Skip to content

Άνεμος αλλαγής με Σούνακ – Τί ελπίζουν οι ασφαλιστικές ότι θα φέρει ο νέος πρωθυπουργός

Έπειτα από εβδομάδες κατά τις οποίες η φήμη της Βρετανίας για την οικονομική αξιοπιστία της κλονίστηκε από πολιτικά λάθη, ανώτερα στελέχη του οικονομικού κλάδου της χώρας καλωσόρισαν μεν, προσεκτικά δε, το νέο πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ.

του Χρήστου Γαβαλά

Ο Σούνακ είναι μια γνωστή φυσιογνωμία για τις τράπεζες, τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και τις ασφαλιστικές εταιρείες της Βρετανίας, έχοντας προηγουμένως ηγηθεί του υπουργείου Οικονομικών για δύο χρόνια, την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού επηρέαζε την οικονομία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα «μεγάλα κεφάλια» της οικονομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζουν ότι η νέα του διοίκηση θα έχει σταθερή επιρροή στις αγορές, αφού τα σχέδια περικοπών φόρων της προκατόχου του Λιζ Τρας τρόμαξαν τους επενδυτές και πυροδότησαν ένα χαοτικό ξεπούλημα κρατικών ομολόγων που ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει.

«Η πολιτική σταθερότητα είναι απολύτως κρίσιμη», δήλωσε στο Reuters ο Μάιλς Σέλικ, διευθύνων σύμβουλος του χρηματοοικονομικού λόμπι TheCityUK. «Μια συνεχιζόμενη αβεβαιότητα πολιτική είναι κάτι που σε οποιαδήποτε χώρα δεν θα ήταν χρήσιμη».

Οι επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θέλουν επί της ουσίας ο Σούνακ να μπορέσει να βρει την ισορροπία μεταξύ δαπανών για υποδομές, χαλάρωσης της μεταναστευτικής πολιτικής για ειδικευμένους εργαζόμενους και επένδυσης στην εκπαίδευση.

Ο Σούνακ πρέπει επίσης να διατηρήσει τη Βρετανία ανταγωνιστική παγκοσμίως, σύμφωνα με το αφεντικό του τραπεζικού κολοσσού HSBC με έδρα το Λονδίνο.

«Υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα η επερχόμενη βελτίωση να οδηγήσει σε άνοδο του ανταγωνισμού», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Νοέλ Κουίν, προσθέτοντας ότι χαιρέτισε τις πρόσφατες κινήσεις για την ενσωμάτωση της ανταγωνιστικότητας στους στόχους των ρυθμιστικών αρχών.

Αυτό για το οποίο ανησυχούν οι τραπεζίτες πάντως είναι τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ για είσπραξη περισσότερων φόρων από τις τράπεζες – μια απόφαση που θα έχει ληφθεί μέχρι την εκπόνηση των δημοσιονομικών σχεδίων στις 31 Οκτωβρίου.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι τάσσονται εδώ και καιρό υπέρ της μείωσης των φόρων -λέγοντας ότι η χώρα έχει ένα μη ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα για τις τράπεζες τόσο εξαιτίας εισφοράς στους ισολογισμούς όσο και προσαύξησης φόρου.

Ο Σουνάκ είπε λίγο αφότου έγινε πρωθυπουργός έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ ότι ήθελε να οικοδομήσει μια οικονομία που «αγκαλιάζει τις ευκαιρίες του Brexit», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επέλθει περισσότερη απορρύθμιση.

Οι εξαγωγές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών από τη Βρετανία στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 19% σε μετρητά μεταξύ 2018 και 2021, σύμφωνα με κοινοβουλευτική έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με αύξηση 4% των εξαγωγών σε χώρες εκτός ΕΕ κατά την περίοδο αυτή.

Ο Σούνακ που έχει θητεύσει ως πρώην αναλυτής της Goldman Sachs και συνεργάτης των hedge funds, έχει περιγράψει τις σκέψεις του για τον χρηματοπιστωτικό τομέα με λεπτομέρειες, με ένα νέο νομοσχέδιο που περνά τώρα από το κοινοβούλιο.

Πρακτικά εισάγει κανονισμούς για τα stablecoins και χαλάρωση των κεφαλαιακών όρων για τους ασφαλιστικές, παράλληλα με την παροχή στις ρυθμιστικές αρχές ενός νέου στόχου ανταγωνιστικότητας. Ο ασφαλιστικός κλάδος πιέζει για ταχεία εφαρμογή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Λιζ Τρας, Κουάσι Κουάρτεγκ, είχε υποσχεθεί να προχωρήσει ακόμα περαιτέρω στην «αποδέσμευση» του City από τους κανόνες της ΕΕ, με τη χαλάρωση των κανόνων ασφαλιστικού κεφαλαίου πέρα από το προγραμματισμένο,.

Το Solvency-II έχει αναγνωριστεί από τον κ. Σούνακ και τον Μπόρις Τζόνσον ως ένας από τους κύριους υποψηφίους για την παροχή ενός «μερίσματος» μετά το Brexit στην ολοένα και πιο ταλαιπωρημένη οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τα σχέδια που είχαν περιγραφεί το καλοκαίρι από τους αρμόδιους υπουργούς, στόχος ήταν η μείωση του περιθωρίου κινδύνου για τους μακροπρόθεσμους ασφαλιστές ζωής, παράλληλα με τη μείωση του διοικητικού φόρτου που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Από την άλλη, όμως, θα ήταν και η παροχή στις ασφαλιστικές εταιρείες μεγαλύτερης επενδυτικής ευελιξίας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διοχετεύσουν κεφάλαια σε μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι υποδομές.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *