Skip to content

H Καινοτομία είναι γένους θηλυκού

%ce%b5%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%86%cf%86%ce%b5%cf%84%ce%b6%ce%b7Γράφει η Ευγενία Καφφετζή, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Globalnet Insurance Brokers Ltd, Μέλος Δ.Σ. ΣΕΜΑ

Tι θαυμάζει ο λαός; Το ‘θηλυκό μυαλό’.

Εμείς μόνο  γεννάμε;

Όχι λέει η γενετική και βάσιμα υποστηρίζει ότι στα γονίδια μας είναι καταγεγραμμένη η δυνατότητα να διαλέγουμε εμείς υποσυνείδητα για πατέρα των παιδιών μας αυτόν που θα δώσει τα πιο υγιή και δυνατά παιδιά!

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε εκτός από το να γεννάμε; Να υιοθετούμε!

Να υιοθετήσουμε τι; Την Καινοτομία!

Γιατί την Καινοτομία; Γιατί είναι γένος θηλυκού και έτσι γεννάει! Και τι γεννάει; Γεννάει την πρόοδο!

Μα είναι η Καινοτομία για υιοθέτηση! Αν δεν είναι τότε να την γεννήσουμε. Ναι αλλά πώς;

Πρώτα απ’ όλα να προσπαθούμε συνεχώς να κατανοούμε σε τι εποχή ζούμε και ποια είναι η θέση της εταιρείας μας σε αυτήν.

Kατ’ αρχάς αυτό δεν φαίνεται δύσκολο αν περιοριστούμε στα αυτονόητα, όπως πχ ότι είμαστε ήδη στην εποχή του γραφείου χωρίς χαρτί ή στην εποχή της teleconference, πράγματα δηλαδή ήδη συνηθισμένα. Τα δύσκολα αρχίζουν όταν χρειαστεί να κατανοήσουμε τι σημαίνουν και πως μπορεί να επηρεάσουν την ζωή μας γεγονότα που φαίνονται αδιάφορα για μας. Για να εξηγήσω τι εννοώ, θα αναφέρω μερικά παραδείγματα γεγονότων από διάφορους επιστημονικούς ή επιχειρηματικούς χώρους που χαρακτηρίζουν την εποχή που ζούμε.

Μοριακή βιολογία και γενετική. Με ποσά της τάξεως των 1.000 $ ο καθ’ ένας από εμάς μπορεί να αναλύσει πλέον το γονιδίωμα  του. Επιστημονικά αυτό σημαίνει ότι θα ξέρει αν έχει κληρονομική προδιάθεση να νοσήσει από μια σειρά από ασθένειες. Το κόστος αυτής της ανάλυσης συνεχώς μειώνεται, που σημαίνει ότι η απόκτηση μιας τέτοιας πληροφορίας πολύ γρήγορα θα επηρεάσει και άλλους χώρους. Όπως πχ τον ασφαλιστικό χώρο. Τα μάτια μου ανοικτά λοιπόν γιατί σ’ αυτόν τον χώρο ανήκω.

Γεωργία ακριβείας.  Οι ανάγκες λίπανσης κάθε τετραγωνικού μέτρου μιας καλλιέργειας και όχι ολόκληρου του αγρού, η υγεία κάθε δένδρου ξεχωριστά και όχι ολόκληρου του  ελαιώνα καταγράφονται με την βοήθεια drones. Τα οφέλη είναι προφανή. Οικονομία στα λιπάσματα, καλύτερη ποιότητα προϊόντων κλπ. . Πριν από λίγα χρόνια τα drones ήταν πολεμικές μηχανές και τώρα χρησιμοποιούνται  για παραγωγικούς σκοπούς. Σχετικό με το ότι πριν από εβδομήντα σχεδόν χρόνια η ατομική ενέργεια έφερνε όλεθρο ενώ σήμερα ευημερία.

Peer2peer economy. Καινούργια μόδα ή  καινούργιο είδος οικονομίας; Uber, και Airbnb έφεραν επανάσταση στις μεταφορές και τον τουρισμό αντίστοιχα και από το μηδέν, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. έγιναν εταιρείες με κεφαλαιοποίηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.  Θύελλες έχουν ξεσπάσει γι’ αυτές σε όλο τον κόσμο. Είναι κανονικές επιχειρήσεις όπως όλες οι άλλες με υπαλλήλους πάγια κλπ  ή είναι απλώς ηλεκτρονικές πλατφόρμες; Οι συνεργαζόμενοι με αυτές είναι υπάλληλοι; Είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή είναι κάτι καινούργιο; Νομικά, ασφαλιστικά, φορολογικά ακόμα και συνδικαλιστικά πως πρέπει να αντιμετωπισθούν; Άλλες απαντήσεις δίνουν στις ΗΠΑ σε αυτές τις ερωτήσεις και άλλες στις διάφορες χώρες της Ευρώπης. Είναι ανάγκη λοιπόν να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά γιατί ίσως να έφτασε  η εποχή του τέλους της πάλης των τάξεων…..

Τελευταίο παράδειγμα από τον χώρο μου – τον ασφαλιστικό κλάδο. Ένας από τους γνωστούς τεχνολογικούς κολοσσούς σχεδιάζει να αποκτήσει μεγάλο κομμάτι σε γνωστή αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία. Πρώτη πρόχειρη σκέψη. Οι πρώτοι απέκτησαν εύκολα αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια και θέλουν να τα επενδύσουν. Λάθος. Ο λόγος της εξαγοράς δεν είναι η επένδυση αλλά η από κοινού αντιμετώπιση των συνεργειών και των προβλημάτων που θα προκύψουν από την επερχόμενη καθιέρωση των αυτοκινήτων που δεν θα έχουν οδηγό.

Ασφαλιστές που το μέλλον τους εξαρτάται από τις έρευνες στον τομέα της μοριακής  βιολογίας και της ηλεκτρονικής.

Αγρότες που παρακολουθούν την πορεία της σοδειάς τους από κάποιο monitor στο σαλόνι τους.

Κάποιοι πολιτικοί που  πρέπει να εφεύρουν καινούργιο αφήγημα για να μας πείσουν. Αυτή είναι η εποχή που ζούμε και όταν την κατανοήσουμε θα βρούμε και τις ευκαιρίες που θα γεννήσουν την Καινοτομία.

Για το τι είναι Καινοτομία, εκτός από γένους θηλυκού, έχουν γραφτεί τόμοι και τόμοι. Καινοτομία δεν σημαίνει μόνο ρηξικέλευθες ιδέες (αυτό το έχουμε ήδη μάθει από τους Ιάπωνες) αλλά ενδεχομένως πολλές μικρές βελτιώσεις.

Δεν νομίζω ότι μπορώ να προσθέσω κάτι καινούργιο. Μπορώ όμως να ψάξω για να βρω κάτι άλλο. Από πού ξεκινάει αυτό που εν τέλει γίνεται καινοτομία; Ποια είναι η κάμπια που μεταμορφώνεται σε πεταλούδα; Η κάμπια που ψάχνω εντέλει μάλλον είναι εύκολο να βρεθεί. Είναι η πληροφορία!

Ποια πληροφορία; Οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά τον χώρο της επιστήμης της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων.

Οι πληροφορίες από τον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας γιατί βοηθάνε στην κατανόηση της εποχής που ζούμε. Οι πληροφορίες από τον χώρο των επιχειρήσεων γιατί βοηθάνε στην κατανόηση του τρόπου που αντιμετωπίζονται καταστάσεις.

Να σταθώ λίγο σ’ αυτό το τελευταίο.

Αν διαβάσω κάπου, ότι δύο επιχειρήσεις συγχωνεύτηκαν ή συνεργάσθηκαν για να λύσουν ένα πρόβλημα ή ότι μια επιχείρηση αποφάσισε να εφαρμόσει την τάδε τεχνολογία, αυτή η πληροφορία μου δείχνει ποια είναι ή τι μπορεί να είναι η βέλτιστη πρακτική αντιμετώπισης ενός προβλήματος.

Που θα βρείτε, όμως την πληροφορία; Πανεύκολο. Την ώρα που πίνετε χαλαρά τον καφέ σας χαζεύοντας στο tablet περάστε μια βόλτα από τον ECONOMIST, το NEWSWEEK, ή το in.gr και διαβάστε απλώς τις επικεφαλίδες των άρθρων που δημοσιεύονται. Μαθαίνετε έτσι τι γίνεται στον κόσμο.

Έχοντας λοιπόν την πληροφορία για το ποιος είναι ο κόσμος μας σήμερα και για το ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούνται σήμερα αυτό που χρειάζεται για να γεννηθεί η καινοτομία είναι η ενθάρρυνση της αλλαγής . Πολλές μικρές αλλά διαρκείς βελτιώσεις, που θα συνεισφέρουν στην προσπάθεια για συνεχή βελτίωση, στην καταπολέμηση του εταιρικού εφησυχασμού και της αυταρέσκειας, στην ενθάρρυνση του πειραματισμού και των νέων ιδεών.

Αυτά όλα προϋποθέτουν αξιοκρατία, αλληλοσεβασμό, ενθάρρυνση στη φαντασία, διάθεση για σύνθεση αλλά και θεσμική σταθερότητα. Δεν είναι εύκολα πράγματα πλην όμως είναι άκρως αναγκαία .

3 Comments

  1. Avatar

    Καλησπέρα σας,
    μόλις γεννήσατε ένα τέρας!!! Σκεφτείτε το βαθύτερα και θα καταλάβετε. Η “υιοθεσία” άποψης δεν είναι
    “γέννηση”.

    Α.Π.

  2. Avatar

    Εξαιρετικο αρθρο. Πραγματι καινοτομια αποτελουν και οι βελτιωσεις στην καθημερινοτητα μας. Τις “ευκαιριες”τις αναζητουμε αναθεωρωντας και τη καθημερινοτητα μας αρκει να εχουμε “ανοικτα”ματια.

  3. Avatar

    Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Συμφωνώ απόλυτα ότι καινοτομία δεν σημαίνει μόνο ρηξικέλευθες ιδέες, αλλά πολλές μικρές βελτιώσεις και αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενθάρρυνση της αλλαγής.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *