Skip to content

Η ΕΑΔΕ στο ευρωκοινοβούλιο

Απο αριστερά οι Γ. Καραβίας, Δ. Γαβαλάκης, Ι. Χατζηθεοδοσίου και η Δ. Λύχρου
Απο αριστερά οι Γ. Καραβίας, Δ. Γαβαλάκης, Ι. Χατζηθεοδοσίου και η Δ. Λύχρου

Από τον Δημήτρη Γαβαλάκη, Πρόεδρο ΠΣΣΑΣ & Αντιπρόεδρο ΕΑΔΕ

Παρότι η Ελλάδα είναι πάρα πολλά χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  οι έλληνες επαγγελματίες δεν έχουν, στο βαθμό που μπορούσαν, επωφεληθεί των δυνατοτήτων που παρέχει ο θεσμός. Δυνατότητες στις οποίες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση μέσω επιμελητηρίων, σωματείων και συλλόγων.

Άλλωστε πολλά από τα θέματα που μας απασχολούν δεν είναι είναι μόνο ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά.  

Την περασμένη εβδομάδα, 9-11 Δεκεμβρίου 2015, η ΕΑΔΕ (Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος), με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, είχε την ευκαιρία να βρεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΕΕΑ είχε διττό σκοπό:  από τη μία να αναδείξει θέματα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και από την άλλη να αναπτύξει έναν δίαυλο επικοινωνίας της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης με την Ευρωβουλή.

Έτσι λοιπόν μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΕΑ βρέθηκαν στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της ΕΑΔΕ & Πρόεδρος του ΣΕΜΑ Γιώργος Καραβίας, ο υπογράφων ως  αντιπρόεδρος της ΕΑΔΕ και Πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ και η Δήμητρα Λύχρου, ειδική σύμβουλος της ΕΑΔΕ και Πρόεδρος της ΕΕΑΕ (Ένωση Επαγγελματικών Ασφαλιστών Ελλάδος).

Κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης επίσκεψης η ομάδα ήρθε σε επαφή με ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων με στόχο πρώτα απ’ όλα να καταγραφεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν, θέματα  που αφορούν την ελληνική διαμεσολάβηση να προωθούνται στο ευρωκοινοβούλιο ώστε να αναζητούνται λύσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός τραπεζικών δικτύων και η προστασία του καταναλωτή, το κοινό εποπτικό πλαίσιο για όλα τα δίκτυα διανομής,  η φορολόγηση των ασφαλιστικων διαμεσολαβητών – πρόκειται για καυτά ζητήματα τα οποία κάλλιστα μπορούν να αναδειχθούν και ως ευρωπαϊκά και με συντονισμένες ενέργειες, να απασχολήσουν και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Πολύ συχνά στην Ελλάδα άλλωστε, επόπτες και νομοθέτες επικαλούνται τα ευρωπαϊκά πλαίσια και οδηγίες σχετικά με πρωτοβουλίες που αφορούν στην εξυγίανση της αγοράς.

Είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί στενή συνεργασία με τους ευρωβουλευτές μας,  πέρα από  την όποια υποστήριξη και συνεργασία υπάρχει με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (BIPAR).

Αποστολή των ευρωβουλευτών άλλωστε είναι να παρεμβαίνουν και να προτείνουν κανονιστικές τροποποιήσεις προς το συμφέρον της χώρας που εκπροσωπούν – αρκεί οι απόψεις που παρατίθενται να είναι προϊόν έρευνας και τεκμηρίωσης και βεβαίως προηγουμένως να έχει γίνει μια διερεύνηση και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές προκειμένου όπου αυτό είναι εφικτό, να αναδεικνύονται κοινές ανάγκες και προβληματισμοί.

Αδιαμφισβήτητα ενέργειες όπως οι παραπάνω χρειάζονται αρκετή δουλειά και υποδομές. Είναι ωστόσο κοινή η πεποίθηση σε όλους τους Συλλόγους ότι  η ασφαλιστική διαμεσολάβηση πρέπει στον τομέα των διεκδικήσεων να κάνει ένα βήμα παραπάνω.

Να προσπαθήσει, γιατί όχι,  να κινείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιδιώκοντας και διεκδικώντας λύσεις μαζί με επαγγελματίες άλλων αγορών με κοινά ή παρόμοια χαρακτηριστικά.

Δύσκολος δρόμος και μακρύς όμως θα βοηθήσει ώστε να έρθει η στιγμή που ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, σε περιστάσεις νομοθετικών ή άλλων παρεμβάσεων, να αντιμετωπίζεται από τους υπόλοιπους φορείς ως ισότιμος εταίρος, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

Το ταξίδι αυτό ήταν μια καλή αρχή προς αυτή την κατεύθυνση και δεν πρέπει να πάει χαμένο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *