Skip to content

Mentoring: η καλύτερη μέθοδος εκπαίδευσης σε κάθε επάγγελμα

  • Η λέξη “μέντορας” έχει τις ρίζες της στην ελληνική μυθολογία. Στην Οδύσσεια του Ομήρου, ο Μέντωρ ήταν το πρόσωπο στον οποίο εμπιστεύθηκε ο Οδυσσέας την ανατροφή του γιου του Τηλέμαχου όσο εκείνος έλειπε στον Τρωικό Πόλεμο!
  • To 78% των επιτυχημένων επιχειρηματιών δηλώνουν πως είχαν “μέντορες” στη ζωή τους!
  • Πρόγραμμα mentoring θα υποστηρίξει ο ΣΕΣΑΕ

Ρεπορτάζ: Νίκος Εμμανουήλ
(n.emmanuel@underwriter.gr)

Να αποτελεί πηγή έμπνευσης, να ξεμπλοκάρει τον άλλο μπροστά σε φαινομενικά αδιέξοδα, να τον βοηθάει να βρει τον δρόμο του και να του δίνει φτερά να ακολουθήσει το όνειρό του χωρίς κανένα προσωπικό συμφέρον, παρά μόνο από επιθυμία να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του, αναπτύσσοντας μαζί του μια μοναδική σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

Από αριστερά : Κ. Μαρκουΐζος, Μ. Γκολφινοπούλου, Δ. Παπανικητόπουλος, Γ. Γιαννακόπουλος, Δρ. Καρδάση, Ι. Βασιλάτος, Ε. Μοάτσος

Αυτή θα μπορούσε να είναι η σύνοψη του ρόλου του mentor, ενός όρου που έχει τις ρίζες του στην ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα στην Ομήρου Οδύσσεια όπου ο Μέντωρ ήταν το πρόσωπο στον οποίο εμπιστεύθηκε ο Οδυσσέας την ανατροφή του γιου του Τηλέμαχου όσο εκείνος έλειπε στον Τρωικό Πόλεμο.

Στη σημερινή εποχή όπου ο ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα έχει ανεβεί κατακόρυφα, ο όρος mentoring κερδίζει ολοένα έδαφος με το 78% των πετυχημένων επαγγελματιών να δηλώνουν πως είχαν mentors στη ζωή τους, οι οποίοι τους βοήθησαν στην απόκτηση συγκεκριμένων ικανοτήτων και δεξιοτήτων μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, ιδεών εμπειριών, πληροφοριών που συνέβαλαν στη βελτίωση της ποιότητας της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής τους.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι ο mentor (καθοδηγητής), ο οποίος συνήθως είναι μεγαλύτερης ηλικίας και με περισσότερη εμπειρία, να είναι εθελοντής, δηλαδή να θέλει να βοηθά και να προσφέρει στον -συνήθως νεαρότερο- mentee του (καθοδηγούμενο) και να λειτουργεί ως πρότυπο για εκείνον.

Η βασική διαφορά σε σχέση με τον coach, ο οποίος λειτουργεί όπως ο προπονητής για τον αθλητή είναι ότι ο coach συνήθως είναι ο προϊστάμενος στη δουλειά και η σχέση που αναπτύσσει μαζί του ένα άτομο χαρακτηρίζεται ως ιεραρχική και αφορά το παρόν.
Αντίθετα, o mentor δε βοηθάει απλά επαγγελματικά τον mentee του, αλλά τον εμπνέει και του αλλάζει τη στάση ζωής, του δίνει κουράγιο και την απαραίτητη ώθηση για να ανοίξει τα φτερά του όταν βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή στη διαδρομή του.

Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη σχέση αφορά το μέλλον και οι βασικές προϋποθέσεις είναι να υπάρχει αλληλοσεβασμός, εμπιστοσύνη και να γίνει το «κλικ» μεταξύ των δύο, όπως εξήγησε ο Δημήτρης Παπανικητόπουλος (Πρόεδρος της Linkage Inc., Αμερικάνικης Εταιρίας παγκόσμιας εμβέλειας στον τομέα Ανάπτυξης Ηγεσίας), κεντρικός ομιλητής κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο ΣΕΣΑΕ την Τετάρτη 24 Μαΐου 2018 στο Ξενοδοχείο “St George Lycabettus” με θέμα «Το Mentoring ως μέσο ατομικής βελτίωσης και ενδυνάμωσης των συναδέλφων μας – Γιατί και Πως».

Ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος του Σ.Ε.Σ.Α.Ε. ανέφερε κατά την έναρξη της εκδήλωσης ότι η πρωτοβουλία εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας για την υιοθέτηση στην πράξη των αρχών του Κώδικα Ηθικής & Δεοντολογίας των Μελών του Σ.Ε.Σ.Α.Ε. και συγκεκριμένα της ενότητας με τίτλο «Δεσμεύσεις προς τους Συναδέλφους μας».

Ο μεν mentee πρέπει να είναι άτομο που να «θέλει», να είναι ανοικτός σε προκλήσεις και κυρίως, να «ψάχνεται», ο δε mentor να είναι ταπεινός, αυθεντικός, ειλικρινής, με στόχο και και τη δική του εξέλιξη όχι μόνο του mentee του.

Είτε άτυπο (το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η σχέση γονέα- παιδιού) είτε επίσημο (μέσα από οργανωμένα προγράμματα μεγάλων εταιρειών), το mentoring είναι κάτι « που θες να κάνεις και όχι κάτι που πρέπει να κάνεις». Μπορεί να είναι στιγμιαίο, να έχει ορισμένη διάρκεια (μεγαλύτερη ή μικρότερη) ή μπορεί να κρατήσει και για πάντα. Το ευτύχημα είναι όταν ο mentee θα θελήσει στη συνέχεια να γίνει mentor με τη σειρά του και να μεταφέρει τη σοφία που αποκόμισε σε άλλα άτομα που τη χρειάζονται και να τους βοηθήσει στη δική τους εξέλιξη.

«Το mentoring ως μεθοδολογία θα μας δώσει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά όλες τις αρχές που προβλέπονται μέσα στον Κώδικα» (Ηθικής & Δεοντολογίας των Μελών του ΣΕΣΑΕ) ανέφερε στην αρχή της εκδήλωσης ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΣΑΕ, Ιωάννης Βασιλάτος, προσθέτοντας πως έχει νοιώσει ιδιαίτερα ωφελημένος  τα τελευταία 18 χρόνια που έχει υπάρξει και mentee και mentor.

[box]Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΣΕΣΑΕ, Ερρίκος Μοάτσος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, μίλησε για τις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου μεταξύ των οποίων είναι η ανάπτυξη μιας wikipedia με ασφαλιστικούς όρους. Εμπνευστές ήταν κάποια στελέχη της αγοράς, ενώ προσκάλεσε ακόμα περισσότερα μέλη του Συνδέσμου εφόσον το θέλουν, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των λημμάτων. [/box]

Τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε η κα. Μαργαρίτα Γκολφινοπούλου, Μέλος της Επιτροπής Βέλτιστων Πρακτικών του ΣΕΣΑΕ, η οποία απηύθυνε ερωτήσεις στην κα. Δροσιά Καρδάση, στον κ. Κάρολο Μαρκουίζο και στον κ. Γιάννη Γιαννακόπουλο που συμμετείχαν στο πάνελ.

Η κα. Δροσιά Καρδάση, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στη Interamerican, μίλησε για τον δικό της μέντορα, ο οποίος της άλλαξε τη ζωή και σε κρίσιμη καμπή της καριέρας της την έκανε να στραφεί από τις πωλήσεις στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Δεν έκρυψε δε τη χαρά της που πλέον έχει γίνει εκείνη μέντορας σε νέα παιδιά χωρίς να ξεχνάει, όπως ανέφερε, ότι η σοφία δεν έχει ηλικία – έχουν υπάρξει συγκυρίες που νέοι άνθρωποι της έχουν μάθει πράγματα.

Ο κ. Κάρολος Μαρκουίζος, Ασφαλιστικός Σύμβουλος στη MetLife και Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής του MDRT, δήλωσε πως ένα συνέδριο του MDRT στην Αμερική ήταν η αφορμή για να ανακαλύψει το mentoring. Ο δικός του μέντορας βρισκόταν στο Σικάγο και μέσα σε δύο χρόνια κατόρθωσε να του αλλάξει, επίσης, τη ζωή σε τέτοιο βαθμό που ο ίδιος ένιωσε την ανάγκη να μεταδώσει με τη σειρά του όσα είχε μάθει σε έξι συναδέλφους του και με χαρά τους βλέπει πλέον να πετυχαίνουν τους στόχους τους και να διακρίνονται στη δουλειά τους.

Ο κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος, Διευθυντής Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Δικτύων στην Interamerican, ανέφερε, βάσει της εμπειρίας του και ως mentor και ως mentee, πως ουσιαστικά ο πρώτος λειτουργεί σαν φάρος «και όταν κάτι δεν πάει καλά, μπορεί να μας δείξει που είμαστε και που πηγαίνουμε ».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Βασιλάτος ανακοίνωσε πως ο Σύνδεσμος θα υποστηρίξει ένα πρόγραμμα mentoring κατά το οποίο όσα μέλη το επιθυμούν, θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και περνώντας από μία σύντομη εκπαίδευση να μπορέσουν στη συνέχεια ως “μέντορες” να  μεταφέρουν την εμπειρία τους σε όσα μέλη θα έχουν αντίστοιχα εκφράσει το ενδιαφέρον τους ως  mentees.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *