό που αφήνει χρήματα.

  2. Avatar

    Ο Νομός Κιλκίς πλήτεται περισσότερο από καθε αλλο όμορο Νομό και γενικότερα Νομό που συνορεύει με τις γείτονες Βαλκανικές χώρες. Η προηγούμενη αναφορά του αναγνώστη είναι άστοχη και δυστυχώς θεωρώ ότι αποτελεί βιτρίνα της σημερινής κοινωνίας. Η μόνιμη σύγκριση του αδικημένου. Ποιές σχολές και ποιό ΤΕΙ ;! Πόσοι σπουδαστές; Πόσο στρατός; Νούμερα κι όχι λασπολογίες. 50-70 σπουδαστές ετησίως; Ο στρατός που έχει το δικό του μαγαζί (Λ.Α.Φ.) εντός της πόλης του Κιλκίς; Διοργανώνοντας παιδικά πάρτι, παρακολουθώντας σπορ στο καφέ της Λ.Α.Φ.; ΠΟΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ !!! Ν Τ Ρ Ο Π Η και μόνο για την τοποθέτηση του αναγνώστη ….

  3. Avatar

    Το 2003 οι πολυκατοικίες ξεφυτρώνανε σαν μανιταράκια στην πόλη του Κιλκίς.Τότε υπήρχαν λεφτουδάκια
    από τα πακετάκια της ευρωπαικής ένωσης και τα δανειάκα των τραπεζών.

    Τώρα όμως; Τώρα πληρώνετε μαγκάκια τις αμαρτίες του παρελθόντος.

    Με δανεικά λεφτουδάκια θέλατε να κάνετε ζωάρα.

    Καθίστε τώρα στον άξονα z

    • Avatar

      Δεν αντιλαμβάνομαι το μίσος που εκφράζετε με την τοποθέτηση σας αλλά διαβάστε πρώτα το θέμα του άρθρου γιατί νομίζω ότι δεεεεν το διαβάσατε καλά : “Αποτέλεσμα η ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση του Νομού όπου όσοι ασκούν το επάγγελμα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης αντιμετωπίζουν πραγματικά δύσκολες συνθήκες”. Ο Νομός αυτός υπήρξε και πριν τα μανιτάρια ο δεύτερος φτωχότερος στη Μακεδονία για δεκαετίες, η ανοικοδόμηση της που ξεκίνησε πολύ πριν το 2003 (βλέπε απογραφές 1991, 2001, 2011) οφείλεται κυρίως στην εισροή συναλλάγματος στην εποχή δραχμής από περίπου 80.000 ομογενείς ανά τον κόσμο (κυρίως Σουηδία, Γερμανία) οι οποίοι επένδυσαν στον τόπο τους για την επιστροφή τους στην Ελλάδα μετά τη συνταξιοδότηση τους. Αν δε, αναζητήσετε τα στοιχεία καταθέσεων από την ΤτΕ θα δείτε οτι ο Νομός βρισκόταν στις πέντε πρώτες θέσεις στην Ελλάδα (αναλογικά του μόνιμου πληθυσμού της) λόγω της επιλογής αυτών των ανθρώπων να στέλνουν το συνάλλαγμα τους στις Ελληνικές Τράπεζες από τις οποίες πολύ πιθανόν εσείς έχετε δανειστεί. Θέλω να πιστεύω ότι απλά θέλατε να γράψετε κάτι έτσι ρε αδερφέ για την ιστορία… Εκτός κι αν η εμμονή σας στο 2003 συνδέεται με κάποιο προσωπικό γεγονός. Λέω ρε παιδί μου μήπως παντρευτήκατε στο Κιλκίς, ξέρετε .. σόγαμπρος (τα του άξονος που λέγατε).

      • Avatar

        Έτσι,έτσι! Δεν ξέρανε τι να τα κάνουν τα λεφτά οι ομογενείς
        και σηκώναν πολυκατοικίες.
        Ήταν τόσο πολύ βλάκες που δεν σκεφτηκαν το αυτονόητο,
        αυτό δηλαδή που σκέφτηκε το φτωχό μυαλουδάκι
        μου όταν αντίκρισα αυτή την αλματώδη ανάπτυξη.

        “ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΤΟΙΚΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ;”

        Ήταν ακόμη ποιο ηλίθιοι που δεν πήγαν να τις σηκώσουν στην Θεσσαλονίκη,αλλά στο παμφτωχο Κιλκίς

        Πλάκα μου κάνεις;

        Την περίοδο εκείνη όχι μόνο στο Κιλκίς αλλά και σε άλλες μεγαλύτερες πόλεις είχε ξεκινήσει ένα τρελό σαφάρι ανέγερσης πολυκατοικιών.

        Ήταν τα δανειάκια που δίνανε οι τράπεζες και τα πακέτα “ντελόρ”
        που πέφτανε σαν βροχή τα οποία έδιναν την ψευδαίσθηση
        στον κοσμάκη πως ήρθε η ώρα ακόμη και το παμφτωχο Κιλκίς
        να γίνει ένα μικρό Dubai.

        Δεν έχω τίποτα με το Κιλκίς φίλε μου.
        Αλλά με όλους αυτούς που κάποτε έκαναν όνειρα να απολαύσουν
        την ζωή ενός Σειχη και τώρα βλέπουν πως το όνειρο έβγαλε φτερά και πέταξε και διαμαρτύρονται και από πάνω.

        Εαν μονίμως το Κιλκίς ήταν φτωχό,τότε αυτό σήμερα είναι τεράστιο πλεονέκτημα γιατί οι κατοικοί του δεν ζούσαν το όνειρο του Σειχη,επομένως μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα
        στις καινούργιες συνθήκες που έφεραν τα μνημόνια.

        Το ερώτημα,λοιπόν,που τίθεται είναι το εξής;

        Μήπως η πόλη του Κιλκίς ήταν κάποτε πλούσια και τώρα μαραζώνει;Μήπως το όνειρο του μικρού Dubai τελείωσε;


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *