Skip to content

Το «λόμπι» των ασφαλιστικών συντηρεί τις ‘επιθετικές’ αυξήσεις επιτοκίων στην Ευρώπη

Καθοριστικό ρόλο στις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ παίζει το ισχυρό λόμπι των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία έχουν μία τεράστια δύναμη μέσα στην ΕΚΤ, στις κυβερνήσεις των κρατών τους αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που φαίνεται κατά το τελευταίο διάστημα.

του Νίκου Σακελλαρίου

Όσο διάστημα η ΕΚΤ προχωρούσε σε μειώσεις επιτοκίων, οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές ήταν εξαιρετικά ανήσυχες καθώς η μείωση επιτοκίων σήμαινε ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες συντήρησης των εποπτικών κεφαλαίων σε υψηλά επίπεδα (ειδικά όταν οι αποδόσεις των ισχυρών γερμανικών και ολλανδικών ομολόγων ήταν αρνητικές και των γαλλικών και ισπανικών σχεδόν μηδενικές) και είχαν δημιουργήσει ένα ‘μπλοκ αντιπολίτευσης’ στην κα Λαγκάρντ. Η επικεφαλής της ΕΚΤ μάλιστα είχε διακόψει την απευθείας επικοινωνία με τους ευρωπαικούς ασφαλιστικούς κολοσσούς και η επικοινωνία γινόταν έμμεσα μέσω κεντρικών τραπεζών ή και πολιτικών στελεχών.

Η αλλαγή τάσης στην πολιτική επιτοκίων και η σταδιακή αύξησή τους ευνοεί όλους τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και ιδιαίτερα τις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές ωφελούνται τα μέγιστα από την αύξηση των επιτοκίων αφού οι επενδύσεις τους σε τοκοφόρα επενδυτικά προϊόντα θα δώσουν πολύ υψηλότερες αποδόσεις. Επίσης θα καταφέρουν να καλύψουν και τις πληθωριστικές πιέσεις που μέχρι
στιγμής ‘κτυπούν’ και τις εταιρείες και τους πελάτες τους.

Το δίλημμα μείωση πληθωρισμού ή ανάπτυξη

Βέβαια σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υπάρχει το δίλημμα της μείωσης του πληθωρισμού ή της ανάπτυξης. Η μείωση του πληθωρισμού μπορεί να δημιουργήσει (λόγω αύξησης επιτοκίων) σημαντική υποχώρηση της ανάπτυξης ή και ύφεση στα ευρωπαϊκά κράτη. Κάτι που βεβαίως δεν το θέλουν οι ασφαλιστικές. Στον αντίποδα, η ανάπτυξη κάτω από τις παρούσες συνθήκες μπορεί να συνοδεύεται από άκρατη ακρίβεια και οικονομική εξάντληση των πολιτών. Γεγονός που επίσης δεν το θέλουν οι ασφαλιστικές αφού θα χάσουν ασφαλισμένους.

Αυτό που επιθυμεί το μεγάλο λόμπι των ευρωπαικών ασφαλιστικών είναι να πραγματοποιηθεί μία ελεγχόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού και να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα οι ρυθμοί ανάπτυξης στα ευρωπαικά κράτη. Έτσι ίσως να είναι ευχαριστημένοι.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *