Skip to content

Παραμένει ως έχει ο φόρος ασφαλίστρου στη Ζωή, αυξάνεται 5% σε Αυτοκίνητα & Πυρός

Βρίσκεται ήδη προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το σχέδιο νόμου με τίτλο “Eπείγουσες Ρυθμίσεις για την Διαπραγμάτευση και Σύναψη Συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης”, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του φόρου ασφαλίστρου στους κλάδους αυτοκινήτου και πυρός.  Τα ποσοστά διαμορφώνονται σε 15% & 25%  αντιστοίχως. Με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από την κίνηση αυτή το Δημόσιο προσδοκά έσοδα ύψους 75,6 εκατομμύρια ευρώ. 

Όπως πολύ σωστά είχε προβλέψει το Underwriter από την πρώτη στιγμή, αυτό το σενάριο ήταν το πιο πιθανό, αντίθετα με τη φήμη για επιβολή ΦΠΑ στα ασφάλιστρα που κυκλοφόρησε ευρέως εχθές και προχθές και δεν ήταν σε καμία περίπτωση εφικτή με βάση την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Προσοχή: Παραμένει ως έχει ο φόρος ασφαλίστρου στους κλάδους ζωής και λοιπούς κλάδους όπως παραμένουν ως έχουν και οι εξαιρέσεις που αφορούν στην απαλλαγή του σε συμβόλαια ζωής άνω των 10 ετών και σε κάποιους άλλους λοιπούς κλάδους. 

Προς ενημέρωσή σας, παραθέτουμε το άρθρο που έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση και από κάτω το παλαιότερο άρθρο που αντικαθίσταται:

Η παράγραφος 2 του άρθρο υ 29 του ν.3492/2006 (Α’ 210) τροποποιείται ως ακολούθως:

2. Αντικείμενο του φόρου, που επιβάλλεται σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, είναι τα απαιτητά ασφάλιστρα και τα πάσης φύσεως δικαιώματα που απορρέουν από την ασφαλιστική σύμβαση.

Ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε:

α. 25%, επί των ασφαλίστρων κλάδου πυρός

β. 4%, επί των ασφαλίστρων κλάδου ζωής

γ.10%,  επί  των  ασφαλίστρων  των  λοιπών  κλάδων  εξαιρουμένων  των ασφαλίστρων των αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης) για

τα οποία ο συντελεστής φόρου ορίζεται σε 15 %.

Η νομοθεσία όπως ίσχυε μέχρι σήμερα:

Αρθρο 29 Φόρος ασφαλίστρων 1. ΓΕΝΙΚΑ Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού ορίζεται ότι επιβάλλεται φόρος επί των ασφαλίστρων με την ονομασία « φόρος ασφαλίστρων». Ουσιαστικά, δεν πρόκειται για επιβολή νέας φορολογίας αλλά για τη μετονομασία του Φόρου Κύκλου Εργασιών(Φ.Κ.Ε.) σε «Φόρο Ασφαλίστρων» με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τις ίδιες συναλλαγές όπως ο Φ.Κ.Ε., διατηρούνται οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυαν και επιπλέον συγκεντρώνονται οι σχετικές διατάξεις σε ενιαίο κείμενο.

3. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΟΡΟΥ (παρ.2) Οι συντελεστές του φόρου ορίζονται ως εξής:

α. 20% επί των ασφαλίστρων κλάδου πυρός. Ειδικά, για τα ασφάλιστρα για κάλυψη κινδύνου πυρκαγιάς επί καπνών σε φύλλα ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 15%. Ανάλυση στη συνέχεια στο κεφάλαιο των απαλλαγών στ΄ περίπτωση.

β. 4% επί των ασφαλίστρων κλάδου ζωής.

γ. 10% επί των ασφαλίστρων των λοιπών κλάδων.

8. ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ (παρ.5) α. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 14 του ν. 1620/1951, από το φόρο ασφαλίστρων απαλλάσσονται τα ασφάλιστρα κλάδων μεταφορών τα οποία αφορούν ασφαλίσεις σκαφών και εμπορευμάτων που εισάγονται στην ημεδαπή ή εξάγονται στην αλλοδαπή. Η διάταξη αυτή ερμηνεύτηκε με την διάταξη της παρ.7 του άρθρου 15 του ν.δ. 2561/1953 ότι στην ανωτέρω απαλλαγή, περιλαμβάνονται και τα ασφάλιστρα που αφορούν ασφαλίσεις αεροσκαφών. β. Σύμφωνα με τις διατάξεις του β εδαφίου του άρθρου 3 του Ν.Δ. 551/1970 απαλλάσσεται ο κλάδος των πλοίων και αεροσκαφών από το φόρο ασφαλίστρων. γ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του ΝΔ 400/70 απαλλάσσονται από το φόρο ασφαλίστρων τα ασφάλιστρα ζωής εφόσον τα συναπτόμενα ασφαλιστήρια συμβόλαια είναι διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών. δ. Επίσης απαλλάσσεται η αντασφάλιση κινδύνων ( αντασφάλιστρα ) γιατί αν υπαγόταν στο φόρο ασφαλίστρων θα υπήρχε διπλή φορολόγηση του ιδίου αντικειμένου. (Μία στην αρχική σύμβαση ασφάλισης και μία στην σύμβαση αντασφάλισης). ε. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 64 του ν. 542/1977 απαλλάσσονται από το φόρο ασφαλίστρων τα ασφάλιστρα που εισπράττονται για την ασφάλιση ορισμένων κινδύνων επιχειρήσεων που υπάγονται στις διατάξεις του ΝΔ 2687/1953 « περί επενδύσεως και προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού». στ. Με την παράγραφο 3 του άρθρου 6 του ν. 2281/1952 απαλλάσσονται τα ασφάλιστρα για κάλυψη κινδύνου πυρκαγιάς επί καπνών σε φύλλα από το πέντε τοις εκατό (5%) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επομένως ο συντελεστής του φόρου ασφαλίστρων του κλάδου πυρός, ειδικά για αυτή την περίπτωση διαμορφώνεται στο 15%, από 20% που ορίζεται γενικά, δεδομένου ότι το 20% που ορίστηκε στις διατάξεις του κοινοποιούμενου νόμου, προήλθε από την άθροιση του συντελεστή ασφαλίστρων πυρός που ήταν 15% και το ποσοστό υπέρ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ήταν 5%.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *