Skip to content

Allianz: Οι αγροτικές περιοχές αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τα αστικά κέντρα

Παγκοσμιοποίηση και ψηφιοποίηση έχουν κατηγορηθεί ως οι κύριες αιτίες για την αύξηση του χάσματος στο εισόδημα μεταξύ των κατοίκων των αστικών κέντρων και των αγροτικών περιοχών. Την ίδια στιγμή επικρατεί η εντύπωση πως το εισόδημα των κατοίκων των πόλεων αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με το αντίστοιχο των ανθρώπων που κατοικούν στην επαρχία.

Ωστόσο, ανάλυση της Allianz Research, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 1.078 περιοχές της Ευρώπης, έρχεται να καταρρίψει τον παραπάνω «μύθο» και να δείξει πως τελικά «οι πλούσιοι δε γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι», αλλά στην πραγματικότητα, κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες (2000-2018), οι αγροτικές περιοχές της Ευρώπης αναπτύχθηκαν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τα αστικά κέντρα, κατά 14,6% !

Αναλυτικότερα, το εισόδημα στις αγροτικές περιοχές αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 58,9% την εν λόγω χρονική περίοδο, ενώ στα αστικά κέντρα αυξήθηκε κατά 44,3% αντίστοιχα. Θετική εξέλιξη είναι το γεγονός ότι η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη στις πέντε φτωχότερες περιοχές, οι οποίες το 2000 βρίσκονταν στον πάτο της κατάταξης με κατά κεφαλή εισόδημα 15% χαμηλότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το 2018 είχαν σημειώσει άνοδο της τάξης του 18,3 έως 25,4% πλησιάζοντας τη μέση τιμή πολύ περισσότερο.

Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στις φτωχότερες περιοχές των 24 ευρωπαϊκών χωρών πλησίασε το μέσο όρο γενικότερα, ενώ όσον αφορά την κατανομή εισοδήματος, περισσότερες περιοχές δείχνουν πλέον να βρίσκονται σε μια μέση κατάσταση. Ούτε η διαφορά στην αγοραστική δύναμη στις περιφέρειες των εν λόγω χωρών είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένες πλούσιες περιοχές έχουν “κατέβει” πλέον επίσης στο μέσο όρο, δηλαδή η κατάστασή τους έχει χειροτερεύσει με την πάροδο των χρόνων. Τα εισοδήματα μεταξύ των χωρών της ΕΕ συγκλίνουν, ειδικά ως προς την αγοραστική δύναμη.

Προφανώς, όλα τα παραπάνω δεν αναιρούν το γεγονός ότι με ένα ευρώ ψωνίζεις λιγότερα πράγματα στο Παρίσι απ’ ότι σε ένα χωριό της Ρουμανίας.

Ξεκάθαρο καθίσταται, επίσης, στην έρευνα ότι χώρες, όπως η Ρουμανία και η Εσθονία παρουσιάζουν πολύ πιο βελτιωμένη εικόνα την τελευταία εικοσαετία τη στιγμή που οι συνθήκες στη χώρα μας και στην Ιταλία χειροτέρεψαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα – με την Ιταλία δε να βρίσκεται κάτω και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Από την ημερομηνία εισαγωγής του ευρώ μόνο η Ιρλανδία έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση, ενώ η Γερμανία και η Δανία σημείωσαν τη μικρότερη. Γενικότερα τα νέα μέλη της ΕΕ είναι αυτά που κερδίζουν έδαφος σε αντίθεση με τα παλαιότερα που μάλλον έχουν “χάσει” τα περισσότερα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *