Skip to content

Έκρηξη στα παγκόσμια ασφάλιστρα έως το 2023 – Αυξάνεται η ζήτηση για προστασία από κινδύνους

Ισχυρή ανάπτυξη και ασφάλιστρα ρεκόρ προβλέπονται για τον παγκόσμιο ασφαλιστικό κλάδο, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για προστασία από κινδύνους, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη Sigma του Swiss Re Institute.

Του Χρήστου Γαβαλά

Πιο συγκεκριμένα, η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά πρόκειται να ξεπεράσει τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ασφάλιστρα για πρώτη φορά μέχρι τα μέσα του 2022, κάτι που θα συμβεί νωρίτερα από το αναμενόμενο, αναφέρει η μελέτη, επισημαίνοντας ότι τα ασφάλιστρα αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,4% σε πραγματικούς όρους το 2021. 3,3% το 2022 και 3,1% το 2023.

Αυτή η ταχεία ανάπτυξη αντανακλά την αυξανόμενη επίγνωση κινδύνου τόσο στον κλάδο ζωής όσο και σε άλλους, μετά την πανδημία, και τη συνεχιζόμενη άνοδο ασφαλίστρων με ταυτόχρονη όμως μεγαλύτερη εξειδίκευση όρων αποζημίωσης στις εμπορικές γραμμές non life -κάτι που βέβαια μακροχρόνια εγείρει τον κίνδυνο οι αποζημιώσεις να αυξηθούν με ταχύτερο ρυθμό από τα ίδια τα ασφάλιστρα.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στην έκθεση της Swiss Re με τίτλο: «Αναταράξεις μετά την άρση των περιορισμών: Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής και ασφαλιστικής αγοράς 2022/23».

Το Swiss Re Institute εκτιμά ότι τα παγκόσμια non-life ασφάλιστρα θα αυξηθούν κατά 3,3% το 2021, 3,7% το 2022 και 3,3% το 2023. Επιπλέον, τα ασφάλιστρα για καταστροφή ακινήτων προβλέπεται να βελτιωθούν το 2022 μετά από απώλειες άνω του μέσου όρου το 2021. Επίσης, και ο κλάδος ατυχημάτων θα ισχυροποιηθεί σε έσοδα το επόμενο έτος λόγω του συνεχιζόμενου κοινωνικού πληθωρισμού, ενώ στις προσωπικές ασφαλίσεις αναμένεται να έρθει όφελος από τα πρώτα σημάδια βελτίωσης των τιμών των κινητήρων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ήδη και στην Ελλάδα η μεγάλη αύξηση της κίνησης στους δρόους φέρνει αλυσιδωτές επιπτώσεις και στην ασφαλιστική αγορά που οδηγεί πιθανές μελλοντικές αυξήσεις ασφαλίστρων. Η αύξηση της κίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει υπολογιστεί από τις ασφαλιστικές στο 30%-40% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι μετρήσεις έχουν γίνει από συγκεκριμένες εταιρείες βασιζόμενες στην κίνηση σε 4-5 κομβικά σημεία των δυο πόλεων.

Να θυμίσουμε μάλιστα ότι η Zurich Financial ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να αυξήσει το μέρισμα της προς τους μετόχους, δηλώνοντας σίγουρη πως θα πετύχει τους στόχους για το 2022, καθώς τα ασφάλιστρα ακινήτων και από ατυχήματα, αυξήθηκαν 11% σε συγκρίσιμη βάση στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Οι συνθήκες της αγοράς υποδηλώνουν ότι η ανοδική δυναμική των τιμών θα συνεχιστεί σε όλες τις γραμμές και τις περιοχές. Οι αξιώσεις αποζημίωσεις θα είναι μεγαλύτερες με γνώμονα τον πληθωρισμό σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, ενώ θα έχουμε συνεχιζόμενο κοινωνικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ και σταθερά χαμηλά επιτόκια. Όλα αυτά θα είναι είναι οι κύριοι παράγοντες για τη σκλήρυνση των όρων στα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην αγορά», δήλωσε ο Τζερόμ Χάγκελι, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Swiss Re, ο οποίος αναφέρθηκε περιληπτικά στη μελέτη.

Οι προοπτικές για τον ασφαλιστικό κλάδο ενισχύονται επίσης «από μια ισχυρή κυκλική ανάκαμψη από το σοκ του κορωνοϊού, αλλά η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα δύο χρόνια λόγω της εξελισσόμενης κρίσης των τιμών της ενέργειας, των παρατεταμένων ζητημάτων από την πλευρά της προσφοράς και τους κινδύνους που απορρέουν από τον  πληθωρισμό», αναφέρει η μελέτη.

Η μελέτη Sigma του Swiss Re Institute προβλέπει ότι η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα είναι ισχυρή το 2021, στο 5,6%, με επιβράδυνση στο 4,1% το 2022 και 3,0% το 2023. 

Ο πληθωρισμός είναι ο κυρίαρχος βραχυπρόθεσμος μακροοικονομικός κίνδυνος, που τροφοδοτείται από την ενεργειακή κρίση και την παρατεταμένη προβληματικότητα αναφορικά με παράπλευρα ζητήματα που σχετίζονται με την παγκόσμια προσφορά, ανέφερε η μελέτη, επισημαίνοντας ότι οι πιέσεις τιμών αναμένεται να είναι πιο έντονες στις αναδυόμενες αγορές και στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *