Skip to content

Insurance Europe: Η ασφάλιση να προσφέρεται και από άλλες αγορές

Το άρθρο 18 του Solvency II επιβάλει στις ασφαλιστικές να προσφέρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους μόνο όσους σχετίζονται με βασικές ασφαλιστικές δραστηριότητες. Η Insurance Europe προτείνει αυτός ο περιορισμός να καταργηθεί και να επιτραπεί στις ασφαλιστικές να ανταγωνίζονται σε ψηφιακό επίπεδο άλλους παράγοντες της αγοράς, όπως και να συμμετέχουν σε άλλες ψηφιακές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να χρηματοδοτήσει την ανταλλαγή δεδομένων από επιχείρηση σε επιχείρηση. Η Ιnsurance Europe έθεσε τους παράγοντες προκειμένου αυτή η δραστηριότητα να σχεδιαστεί με το σωστό νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στους καταναλωτές όσο και στις ασφαλιστικές.

Πρέπει να προσφέρει δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στα δεδομένα, με ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ ασφαλιστικών και νέων παραγόντων της αγοράς (π.χ. μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας), με βάση την αρχή «ίδια δραστηριότητα, ίδιοι κίνδυνοι, ίδιοι κανόνες».

Επίσης οι καταναλωτές θα πρέπει να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας, είτε εξυπηρετούνται από γνωστούς παρόχους ασφάλισης είτε από νεοεισερχόμενους. Για να γίνει αυτό πρέπει κάθε νεοεισερχόμενος παίκτης στην ασφάλιση να εντάσσεται στους υφιστάμενους σχετικούς κανόνες.

Πέρα από τα άνω, η Ιnsurance Europe σημειώνει και το εξής:

Στον ασφαλιστικό τομέα, το άρθρο 18 της οδηγίας Solvency II επιβάλει στις ασφαλιστικές να προσφέρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους μόνο όσους σχετίζονται με βασικές ασφαλιστικές δραστηριότητες.

Η Insurance Europe προτείνει αυτός ο περιορισμός να καταργηθεί και να επιτραπεί στις ασφαλιστικές να ανταγωνίζονται σε ψηφιακό επίπεδο άλλους παράγοντες της αγοράς, όπως και να συμμετέχουν σε άλλες ψηφιακές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Έτσι θα αποφευχθεί η πιθανότητα να τεθεί μια επιχείρηση σε καθεστώς ανταγωνιστικού μειονεκτήματος. Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή του κόστους της υποδομής ανταλλαγής δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες της αγοράς.

Η κοινή χρήση δεδομένων βάσει συναίνεσης μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τους καταναλωτές με τη μορφή νέων και καινοτόμων ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, η εστίαση πρέπει πάντα να δίνεται στην προθυμία του καταναλωτή να μοιραστεί τα δεδομένα του.

Δεδομένης της ευαίσθητης φύσης των ασφαλιστικών δεδομένων, οι καταναλωτές, ως υποκείμενα των δεδομένων, θα πρέπει να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των δεδομένων τους, τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων που μοιράζονται και το δικαίωμα να καθορίζουν ποιες υπηρεσίες και υπό ποιες προϋποθέσεις θα χρησιμοποιηθούν.

Το εύρος της συγκατάθεσης ενός πελάτη πρέπει να είναι σαφές, συγκεκριμένο και επαληθεύσιμο, ενώ ο σκοπός της κοινής χρήσης δεδομένων χρειάζεται επίσης να είναι ξεκάθαρος.

Πεδίο εφαρμογής της κοινής χρήσης δεδομένων

Τα δεδομένα που υπόκεινται σε κοινή χρήση θα πρέπει να ορίζονται σαφώς (π.χ. προσωπικά δεδομένα που παρέχονται και ελέγχονται απευθείας από τον καταναλωτή, σε αντίθεση με τα ιδιόκτητα δεδομένα της εταιρείας).

Οι ασφαλιστικές δεν θα πρέπει να υποχρεούνται να μοιράζονται εμπορικά μυστικά, ευαίσθητες για τις επιχειρήσεις πληροφορίες ή ιδιόκτητα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει και εμπλουτίσει οι ίδιες (π.χ. δημιουργία προφίλ κινδύνου ή μοντέλα απόδοσης αναδοχής και αξιώσεων).

Αυτό το είδος των δεδομένων είναι σημαντικός παράγοντας για την προώθηση του ανταγωνισμού και της καινοτομίας.

Διατομεακή κοινή χρήση δεδομένων

Η χρήση, η πρόσβαση και η κοινή χρήση δεδομένων θα πρέπει να εξεταστεί και πέρα από τον χρηματοικονομικό τομέα, προς όφελος των καταναλωτών – για παράδειγμα στις αυτοκινητοβιομηχανίες ή τον ενεργειακό τομέα, με αποτέλεσμα νέα και καινοτόμα προϊόντα που βασίζονται σε δεδομένα και υπηρεσίες.

Αν ασφαλιστές και αυτοκινητοβιομηχανίες επιτραπεί να μοιράζονται δεδομένα, οι μεν μέσω τηλεματικής και οι δε μέσω αυτόνομων οχημάτων για παράδειγμα, θα μπορούσε να αυξηθεί η ασφάλεια των οχημάτων και να διευρυνθούν οι υπηρεσίες και των ασφαλιστικών. Σύμφωνα με την Insurance Europe, το σωστό νομοθετικό πλαίσιο για τον διαμοιρασμό δεδομένων μεταξύ βιομηχανιών, θα μπορούσε να κάνει χρήση των σωστών προτύπων αναφορικά με τις API και να καθορίζει πώς τα δεδομένα θα πρέπει να είναι προσβάσιμα και διαλειτουργικά από τους ασφαλιστικές, τους παρόχους συσκευών και τους κατασκευαστές οχημάτων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *