Skip to content

Έκθεση Κομισιόν: Πληρώνουν από την τσέπη τους οι Έλληνες για την υγεία τους – Αυξημένες και οι δαπάνες του κράτους σε σχέση με την περίοδο 2009-2015

Δεν διστάζουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι Έλληνες όταν ασθενούν για να καλύψουν τις υγειονομικές τους ανάγκες με απευθείας πληρωμές, επισημαίνει έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση της περίθαλψης στα κράτη μέλη της ΕΕ, που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα. 

Του Χρήστου Γαβαλά

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι μια από τις κύριες ανησυχίες αφορά στα υψηλά επίπεδα απευθείας πληρωμών (35% των συνολικών πληρωμών για την Υγεία το 2019), κάτι που είναι πάνω από διπλάσιο σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Αυτό συνδέεται -σύμφωνα με την έκθεση- με το γεγονός ότι οι δαπάνες για φαρμακευτικά προϊόντα στο λιανεμπόριο, που είναι ένα βασικός παράγοντας για απευθείας πληρωμές, αντιπροσωπεύουν υψηλό μερίδιο των συνολικών δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.

Η έκθεση σημειώνει επίσης πως για να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη θα απαιτηθεί διαθεσιμότητα ιατρών, κάτι που αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα καθώς ο αριθμός των γενικών γιατρών είναι οριακός ενώ πολλοί ιδιώτες γιατροί διστάζουν να συμβληθούν. Απαραίτητη προϋπόθεση, αποτελεί η επαρκής χρηματοδότηση.

Διευκρινίζεται ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι εγγυημένη από την καθολική πληθυσμιακή κάλυψη και αρκετά εκτεταμένο πακέτο παροχών. 

Ωστόσο, επισημαίνει ότι στην πράξη ορισμένες υπηρεσίες μπορεί να μην είναι πάντα είναι διαθέσιμες, για παράδειγμα λόγω έλλειψης συμβεβλημένων παρόχων (στην περίπτωση της οδοντιατρικής).

Παράλληλα, αναγράφεται ότι ακόμη και πριν την πανδημία του κορωνοϊού, η Ελλάδα κατέγραψε σταθερά το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αναγκών για ιατρική περίθαλψη ΕΕ που δεν κατέστη δυνατό να εξυπηρετηθούν και με τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ ομάδων με βάση το εισόδημά τους. 

Οι μη εκπληρωμένες υγειονομικές ανάγκες αυξήθηκαν στην πανδημία, αλλά επεκτάθηκε η χρήση τηλε-συμβουλευτικής, ιδιαίτερα για να διευκολύνει την προσβασιμότητα στην φροντίδα Υγείας σε απομακρυσμένες και μη εξυπηρετούμενες περιοχές.

Ταυτόχρονα, το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερο από την ΕΕ συνολικά, αλλά μειώθηκε κατά έξι μήνες το 2020 λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού. 

Η ισχαιμική καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό εξακολουθούν να είναι οι κύριες αιτίες θανάτου, ενώ ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο. 

Αν και η Ελλάδα επηρεάστηκε λιγότερο από την πανδημία σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η συγκεκριμένη νόσος σχετίστηκε με 1 στους 25 θανάτους το 2020.  

Επισημαίνει η έκθεση ότι δύο στους πέντε θανάτους το 2019 θα μπορούσαν να αποδοθούν σε παράγοντες όπως το κάπνισμα ή παρόμοιους που σχετίζονται με τη διατροφή. 

Γίνεται ειδική μνεία στην εφαρμογή από την κυβέρνηση μιας ειδικής εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση παραμελημένων τομέων πρόληψης και προαγωγής της Υγείας.

Καταλήγουν τα ευρήματα της έκθεσης ότι η πανδημία έχει αναδείξει τη σημασία του κλάδου Υγείας στην Ελλάδα και έχει τονώσει σχέδια για αξιοποίηση πόρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Βασικοί τομείς που θα έχουν όφελος από τις στρατηγικές επενδύσεις περιλαμβάνουν την πρωτοβάθμια φροντίδα, τη νοσοκομειακή υποδομή, προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της Υγείας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών Υγείας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *