Skip to content

Άρης Κρεββατάς (ΟΑΕΠ): «Πρέπει οι εξαγωγείς να αξιολογούν συνεχώς τους πελάτες τους»

Για το νέο τοπίο στις εξαγωγές όπως αυτό διαμορφώνεται με τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, μίλησε αποκλειστικά στο Underwriter.gr, o προϊστάμενος του τμήματος κατάρτισης συμβολαίων και εξυπηρέτησης πελατών του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, Άρης Κρεββατάς. 

του Χρήστου Γαβαλά

Ουσιαστικά, ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων – ΟΑΕΠ ασφαλίζει, έναντι εμπορικών και πολιτικών κινδύνων μη πληρωμής, τις εξαγωγικές πιστώσεις που παρέχουν οι Έλληνες εξαγωγείς σε πελάτες του εξωτερικού για την πώληση προϊόντων, υπηρεσιών, ή ακόμα κατασκευής τεχνικών έργων. 

Ταυτόχρονα, ασφαλίζει έναντι πολιτικών κινδύνων, τις επενδύσεις που πραγματοποιούν Έλληνες επιχειρηματίες στο εξωτερικό.

«Ο στόχος μας είναι ένας: Να βοηθήσουμε κάθε Έλληνα επιχειρηματία να πραγματοποιήσει μεγαλύτερα ανοίγματα στις αγορές του εξωτερικού, παρέχοντας του τη μέγιστη προστασία από τον κίνδυνο μη είσπραξης των εμπορικών του απαιτήσεων», είπε ο κ. Κρεββατάς.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά αναφορικά με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται διεθνώς «οι πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρουν συνέπειες σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως την πρωτογενή παραγωγή, τα αγροτικά προϊόντα, την βιομηχανία, το εξαγωγικό εμπόριο, τις μεταφορές και τον τουρισμό». 

Πρόσθεσε ότι το συνολικό κόστος δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί, «αφού πολλά εξαρτώνται από την εξέλιξη και τη διάρκεια του πολέμου».

Ταυτόχρονα δημιουργείται -όπως σημείωσε- στασιμοπληθωρισμός που φέρνει ανατιμήσεις ρεκόρ 70-120% στα καύσιμα, 40-65% στα σιτηρά, 10-15% σε ζωοτροφές και λιπάσματα και κατά συνέπεια 10-30% σε ψωμί, γαλακτοκομικά, κρέας και ζυμαρικά.

«Η μεγαλύτερη επίπτωση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα προέρχεται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, που πιθανότατα θα είναι πολύ πιο σημαντική στο επόμενο διάστημα», συμπλήρωσε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μετέφερε, οι επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΠ για το κόστος ενέργειας δηλώνουν ότι έχουν ήδη αναγκαστεί να εφαρμόσουν αυξήσεις 10-20% στα προϊόντα τους και αναμένεται το προσεχές διάστημα να επανεξετάσουν νέες αυξήσεις τιμών με δεδομένη την παράμετρο του πολέμου και τον αντίκτυπο που προκαλεί στις τιμές πρώτων υλών με αυξήσεις 12-15%.

Παράλληλα, οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές υπολόγισε ότι πρόκειται να επηρεάσουν το κόστος δανεισμού και την ρευστότητα των επιχειρήσεων, «ενώ αυξάνουν τα spreads των ομολόγων και το δημοσιονομικό κόστος της οικονομίας την ώρα που η χώρα θέλει να μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα και να περάσει σε νέα επενδυτική βαθμίδα». 

«Αυτό που πρέπει να κάνουν οι εξαγωγείς είναι να αξιολογούν συνεχώς τους πελάτες τους, να είναι πολύ προσεκτικοί σε νέες και δελεαστικές συνεργασίες, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος της απάτης και βεβαίως να δώσουν άμεση προτεραιότητα στην ασφάλιση των εξαγωγικών τους πιστώσεων και στην αναζήτηση χρηματοδότησης για τη βελτίωση του cash flow των εταιρειών τους», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του.

Σε όλα τα παραπάνω πολύ σημαντικά θέματα, ο ρόλος του ΟΑΕΠ είναι καταλυτικός και δύναται να προσφέρει ιδιαίτερα σημαντική βοήθεια στις ελληνικές Εξαγωγικές Επιχειρήσεις.

Από εκεί και πέρα, όπως επισήμανε, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί και να διευκολυνθεί το έργο των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων με δράσεις και παρεμβάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.

Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν σε χάραξη Εθνικού Στρατηγικού Σχέδιου για την Εξωστρέφεια με εθνική στόχευση την αύξηση της συνεισφοράς των εξαγωγών από 38% σήμερα στο 48% μέχρι το 2023.

Παράλληλα, είναι απαραίτητος κατά τον κ. Κρεββατά ο εκσυγχρονισμός του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, με προσφορά νέων προϊόντων ασφάλισης και εργαλείων trade finance, αλλά και – μεταξύ άλλων – με μετασχηματισμό του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου, μέσα από την αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων και ενδυνάμωση της Οικονομικής Διπλωματίας.

Ερωτηθείς για το πώς κινούνται τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές εξαγωγές, δεδομένης και της υγειονομικής κρίσης, ο κ. Κρεββατάς έκανε λόγο για συνεχή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση την πτώση του 2020 λόγω της πανδημίας, «γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για το 2021, με αύξηση 29,2% για τις ελληνικές εξαγωγές, αλλά και από τα στοιχεία για τον Ιανουάριο του 2022, με αύξηση 33,9%».

Αναφορικά με τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος Έλληνας εξαγωγέας και τους τρόπους με τους οποίους ο ΟΑΕΠ συμβάλει στη λύση τους, επισήμανε ότι «υπάρχουν χιλιάδες μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις με διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα που κάποια στιγμή πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα, να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους και να στραφούν και σε πωλήσεις έξω από τα σύνορα μας».

Στο πλαίσιο αυτό -εκτίμησε – πρέπει να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις που εμπεριέχουν μεγάλους κινδύνους αλλά και τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Αναγνώρισε δε ότι «η σημερινή συγκυρία στο διεθνές εμπόριο καθιστά την αύξηση της εξωστρέφειας δύσκολη υπόθεση, αφού επικρατεί σκληρός ανταγωνισμός όσον αφορά στις παρεχόμενες πιστωτικές διευκολύνσεις, ενώ παράλληλα υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι μη πληρωμής, λόγω της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας που επικρατεί».

Όπως διευκρίνισε, τα πλεονεκτήματα της χρήσης των υπηρεσιών του ΟΑΕΠ είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς καλύπτεται κάθε τύπος και μεγέθος εξαγωγικής επιχείρησης, ακόμη και νεοϊδρυθείσας αλλά και μέχρι και 95% της ασφαλιζόμενης αξίας.

Ταυτόχρονα, ασφαλίζεται ακόμη και μεμονωμένο τιμολόγιο, ενώ παρέχεται κάλυψη από την πρώτη κιόλας εξαγωγή, ανεξαρτήτως ποσού, τόσο εμπορικών όσο και πολιτικών κινδύνων ενώ χορηγείται δυνατότητα χρηματοδότησης στους εξαγωγείς μέσω του προγράμματος Εξωστρέφεια. 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα – συνδυασμό ασφάλισης και χρηματοδότησης των εξαγωγικών πιστώσεων που παρέχουν οι Έλληνες εξαγωγείς στους αγοραστές-πελάτες τους στο εξωτερικό και εξασφαλίζει άμεση Χρηματοδότηση με προεξόφληση του 80% της αξίας των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΠ τιμολογίων, ποσό χρηματοδότησης έως 1.000.000€ (ανακυκλούμενο), πίστωση ασφαλισμένων τιμολογίων από 1 έως 4 μήνες αλλά και επιτόκιο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και προσυμφωνημένο με τις τράπεζες μέσα από Σύμβαση – Πλαίσιο.

Σημείωσε ο κ. Κρεββατάς ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν απαιτούνται εμπράγματες ασφάλειες από την τράπεζα και πως ο  Οργανισμός, έχει συνάψει ειδικές συμφωνίες (Σύμβαση – Πλαίσιο) με τις τράπεζες, τηρώντας σε αυτές δεσμευμένα κεφάλαια τα οποία χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση του προγράμματος.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *