Skip to content

Άλλο ένα “Τέλος στα ανασφάλιστα οχήματα”

Μακάρι αυτή τη φορά να γίνει πραγματικότητα.

Συνδέθηκαν επιτέλους τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Μεταφορών με τα αντίστοιχα συστήματα λοιπών υπουργείων, υπηρεσιών και διευθύνσεων και έτσι από εδώ και στο εξής θα είναι, υποστηρίζουν οι ειδικοί, εφικτή και εύκολη η διασταύρωση των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους και ο εντοπισμός των ιδιοκτητών που είναι ανασφάλιστοι, δεν έχουν πληρώσει τέλη ή δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Εκατομμύρια στοιχεία οχημάτων, αδειών κυκλοφορίας και οδήγησης, μεταφέρθηκαν με επιτυχία σε ένα καινούργιο ψηφιακό περιβάλλον όπου κάθε όχημα θα μπορεί να ελεγχθεί για το αν είναι ασφαλισμένο και αν είναι οικονομικά και μηχανικά ενήμερο.

Στην ψηφιακή αυτή πύλη θα μπορούν μάλιστα να εισέρχονται και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, για να δουν πότε για παράδειγμα λήγει η ασφαλιστική τους κάλυψη, πότε πρέπει να περάσουν ΚΤΕΟ ή να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας.

Τις δυνατότητες του νέου συστήματος παρουσίασαν σε ειδική τελετή ο γγ μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς και ο Γενικός Διευθυντής ΟΝΕΧ ΙοΤ Κωνσταντίνος Νικολούζος.

Ενδεικτικά, μεταφέρθηκαν στοιχεία που αφορούν 13 εκατομμύρια οχήματα και 14 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, 8 εκατομμύρια άδειες οδήγησης και προσαρμογή 150 διοικητικών διαδικασιών σε 5 ομάδες εφαρμογών.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα οι ανασφάλιστοι οδηγοί, που μπορεί και να ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο στη χώρα μας, θα πρέπει να περιμένουν ότι θα λάβουν ειδοποιητήριο για να προχωρήσουν σε ασφάλιση εντός 8ημέρου. Σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουν χρηματικές και διοικητικές ποινές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΑΔΕ, περισσότερα από 650.000 δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και περισσότερα από 1,2 εκατ. δεν περνούν από ΚΤΕΟ. Από την παράλειψη ΚΤΕΟ και μόνο υπολογίζεται ότι το κράτος χάνει περί τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ συνολικά οι απώλειες ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή τη λειτουργία του νέου Πληροφοριακού Συστήματος, ο  Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε: «Μετά από πολλά χρόνια ατελέσφορων προσπαθειών, με απόφαση του Υπουργού Κώστα Καραμανλή, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποκτά ένα σύγχρονο Πληροφοριακό Σύστημα που μεταφέρει τις Υπηρεσίες Μεταφορών στο περιβάλλον του Ψηφιακού Νέφους (G- Cloud). Το νέο σύστημα μπορεί να υποστηρίξει νέες υπηρεσίες επιτρέποντας τη διασύνδεση της βάσης δεδομένων των Διευθύνσεων Μεταφορών με πληροφοριακά συστήματα άλλων Υπηρεσιών, με άμεσο όφελος την ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Η σημερινή κυβέρνηση δημιουργεί τις υποδομές για την ηλεκτρονική διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών στις Υπηρεσίες Μεταφορών, προσφέροντας ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στο παρόν και μια εγγύηση για το μέλλον».

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Γιάννης Ξιφαράς, τόνισε: «Η δημιουργία μιας πλατφόρμας που διαλειτουργεί με τα υπόλοιπα συστήματα του ελληνικού δημοσίου, μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία που σε πρώτη φάση επιλύουν μια σειρά από καθημερινά ζητήματα, όπως η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η αύξηση της παραγωγικότητας των Υπηρεσιών του Υπουργείου και η ενίσχυση της διαφάνειας, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν τη βάση για την παραγωγή άλλων εργαλείων και εφαρμογών που σχετίζονται ακόμη και με την οδική ασφάλεια».

Ο Γενικός Διευθυντής της ONEX IoT, κ. Κωνσταντίνος Νικολούζος ανέφερε: «Ο Όμιλος ΟΝΕΧ υλοποίησε με επιτυχία ένα απαιτητικό και στρατηγικής σημασίας έργο, αυτό της μετάπτωσης του κεντρικού πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και μετάβασής του στη νέα εποχή των νέων τεχνολογιών, για την υποστήριξη 88 περιφερειακών υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα. Ένα έργο που θα συμβάλλει τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό των εσωτερικών διαδικασιών του Υπουργείου και, κατ’ επέκταση, στην εξυπηρέτηση του πολίτη».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *