Skip to content

Παιδιά πεθαίνουν περιμένοντας να εγχειριστούν στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»*

Το παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο υπολειτουργεί εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα η λίστα αναμονής να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, με δραματικές συνέπειες.

Τις τελευταίες εβδομάδες έφυγαν από τη ζωή δύο παιδιά. Ο τρίχρονος Νάβα από τη Βενεζουέλα και ο 11χρονος Διονύσης από την Καλαμάτα. Και οι δύο είχαν καρδιακά προβλήματα και βρίσκονταν στην αναμονή του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» για να εγχειριστούν. Αλλά δεν πρόλαβαν.

Δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να χειρουργηθούν και η ευκαιρία να ζήσουν. Τα περιστατικά αυτά δεν βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας. Για την ακρίβεια γίνονται σπανίως γνωστά, γιατί δεν είναι παιδιά «επωνύμων» ή άλλων, που μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις και να ορίσουν τη μοίρα τους. Θεωρούνται –εκ του αποτελέσματος– από το Εθνικό Σύστημα Υγείας παιδιά ενός κατώτερου Θεού, παρά τα λεγόμενα των αρμόδιων υπουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζόμενους στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», οι οποίοι γνωρίζουν εκ των έσω την κατάσταση, το καρδιοχειρουργικό κέντρο του νοσοκομείου ή «Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών» (Ε.ΚΑ.Σ.ΚΑΠ.), όπως είναι η ονομασία του, υπολειτουργεί εδώ και χρόνια, παρά το γεγονός ότι είναι το μοναδικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και έχει τις προδιαγραφές-υποδομές για την επιτυχή αντιμετώπιση των περισσότερων παιδικών καρδιοπαθειών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ημέρες χειρουργείου του κέντρου έχουν περιοριστεί σε μόλις τρεις ή τέσσερις τον μήνα. Ο ίδιος αριθμός αντιστοιχεί σε εγχειρήσεις, ενώ σε ετήσια βάση ο αριθμός των επεμβάσεων κυμαίνεται μεταξύ 45 και 50. Συνολικά στο κέντρο, που διαθέτει τους απαραίτητους χειρουργούς και δύο αίθουσες χειρουργείου μαζί με δέκα κλίνες εντατικής, δεν γίνονται τα ανάλογα χειρουργεία γιατί δεν διορίζονται αναισθησιολόγοι, ενώ οι οκτώ από τις δέκα κλίνες εντατικής παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτών.

Έτσι, το κέντρο όχι απλά δεν λειτουργεί βάσει των προδιαγραφών του, αλλά το κυριότερο είναι ότι δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Αποτέλεσμα αυτής της αδικαιολόγητης κατάστασης είναι:

  • Να συσσωρεύονται δεκάδες περιστατικά στην αναμονή. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πάνω από 50 παιδιά που πρέπει να χειρουργηθούν όμως «παραγκωνίζονται» από τα απολύτως έκτακτα περιστατικά που καλύπτουν τα ελάχιστα χειρουργεία του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που δεν θεωρείται ότι έχουν επείγουσα ανάγκη χειρουργείου μπορεί να μένουν στην αναμονή για περισσότερο από 12 μήνες. Αποτέλεσμα είναι, όσοι γονείς έχουν τη δυνατότητα και την ασφάλιση που τους επιτρέπει να προωθούν τα παιδιά τους σε άλλα καρδιοχειρουργικά κέντρα, στο Ωνάσειο και στο Μητέρα, να το κάνουν, ενώ τα παιδιά που προέρχονται από ανασφαλές περιβάλλον (πρόσφυγες, ανασφάλιστα, Ρομά, ασυνόδευτα) περιμένουν στη λίστα αναμονής, αφημένα στον Θεό και την …κρατική πρόνοια.
  • Να παρουσιάζεται το φαινόμενο της διακομιδής ασθενών στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των περιπτώσεων, που μάλιστα επισημαίνει πως έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο αρκετοί ασθενείς να κατευθύνονται σε συγκεκριμένο νοσοκομείο και σε συγκεκριμένο καρδιοχειρουργό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσο για το κόστος, αυτό είναι πολύ υψηλό αφού υπερβαίνει τις 35.000 λίρες, όταν το αντίστοιχο στο Παίδων «Αγία Σοφία» κυμαίνεται γύρω στις 8.000 ευρώ (εκτιμήσεις γιατρών που αφορούν στο συνολικό κόστος του νοσοκομείου).

Η κατάσταση που βιώνουν γονείς και ασθενείς είναι τραγική, όπως είπε στο inside story γονιός νεαρού παιδιού, που προσπαθεί να χειρουργήσει το παιδί της εδώ και 12 μήνες, αλλά δεν βρίσκει ημερομηνία. Η κύρια Μαρίνα (τα πλήρη στοιχεία είναι στη διάθεση του inside story) παλεύει με το άγνωστο και το άδικο εδώ και περίπου έναν χρόνο, προκειμένου να χειρουργηθεί το παιδί της. Αυτό δεν κατέστη δυνατό, ακολουθώντας την κανονική οδό της αναμονής, που επιβάλλει το νοσοκομείο. Χρειάστηκε να εισβάλει απροειδοποίητα στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας να δει τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό. Ακόμα δεν τα έχει καταφέρει, γιατί παρά τις υποσχέσεις το χειρουργείο εξακολουθεί να αναβάλλεται.

Διοικητής στο νοσοκομείο από το 2010 είναι ο κ. Εμμανουήλ Παπασάββας. Κάποιοι τον θεωρούν καλό μάνατζερ, αφού έχει τα οικονομικά του νοσοκομείου σε τάξη και δεν τον «κουνάει» καμία κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Παπασάββα σε παρουσίαση που έκανε το 2016, οι λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου έχουν μειωθεί σε 36 εκατ. ευρώ το 2015 από 54 εκατ. ευρώ το 2009. Και αυτό, όπως ο ίδιος τόνισε, σχεδόν με τους ίδιους ασθενείς (61.300 ήταν ο αριθμός των ασθενών το 2015).

Όμως δεν φτάνει αυτό, αφού στόχος ενός διοικητή δεν είναι να κάνει μόνο καλό προϋπολογισμό, αλλά να μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών προς την κοινωνία και κυρίως προς τα παιδιά και τους γονείς που δεν έχουν περίσσευμα χρημάτων ούτε πολιτικές ή άλλου είδους προσβάσεις. Και αυτό ο διοικητής δεν το επιτυγχάνει, κρατώντας το κέντρο σε υπολειτουργία.

Αντίθετα, με ό,τι συμβαίνει με το καρδιοχειρουργικό κέντρο, σε ένα άλλο προβεβλημένο τμήμα του νοσοκομείου, με διάσημο ονοματεπώνυμο «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-Ελπίδα», στο ογκολογικό, δεν υπάρχει λίστα αναμονής. Και αυτό ο διοικητής το προβάλλει (ορθώς) όταν ερωτάται. Σε συνέντευξη Το Παίδων ‘Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ’ πρωτοπορεί και εκσυγχρονίζεται. ‘Oλες οι τελευταίες εξελίξεις healthweb.gr που έδωσε προσφάτως, ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε πως «Αν ένα παιδί διαγνωστεί με καρκίνο θα γίνει άμεσα εισαγωγή στο νοσοκομείο», προσθέτοντας ότι η εισαγωγή γίνεται «την ίδια στιγμή».

Στη συνέντευξη του διοικητή δεν υπάρχει καν αναφορά στο καρδιοχειρουργικό κέντρο. Απόδειξη πως η διοίκηση δεν δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον για όλα τα τμήματα του νοσοκομείου.

Πολλαπλάσια η δυναμικότητα του κέντρου

Όταν ιδρύθηκε το Ε.ΚΑ.Σ.ΚΑΠ. το 1986, ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνταν με συγγενείς καρδιοπάθειες ανερχόταν μεταξύ 800 και 850 ετησίως (οι περιπτώσεις είναι ανάλογες με τον αριθμό των γεννήσεων, ο οποίος στη δεκαετία του 1980 ήταν κατά μέσο όρο 120.000). Από αυτά περίπου τα μισά παιδιά χρειάζονταν επέμβαση, δηλαδή χειρουργούνταν 350 με 400 σε ετήσια βάση, αφού τότε το κέντρο λειτουργούσε πέντε ημέρες την εβδομάδα με δύο αίθουσες χειρουργείων και δέκα κλίνες εντατικής για την μετεγχειρητική νοσηλεία.

Από το 2008 και μετά το προσωπικό άρχισε να μειώνεται. Το 2011 ο διοικητής κ. Παπασάββας κλείνει το ΕΚΑΣΚΑΠ με αφορμή την καταγγελία του τότε υπουργού υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τρεις καρδιοχειρουργοί τσακώνονταν μεταξύ τους και αμελούσαν τις επεμβάσεις στα παιδιά. Το συμβάν ερευνήθηκε, οι ιατροί παραπέμφθηκαν σε δίκη και αθωώθηκαν. Παρά ταύτα το κέντρο παρέμεινε ξεχασμένο.

Το οξύμωρο στην απόφαση είναι ότι η διοίκηση απέδωσε ευθύνες στο προσωπικό, ωσάν να μην ήταν στις αρμοδιότητές της ακριβώς η επίλυση των προβλημάτων διαχείρισης και η συνολική φροντίδα και καλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Όμως, μετά το κλείσιμο του κέντρου, η διοίκηση του νοσοκομείου στις 14 Οκτωβρίου 2011 έλαβε απόφαση για την «αναβάθμισή του». Συγκεκριμένα διαβάζουμε: «Το διοικητικό συμβούλιο, μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη τα σοβαρά καθημερινά προβλήματα που ανακύπτουν από τη δυσκολία συνεννόησης μεταξύ των λειτουργών υγείας του συγκεκριμένου ενιαίου τμήματος ομόφωνα αποφασίζει την αναβάθμιση του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος, κάτι το οποίο επιτάσσει το συμφέρον των μικρών ασθενών του Νοσοκομείου μας». (Η ειρωνεία είναι ότι η διοίκηση επικαλείται τους νεαρούς ασθενείς, δίχως ποτέ να τους ακούσουν, αφού η αναβάθμιση δεν ήρθε ποτέ).

Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνονται δύο ακόμα πολύ ενδιαφέροντα σημεία:

  • Παραπομπή της απόφασης στην υπερκείμενη αρχή, την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής για περαιτέρω ενέργειες,
  • Παραπομπή των ιατρικών φακέλων των παιδιών που νοσηλεύονται προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας τους από τους γιατρούς του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και προγραμματισμός των χειρουργικών επεμβάσεων όσων απαιτούνται από αυτό το Νοσηλευτικό Ίδρυμα (σ.σ. το Ωνάσειο), στα πλαίσια της λειτουργικής διασύνδεσης και της διεπιστημονικής συνεργασίας των ιατρών των δύο νοσοκομείων.

Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση παραπέμπει το θέμα της αναβάθμισης στο κράτος (1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής) και παράλληλα προωθεί τα περιστατικά στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Ίδρυμα.

Ένα ακόμα οξύμωρο

Η αναβάθμιση βέβαια δεν ήρθε ποτέ, αφού ούτε η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής ασχολήθηκε, αλλά ούτε η διοίκηση του νοσοκομείου πίεσε προς την κατεύθυνση της απόφασής της. Έτσι, το κέντρο άνοιξε πάλι τον Οκτώβριο του 2012, έχοντας μόνο ένα κρεβάτι, ενώ το 2013 προστέθηκε ακόμα ένα.

Όμως, την ίδια περίπου περίοδο που ελήφθη η απόφαση της «αναβάθμισης» μέσω του κλεισίματος του παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου –όταν πλέον οι επεμβάσεις γίνονταν στο Ωνάσειο και αργότερα στο Μητέρα– δημοσιεύθηκε η κοινή υπουργική απόφαση Λοβέρδου, Σαχινίδη, Κουτρουμάνη (ΚΥΑ Υ4α/οικ. 85649/1-8-2011 ΦΕΚ Β’ 1702/1-8-2011ΦΕΚ Β’ 1702/2011 | et.gr) με την οποία αυξήθηκαν τα νοσήλια που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία για τις παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Με άλλα λόγια, ταυτόχρονα με την απόφαση της αναβάθμισης, η οποία παραπέμφθηκε στις καλένδες, η πολιτεία έδωσε τη δυνατότητα μεγαλύτερης αποζημίωσης στους ασθενείς συγγενών καρδιοπαθειών, γεγονός όμως που ωφέλησε τις λοιπές καρδιοχειρουργικές κλινικές και κυρίως το Ωνάσειο, στο οποίο παραπέμπονταν από τότε τα περιστατικά και συνεχίζουν να παραπέμπονται και σήμερα (δευτερευόντως στο Μητέρα, το οποίο παρείχε αργότερα αντίστοιχες υπηρεσίες).

Το inside story επικοινώνησε με τον διοικητή του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κ. Παπασάββα, θέτοντας εγγράφως ερωτήσεις για τα περιστατικά θανάτου, την τεράστια αναμονή και την υπολειτουργία του καρδιοχειρουργικού κέντρου. Ο διοικητής επέλεξε να μην απαντήσει.

Ας ελπίσουμε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δηλαδή ο υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Παύλος Πολάκης (που τόσο πολύ κόπτεται στα λόγια και στο facebook για τους αδύναμους και για τις αδικίες), να ασχοληθούν επιτέλους με το θέμα και να αναβαθμίσουν ως οφείλουν το νοσοκομείο, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της κοινωνίας, ώστε να μην θρηνήσουμε κι άλλες παιδικές ψυχές.

*Αναδημοσίευση από το insidestory.gr

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *