Skip to content

Χτύπημα – σοκ από Τριντό σε καναδικές ασφαλιστικές και τράπεζες, με δισεκατομμύρια επιπλέον φόρους

Εφάπαξ εισφορά σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες επιβάλλει η υπουργός των Οικονομικών του Καναδά, αυξάνοντας οριστικά τον φορολογικό συντελεστή του εισοδήματός τους.

Εκπληρώνει έτσι μια προεκλογική της υπόσχεση που είχε προκαλέσει την οργή κορυφαίων στελεχών του ασφαλιστικού κλάδου. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα μέτρα θα αναγκάσουν τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να πληρώσουν επιπλέον φόρο 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (4,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε διάστημα πέντε ετών, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που κυκλοφόρησε την Πέμπτη. 

Μάλιστα, οι νέοι φόροι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εφαρμοστούν, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη ενός κόμματος της αντιπολίτευσης από την μεριά της Αριστεράς, για την ψήφιση του νόμου για τον προϋπολογισμό.

Το σκεπτικό μάλιστα της κυβέρνησης είναι ότι τα πολλά χρηματοδοτούμενα από την κυβέρνηση προγράμματα υποστήριξης για τον κορωνοϊό έχουν βοηθήσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα να ανακάμψει γρηγορότερα από άλλα τμήματα της οικονομίας και τώρα είναι καιρός, αυτός ο τομέας να ανταποδώσει.

Το σχέδιο του Τριντό για αύξηση φορολογίας έχει δεχθεί έντονη κριτική από στελέχη, τα οποία αντέτειναν ότι θα επιφέρει μείωση κεφαλαίων προς δανεισμό και θα βλάψει την αντίληψη των επενδυτών για τον Καναδά. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bank of Nova Scotia, Μπράιαν Πόρτερ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε τον φόρο «μια αντίδραση που στέλνει λάθος μήνυμα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα», ενώ άλλα στελέχη τραπεζών είπαν ότι είναι άδικο να επιβαρύνουν τον κλάδο τους για την επιτυχία του.

Μακροπρόθεσμα, οι τράπεζες εκτιμάται ότι πιθανότατα θα είναι σε θέση να μετακυλήσουν το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές μέσω υψηλότερων προμηθειών ή άλλων μέτρων, σύμφωνα με τον αναλυτή της Barclays, Τζον Άικεν. 

Ωστόσο, η αντίληψη ότι οι τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπορεί να επηρεάσει την προσπάθειά τους να προσελκύσουν ξένους επενδυτές, πρόσθεσε.

Ο ξαφνικός αυτός φόρος ύψους 15% ισχύει για φορολογητέο εισόδημα που αποκτήθηκε πέρυσι από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες στον Καναδά και το οποίο υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια Καναδά. 

Αυτό θα αναγκάσει τις εταιρείες να πληρώσουν περίπου 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά, μοιρασμένα σε δόσεις από το 2022 έως το 2027, σύμφωνα με τα έγγραφα του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε όσο είχε εξαγγείλει αναφορικά με την αύξηση του φορολογικού συντελεστή εισοδήματος των τραπεζών, όπως είχε απειλήσει ο Τριντό κατά τη διάρκεια της περσινής εκστρατείας. 

Ο πρωθυπουργός της χώρας είχε δεσμευτεί να αυξήσει το μέγιστο ομοσπονδιακό ποσοστό εισοδήματος για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο 18% από 15%.

Αντιθέτως, η υπουργός Οικονομικών το αυξάνει στο 16,5%, μειώνοντας το όριο στο οποίο θα εφαρμοστεί το νέο επιτόκιο στα 100 εκατομμύρια δολάρια Καναδά από τον αρχικό στόχο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. 

Αυτό το μέτρο θα φέρει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά σε πρόσθετους φόρους για πέντε χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *