Ελλάδα: Μειωμένη κατά -28% η παραγωγή σε σχέση με τα προ-κρίσης επίπεδα

24 Μαΐου 2019

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας αποκάλυψε η ετήσια έκθεση Allianz Global Research που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Χαμηλότερη συνολική παραγωγή κατά 28% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα κατέγραψε η ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2018. Η πρόσφατη αναπτυξιακή δυναμική, αν συνεχιστεί, αναμένεται από εδώ και στο εξής να φέρει ανάπτυξη κατά 4% περίπου σε ετήσια βάση, ωστόσο και με αυτό το ρυθμό θα χρειαστούν άλλα 9 χρόνια για να φτάσει η ελληνική αγορά στα προ κρίσης επίπεδα, όπου έπιανε αυξήσεις παραγωγής της τάξης του 10.5% ετησίως! Την τελευταία δεκαετία η ελληνική αγορά παρουσίασε μείωση ανά μέσο όρο -2,3% ετησίως.

Σήμερα στη χώρα μας τα κατά κεφαλή ασφάλιστρα ανέρχονται σε 350 ευρώ και συνολικά αντιστοιχούν στο 2,1% του ΑΕΠ – πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση ανάμεσα στα κράτη της Δυτικής Ευρώπης (2.395 ευρώ ανά κεφαλή ασφάλιστρο και 6,5% αντίστοιχα).

Τα ασφάλιστρα (από ασφαλίσεις Περιουσίας και ασφαλίσεις Ζωής) αυξήθηκαν μόλις κατά 1,0% το 2018, έναντι 1,8% το 2017 και 8,2% το 2016.

Αύξηση 3,3% στην παγκόσμια ασφαλιστική παραγωγή το 2018

Το 2018 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία η ανάπτυξη των ασφαλίσεων Περιουσίας & Ατυχημάτων ξεπέρασε την ανάπτυξη των ασφαλίσεων Ζωής παγκοσμίως (4,7% έναντι 2,5%).

Ωστόσο η ασφαλιστική διείσδυση (τα ασφάλιστρα ως ποσοστό του ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 5,4% – η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ετών.

Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες κατέγραψαν μία αύξηση στα ασφάλιστρα της τάξης του 2,1%, ξεπερνώντας, για πρώτη φορά, τα 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ

Ρεκόρ ανάπτυξης παρουσιάστηκε στον κλάδο περιουσίας κατά 3,1 %, η μεγαλύτερη ανάπτυξη τα τελευταία 15 χρόνια. Τα ασφάλιστρα του συγκεκριμένου κλάδου είναι σχεδόν 16% υψηλότερα από την προ κρίσης παραγωγή.

Γενικότερα, εκτιμάται ότι την επόμενη δεκαετία η αύξηση της παραγωγής θα φτάσει το 5% με τον κλάδο Ζωής να τρέχει λίγο πιο γρήγορα σε χώρες με τα λιγότερο ανεπτυγμένα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, όπως η Ελλάδα.

Η ψηφιοποίηση θα αναδιαμορφώσει το μέλλον της αγοράς σε όλο τον κόσμο. Η ψηφιακή διαχείριση και πρόληψη κινδύνου και η μείωση των λειτουργικών εξόδων και εξόδων διανομής, επίσης λόγω τεχνολογίας, θα μειώσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα την αγορά θα υποστηρίξουν, από την άλλη, η ευρύτερη πρόσβαση σε πελάτες και τα διάφορα νέα προϊόντα που θα προκύψουν από την «ψηφιοποιημένη» κοινωνία.

Μπορείτε να βρείτε τον διαδραστικό χάρτη της Allianz “Allianz Global Insurance Map” εδώ.

Μπορείτε να βρείτε την έκθεση με τίτλο «Global insurance markets at the crossroads» εδώ.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Πάνω από 1 δις δολάρια οι αποζημιώσεις για τα δύο Boeing Max

Απώλεια των δύο αεροσκαφών, καθήλωση όλων των υπολοίπων στο έδαφος, ακύρωση δρομολογίων αεροπορικών εταιρειών και φυσικά αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων,...

Close