Skip to content

Χαμηλής αποδοτικότητας τα δημόσια νοσοκομεία

Την προβληματική διαχείριση των δημόσιων νοσοκομείων στην Ελλάδα αποκαλύπτει έρευνα του ΕΚΠΑ

H πρόληψη θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Υπουργείου Υγείας την επόμενη πενταετία. Αυτό τόνισε με έμφαση ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Το Υπουργείο προβλέπει χρηματοδότηση άνω του 1 δισ. ευρώ με έμφαση στην προνοσοκομειακή φροντίδα, με ενσωμάτωση ιδιωτικών και δημοσίων φορέων και οικογενειακού γιατρού.

Μονόδρομο για το ΕΣΥ χαρακτήρισε άλλωστε τα ΣΔΙΤ ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Υφαντόπουλος στην ίδια εκδήλωση, τονίζοντας ότι το 49% της δαπάνης στα δημόσια νοσοκομεία καταλήγει στα..σκουπίδια.

Η αποδοτικότητα των νοσοκομείων στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως χαμηλή, σημείωσε, με βάση μελέτη που πραγματοποίησε ο ίδιος για το θέμα αυτό την περίοδο 2009-2019.

Τα πολύ μικρά νοσοκομεία λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις, τα νοσοκομεία μεσαίου μεγέθους προσφέρουν καλές αλλά όχι πλήρεις υπηρεσίες ενώ τα πολύ μεγάλα νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρέχουν υπερ-καλύψεις και συγκεντρώνουν τον κόσμο από όλη τη χώρα – χωρίς ωστόσο να κλείνουν κάποια μικρότερα. 

Όπως σημείωσε, η αποδοτικότητα των ελληνικών νοσοκομείων ήταν στο 67% το 2012 και στο 70% το 2016 αλλά έχει μειωθεί στο 51% το 2019, κάτι που σημαίνει ότι «σε κάθε 100 ευρώ που ξοδεύουμε, τα 49 ευρώ πηγαίνουν σε αναποτελεσματικές δράσεις, πετάγονται έξω από το παράθυρο».

Ως αιτίες για αυτό ανέφερε την πολιτικοποίηση της διοίκησης, την έλλειψη κινήτρων για παραγωγικότητα αλλά και την απουσία επιχειρηματικής λειτουργικότητας.

Ενώ ως λύσεις προέβαλε τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, την εισαγωγή καινοτομίας αλλά και την ανάπτυξη ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) τόσο στη διοίκηση όσο και στην τεχνολογία.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *