Skip to content

«Το ΝΑΤΟ λειτουργεί σαν μια τεράστια ασφαλιστική εταιρεία»

«Αποτύχαμε να ελέγξουμε τη Ρωσία – Το ΝΑΤΟ λειτουργεί σαν μια τεράστια ασφαλιστική εταιρεία που τώρα πληρώνει συσσωρευμένα χρέη αδράνειας»: Την πολύτιμη εμπειρία της σε θέματα ευρω-ρωσικών σχέσεων κατέθεσε σε μια συνέντευξη που προκάλεσε αίσθηση στο Politico η Φιόνα Χιλ, μια από τις ειδικούς επιστήμονες με ξεκάθαρη ματιά για τις σχέσεις της Δύσης με το Κρεμλίνο.

Του Χρήστου Γαβαλά

Πρόκειται για μια επιστήμονα που έχει μελετήσει τον Ρώσο πρόεδρο επί δεκαετίες, έχει εργαστεί τόσο σε ρεπουμπλικανικές όσο και σε Δημοκρατικές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ και έχει τη φήμη ότι λέει πάντα την αλήθεια, μια φήμη την οποία κατέκτησε όταν κατέθεσε κατά τη διάρκεια ακροάσεων για την παραπομπή του πρώην αφεντικού της, του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. 

Στη συνέντευξή της ξεδιπλώνει τα πιστεύω της σχετικά με όσα έχει στο μυαλό του ο Πούτιν αλλά και τις πολύτιμες γνώσεις της για τα κίνητρα και τους στόχους του.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει «ασφαλιστική εταιρεία» το ΝΑΤΟ θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξει την ουδετερότητα του ρόλου του όλα τα χρόνια που ακολούθησαν το τέλος του ψυχρού πολέμου. 

«Είχαμε μια μακρόχρονα αποτυχημένη πολιτική από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου όσον αφορά στο πώς θα διαχειριστούμε τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο. Το ΝΑΤΟ είναι σαν μια τεράστια ασφαλιστική εταιρεία, προστάτης της εθνικής ασφάλειας για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε. 

Και συνέχισε εξηγώντας τι κατά την κρίση της δεν λειτούργησε σωστά με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία. 

«Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, εξακολουθούσαμε να πιστεύουμε ότι είχαμε την καλύτερη ασφάλιση για τους δυνητικούς κινδύνους -πλημμύρα, πυρκαγιά κ.λπ.- αλλά με δεδομένο ότι θα πληρώσουμε ένα μειωμένο ασφάλιστρο. Δεν λάβαμε τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε και να μειώσουμε τους διάφορους κινδύνους». 

Και επισήμανε ότι «μπορούμε τώρα να δούμε στην πράξη ότι δεν κάναμε τους σωστούς ελέγχους και δεν εξετάσαμε πλήρως όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα μετριάζαμε την αρνητική απόκριση της Ρωσίας στις διαδοχικές επεκτάσεις του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς».

Η Φιόνα Χιλ εν συνεχεία εξήγησε το γιατί πλέον το ΝΑΤΟ είναι σε δύσκολη κατάσταση καθώς πρέπει να «αποζημιώσει» όλα τα μέλη του που τόσα χρόνια «αγόρασαν» εγγυήσεις ασφάλειας αλλά βλέπουν την περιοχή τους να αναφλέγεται. 

«Σκεφτείτε την Swiss Re ή την AIG ή τη Lloyds of London — όταν ο κίνδυνος ήταν τεράστιος, όπως κατά τον τυφώνα Κατρίνα ή την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008, αυτές οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα. Αυτοί και οι πελάτες τους βρέθηκαν να πνίγονται. Και αυτό είναι κάτι που μαθαίνουν τώρα τα μέλη του ΝΑΤΟ».

Αναφορικά με τις κυρώσεις της Δύσης, προέβλεψε ότι δεν θα είναι αρκετές και θα απαιτηθεί αναστολή των επιχειρηματικών συνεργασιών με τη Ρωσία για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Πρέπει να υπάρξει μια σημαντική διεθνής απάντηση, όπου οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν κυρίαρχα από μόνες τους ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν με τη Ρωσία για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να επιλυθεί αυτό. Χρειαζόμαστε μια προσωρινή αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη Ρωσία. Ακριβώς με τον τρόπο με τον οποίο δεν θα προχωρούσε καμία πλήρης διπλωματική διαπραγμάτευση για οτιδήποτε άλλο πλην της κατάπαυσης του πυρός και απόσυρση στρατευμάτων όσο η Ουκρανία εξακολουθεί να υφίσταται ενεργή εισβολή, έτσι συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή τροφοδοτείτε την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό που χρειαζόμαστε λοιπόν είναι μια αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη Ρωσία έως ότου η Μόσχα σταματήσει τις εχθροπραξίες και αποσύρει τα στρατεύματά της».

2 Comments

  1. Avatar

    Πολύ ωραίο άρθρο για ενημέρωση. Όμως θα διαφωνήσω στο ότι το ΝΑΤΟ λειτουργεί ως ασφαλιστική εταιρεία. Τα παραδείγματα αρκετά ,και θα σταθώ στο Γιουγκοσλαβικό αλλά και στο Κυπριακό. Αναφέρατε πώς υπάρχουν αδυναμίες και πως ενέργησε με ιδιαίτερη καθυστέρηση ως “ασφαλιστική μεγάλη εταιρεία”
    Η παρέμβαση της ασφαλιστικής εταιρείας είναι πάντα εύστοχη , χρήσιμη και επικοδομητικη. Ούτε σε βάρος ανθρώπων(ασφαλισμένων) κα. Σας ευχαριστώ

  2. Avatar

    Το άρθρο είναι εντελώς άκυρο. Η σύγκριση είναι εντελώς λανθασμενη. Συγνώμη, αλλά για το underwriter είναι μία ατυχέστατη στιγμή.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *