Skip to content

Insurance Europe: Το Solvency II θα επανεξεταστεί και θα κάνει την αγορά καλύτερη

Σύγκλιση γύρω από την ανάγκη να συμβάλει το Solvency II στην επίτευξη ανθεκτικότητας στην ασφαλιστική βιομηχανία παρατηρήθηκε τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου Insurance Europe.

Ανθεκτικότητα θεωρείται η έκταση στην οποία εταιρείες και άτομα καταφέρνουν να ανακάμψουν από ένα εξωτερικό σοκ, όπως αυτό της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

Ο ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ μίλησε στο Συνέδριο της Insurance Europe

Αρχικά, ο ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ότι η αντίδραση της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην κρίση της πανδημίας ήταν σωστή, όπως και το πλαίσιο του Solvency II, κάτι που «αποτελεί την καλή είδηση» αναφορικά και με την επερχόμενη επανεξέτασή του.

Περιγράφοντας μια ανθηρή προοπτική για τις ασφαλιστικές εταιρείες, είπε ότι αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα μακροχρόνιων επενδυτών -κάτι που ταιριάζει με το τωρινό πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υπό αυτή την έννοια, η επανεξέταση του Solvency II μπορεί να είναι μια ευκαιρία εάν την κάνουμε σωστά, να κάνουμε τη ζωή λίγο καλύτερη για την ασφαλιστική βιομηχανία».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες όπως στις μακροχρόνιες εγγυήσεις και στις μεθόδους εμπρόθεσμων καταβολών», γι’ αυτό και θα μπορούσε δυνητικά -είπε- η προσήλωση στη μεγιστοποίηση της ανθεκτικότητας να καταλήξει να είναι αντι-παραγωγική. «Υπάρχει πάντα ένα ρίσκο στο να είμαστε πολύ συγκρατημένοι και προσηλωμένοι στις ρυθμίσεις οπότε αυτό που χρειάζεται είναι να πετύχουμε μια προσεκτική ισορροπία», επισήμανε τονίζοντας με νόημα ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλισης και Επαγγελματικών Συντάξεων μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που φιλοδοξούν.

Έκανε παράλληλα λόγο για τη σημασία της αναλογικότητας, λέγοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτή εφαρμόστηκε στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσε να προσφέρει «έμπνευση στην εξέταση του Solvency II» για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Κατέληξε λέγοντας ότι η ανθεκτικότητα είναι πολύ σημαντικό θέμα αναφορικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο των ασφαλιστικών εταιρειών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κατά την γνώμη του «δεν είναι το μοναδικό» και έδωσε τον τόνο για την εξέταση του επόμενου πλαισίου λέγοντας ότι με σωστή ισορροπία μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι όλων των πλευρών.

«Στην επανεξέταση του Solvency II θα πρέπει να ισορροπήσουμε την επιθυμία για ανθεκτικές ασφαλιστικές εταιρείες με την ανάγκη να έχουμε ασφαλιστικές που θα είναι καλύτεροι επενδυτές, που θα φέρνουν μεγαλύτερη αναλογικότητα προς το σύστημα. Θα απαιτηθεί ισορροπία, αλλά δεν εκτιμώ ότι απαραίτητα θα πρέπει να υπάρξει θυσία του ενός για το άλλο.Υπάρχει τρόπος να πετύχουμε ασφαλιστικό ρυθμιστικό πλαίσιο ανθεκτικό και αναλογικό το οποίο θα ευνοεί και τις μακροχρόνιες επενδύσεις», τόνισε.

O Φαούστο Παρέντε, εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλισης και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA)

Από την μεριά του, ο κ. Φαούστο Παρέντε, εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλισης και Επαγγελματικών Συντάξεων συμφώνησε στην ευνοϊκή διάσταση της παρουσίας του Solvency II για την ασφαλιστική βιομηχανία, ειδικότερα την εποχή της υγειονομικής κρίσης.

 

«Πιστεύουμε όπως είπε και ο κ. Φέρμπερ ότι το Solvency II είναι ευνοϊκό για την ανθεκτικότητα. Απέδειξε ότι δουλεύει καλά από την αρχή της εφαρμογής του. Το ίδιο και μέσα στην κρίση, δεν υπήρχε λόγος να κάνουμε την παραμικρή προσαρμογή στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ασφαλιστικών. Πέρασε δύσκολα η βιομηχανία βέβαια αλλά δεν χρειάστηκε να αλλάξουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως έγινε σε άλλους τομείς», σημείωσε.

H Μικαέλα Κόλερ, Γενική Διευθύντρια Insurance Europe

«Συμφωνώ ότι σε γενικές γραμμές το Solvency II λειτούργησε καλά για τον κλάδο», ήταν η θέση και της γενικής διευθύντριας του Insurance Europe, Μικαέλα Κόλερ, συνέντευξη της οποίας πριν το συνέδριο είχε δημοσιεύσει το underwriter.gr.

Από την άλλη, ο κ. Παρέντε διαφώνησε με την κ. Κόλερ αναφορικά με την αναλογία της ανάληψης του κινδύνου μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

«Διαμορφώνουμε τη συζήτηση για μια κοινή ανθεκτική λύση μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, στο κομμάτι του κινδύνου που ο ιδιωτικός δεν μπορεί μόνος του να αναλάβει. Χωρίς αυτό η ανθεκτικότητα θα παραμείνει μια ωραία λέξη, αλλά τους κινδύνους γύρω του θα εξακολουθεί να τους πληρώνει ο Ευρωπαίος φορολογούμενος», είπε με νόημα ο κ. Παρέντε ο οποίος εξειδίκευσε την γνώμη του λέγοντας ότι στην προηγούμενη εξέταση του Solvency 2018 δεν είχαν εισακουστεί οι προτάσεις της Αρχής για να την ανάγκη προσαρμογής στην πιθανότητα αρνητικών επιτοκίων.

«Τώρα αυτό που επηρεάζει την αγορά είναι και τα αρνητικά επιτόκια, δεν είναι ότι θέλουμε να αυξήσουμε την κεφαλαιοποίηση αλλά λέμε ότι αυτό το θέμα των αρνητικών επιτοκίων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί αλλιώς θα συσσωρευτεί μέχρι και εγώ δεν ξέρω πότε. Ξέρουμε τη δυσκολία, γι’ αυτό και προτείναμε μια περίοδο μετάβασης και είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση. Χρειαζόμαστε να υπάρχει μια καλή κεφαλαιακή θέση, όχι υπερβολικά συνετή, αλλά σωστή. Και ξέρω ότι διαφωνούμε», σημείωσε.

Η κα. Κόλερ από την άλλη απάντησε αναγνωρίζοντας ότι «το θέμα των αρνητικών επιτοκίων πρέπει να αντιμετωπιστεί» αλλά και συμπληρώνοντας πως όντως είχε τεθεί το θέμα και το 2018, «αλλά τότε υπήρχε και το ζήτημα της διόρθωσης του περιθωρίου κινδύνου που επίσης δεν ακολουθήθηκε».

«Ίσως μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση θα σήμαινε ότι δεν θα εξετάζαμε μόνο την διόρθωση των επιτοκίων αλλά και άλλα σημεία όπου θα μπορούσαμε να προσαρμόσουμε την απαίτηση για κεφάλαια σε κάτι που θα ευθυγραμμίζεται με το ρίσκο», εξήγησε.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *