Skip to content

“Δηλώσεις ευγενείας” μοίρασε στην Ύδρα ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών

Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Νίκος Φράγκος
Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Νίκος Φράγκος

Κάθε χρόνο το διεθνές Συνέδριο της Ύδρας (που διοργανώνει εδώ και 17 χρόνια η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών) δίνει την ευκαιρία για συναντήσεις, ανταλλαγές απόψεων, ζυμώσεις και συμφωνίες μεταξύ ασφαλιστών και αντασφαλιστών. Παράλληλα, δίνει την ευκαιρία να αναδειχθεί “προς τα έξω” (προς την Πολιτεία και την ευρύτερη κοινωνία) ένα σημαντικό, επίκαιρο θέμα το οποίο χρήζει αντιμετώπισης.

Τη φετινή χρονιά το θέμα αυτό ήταν οι συντάξεις –  μην ξεχνάμε ότι ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα να είναι οι “μήνες του Συνταξιοδοτικού”, το οποίο λόγω των υποχρεώσεων του Μνημονίου θα απασχολήσει ευρύτατα την κοινή γνώμη. Το ζήτημα που τέθηκε από την Ένωση προς τον εκπρόσωπο του κράτους στο Συνέδριο, δηλαδή τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Νίκο Φράγκο, ο οποίος παρευρέθηκε στην Ύδρα, είναι το πώς βλέπει, εάν βλέπει, η Πολιτεία, το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος.

Από την πλευρά της ασφαλιστικής αγοράς, το μήνυμα του Προέδρου της ΕΑΕΕ Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου για άλλη μια φορά ήταν σαφές: η κυβέρνηση να ανοίξει το δρόμο α) για την ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων και β) για την σύμπραξη ασφαλιστών και δημοσίου στις ατομικές συντάξεις.

Από την πλευρά του ο κ. Φράγκος ως προς το ρόλο της Πολιτείας έδωσε έμφαση στην ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για το Solvency ΙΙ (…) και στην μελλοντική προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος του Επικουρικού – συζητείται η θέσπιση ξεχωριστού ταμείου προστασίας από ανασφάλιστα οχήματα και η τοποθέτηση σε διαφορετικό πλαίσιο της διαχείρισης εταιρειών που κλείνουν.

Ως προς το “καυτό ζήτημα”, δηλαδή ως προς τις προοπτικές ενίσχυσης του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης στις συντάξεις και την υγεία, ο κ. Φράγκος μίλησε για “διερεύνηση πιθανών συμπράξεων στο μέλλον”.

Συμπληρώνοντας αμέσως μετά ότι “αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι η ιδιωτική ασφάλιση να κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών”.

Στο Underwriter έχει πολλές φορές γραφτεί ότι η “απενοχοποίηση” της ιδιωτικής ασφάλισης στο δημόσιο λόγο της Πολιτείας, θα ενισχύσει σε τεράστιο βαθμό την εμπιστοσύνη του κόσμου προς το θεσμό και θα τον καθιερώσει ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση στα καυτά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει αν το κράτος έδινε το στίγμα ότι, δημόσιος και ιδιωτικός φορέας μπορούν να πορεύονται μαζί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, και όχι απέναντι.

Όμως ακόμη και τώρα, που το πρόβλημα έχει φτάσει στα άκρα και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και παρεμβάσεις της ασφαλιστικής αγοράς, η Πολιτεία αρνείται να αποδεχθεί τα αυτονόητα και προτιμά, όποτε της ζητάται να τοποθετηθεί δημοσίως, να αναλώνεται σε “δηλώσεις ευγενείας”.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *