Οι οικονομικοί κίνδυνοι που επηρεάζουν τις ασφαλιστικές αγορές

24 Μαΐου 2023

Αυξημένα τα κόστη ζωής παγκοσμίως

Στη δημοσιότητα έδωσε η EIOPA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων) τον Πίνακα με τους Κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές.

του Χρήστου Γαβαλά

Το κύριο μέλημα σύμφωνα με την EIOPA για τους ασφαλιστές σήμερα είναι οι λεγόμενοι μακρο-οικονομικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι από τις διακυμάνσεις των χρηματαγορών:

Στις χρηματαγορές είναι αυξημένη η αστάθεια - ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι οι ασφαλιστές επενδύουν ευρέως και μακροπρόθεσμα σε ομόλογα και μετοχές.

Ακόμη, τα διαθέσιμα μετρητά και τα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστών μειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ενώ τα ποσοστά ακυρώσεως (όρων στα συμβόλαια) έχουν αυξηθεί.

Οι κίνδυνοι για την κερδοφορία και την φερεγγυότητα παραμένουν σε μέσο επίπεδο. Οι ασφαλιστικές στους κλάδους Ζωής ανέφεραν αύξηση του δείκτη SCR (Solvency Capital Requirement) τους, ενώ το ίδιο μέτρο για τις ασφαλιστικές σε κλάδους εκτός Ζωής παρουσίασε ελαφρά μείωση.

Σε θετικό τόνο, η απόδοση των επενδύσεων τόσο σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία όσο και με τα ασφάλιστρα αυξήθηκε.

Πάντως τα δημόσια χρέη των κρατών έχουν επιδεινωθεί ενώ οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν την αυστηρή νομισματική πολιτική. Έτσι, παρότι προβλέπεται να αυξηθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ και ενώ έχουν αυξηθεί και οι θέσεις εργασίας, οι τιμές για τους καταναλωτές παραμένουν στο ανώτατο όριο - κάτι που παραδοσιακά επιδρά στην παραγωγή των ασφαλιστικών.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας. Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Οι Ημέρες Καριέρας του kariera.gr έρχονται αύριο και μεθαύριο, 25 & 26 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη

Οι Ημέρες Καριέρας Θεσσαλονίκης του kariera.gr, του μεγαλύτερου hub για την εργασιακή ζωή στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο, 25 και 26 Μαΐου...

Close