Skip to content

Υποχρεωτικοί προσεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτίρια

Νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία οι προσεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτίρια θα είναι από δω και στο εξής υποχρεωτικοί. Η κινητοποίηση οφείλεται προφανώς στον πρόσφατο φονικό σεισμό που συνέβη στην Τουρκία, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της αντισεισμικής προστασίας και συντήρησης των κτιρίων.

Το νομοσχέδιο θα εκπονηθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη βοήθεια του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η επιχείρηση της κυβέρνησης οργανώνεται μετά από επείγουσα έκκληση του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, ο οποίος ζήτησε να ελεγχθούν άμεσα κτίρια του δημοσίου, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες και εγκαταστάσεις τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 5.000 μηχανικοί για να ελεγχθούν 18.000 κτίρια σχολείων και 2.500 κτίρια νοσοκομείων κατά τη διάρκεια τριών μηνών.

Το πρόβλημα αφορά κυρίως κτίρια που χτίστηκαν πριν από το 1970, υπάρχουν μάλιστα και πολύ παλιά δημόσια κτίρια που χτίστηκαν και πριν τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό του 1959.

Στην αναγκαιότητα του ελέγχου των δημοσίων κτιρίων αναφέρθηκε πρόσφατα και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον καθηγητή, το κτιριακό απόθεμα της χώρας είναι πάρα πολύ καλό, σε υψηλό επίπεδο, αλλά όμως μέσα σ’ αυτό το σύνολο των κτιριακών υποδομών, υπάρχουν και κτίρια ασφαλώς πιο παλιά, ασυντήρητα, κτίρια που έχουν υποστεί παρεμβάσεις, είναι μια γκάμα ολόκληρη κτιρίων που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και από γειτονιά σε γειτονιά και από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Αναφορικά με τη φροντίδα των ιδιόκτητων κτιρίων ο κ. Λέκκας τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέχουν το ίδιο τους το κτίριο, δηλαδή να το συντηρούν, να διαβλέπουν βλάβες οι οποίες πάνε να γίνουν, ενδεχομένως από τα νερά ή από παραβάσεις διάφορες, που μπορεί να κάνουν οι ένοικοι ή κάποιος τρίτος. Η φροντίδα του κτιρίου είναι αυτή που έχει πολύ μεγάλη σημασία και ό,τι γίνεται στο κτίριο πρέπει να γίνεται με την επίβλεψη μηχανικού. Και βέβαια, κατά τακτά χρονικά διαστήματα κάθε μία πενταετία, καλό θα είναι να γίνεται κι ένας έλεγχος από ειδικό, πρόσθεσε.

Στην Τουρκία, σημείωσε ο καθηγητής, η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο και σιγά σιγά θα αποσυμφορηθεί η όλη διαδικασία στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά σε ορισμένες περιοχές νοτιοδυτικά προς το Λίβανο, τη Συρία, το Ισραήλ και στα βορειοανατολικά δηλαδή προς τη Μαύρη Θάλασσα ίσως να έχουμε και εκεί κάποιο μεγάλο γεγονός. Ενώ ανέφερε ότι η σύνθεση των τεκτονικών πλακών στην περιοχή δεν ευνοούν να μεταφερθεί κάποια δραστηριότητα από εκεί προς τον ελληνικό χώρο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *