Skip to content

Ένα παράδειγμα προς μίμηση ανακαλύψαμε στα Τρίκαλα

Δυνατοί, θετικοί και αισιόδοξοι οι Διαμεσολαβητές των Τρικάλων, εντυπωσιάζουν με την πίστη και την αγάπη τους στην αγορά, την οποία ανυπομονούν να δουν να εκτοξεύεται. Το Underwriter.gr “πέταξε” πάνω από τις ψηλές βουνοκορφές, τα ατέλειωτα δάση και τα γάργαρα νερά του πανέμορφου Νομού.

Ρεπορτάζ:  Χριστίνα Μωράκη

Τα καλά της Ύφεσης

Σαφώς και η κρίση έφτασε και εδώ, σαφώς έχει πέσει η εμπορική κίνηση,  η κατανάλωση και «το έξω». Έκλεισαν μαγαζιά και επιχειρήσεις και η προοπτική του Δημοσίου δεν φαντάζει πλέον ως…προοπτική ενώ κάποτε ήταν πρώτη στη λίστα της επαγγελματικής αποκατάστασης. Ο κόσμος κάνει υπομονή και ευτυχώς, είχε κάνει “το κουμάντο του” τα προηγούμενα χρόνια. (Κεντρική φωτό: η πόλη των Τρικάλων).

tiras

Η ανεργία ωστόσο είναι ένα πρόβλημα, ένα κρίμα, κυρίως για τους νέους, πολλοί εκ των οποίων ζουν στα χωριά και καταλήγουν να δουλεύουν περιστασιακά για 300 – 400 ευρώ το μήνα  – όπως είναι φυσικό η οικογένεια συχνά καλείται να καλύψει τα κενά. Μετά το περυσινό θερμό καλοκαίρι των capital controls, κάποιοι πιο ανήσυχοι,  αρχίζουν και ψάχνουν άλλους διεξόδους, φεύγουν στο εξωτερικό.  Φωτεινή εξαίρεση η Βιομηχανία ΤΥΡΑΣ, μητρική της Όλυμπος, η οποία έχει την έδρα της στα Τρίκαλα και δίνει δουλειά σε δεκάδες ανθρώπους.

Καλαμπάκα
Καλαμπάκα

Στον αγροτικό τομέα, οι παραδοσιακές καλλιέργειες  – βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτηρά – δεν αποδίδουν τόσο ώστε να επιβιώνει ο αγρότης,  ο οποίος συχνά για να καλύψει τα κόστη σε νερό και φυτοφάρμακα, βάζει ο ίδιος το χέρι στη τσέπη ενώ το νέο ασφαλιστικό, θα απαιτεί και παραπάνω εισφορές από αυτόν. Το αποτέλεσμα είναι τα νέα παιδιά να μην θέλουν να κληρονομήσουν το επάγγελμα, στη γη να απασχολούνται μόνο για να βοηθήσουν λίγο τους γονείς τους, μέχρι εκεί. Αν δεν δοθούν κίνητρα δεν θα μείνει ο νέος στο χωράφι του πατέρα του. Καλά νέα είναι ότι γίνονται κάποιες πρώτες δειλές κινήσεις προς πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες – κάτι ακούγεται για τη ρίγανη ενώ άλλοι έχουν βρει μια καλή εναλλακτική με τα οπωροκηπευτικά.

Παγκόσμια Κληρονομιά

meteora
Μετέωρα

Όμως στα Τρίκαλα βρίσκεται και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας και του κόσμου, ένα μνημείο «παγκόσμιας κληρονομιάς». Τα μοναστήρια των Μετεώρων, χτισμένα στις κορυφές των απόκοσμων ογκόλιθων, είναι το δεύτερο πιο σημαντικό συγκρότημα μοναστηρίων στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος. Από 30 που ήταν κάποτε, σήμερα λειτουργούν μόνον 7, τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο παγκόσμιας  κληρονομιάς της UNESCO.

Η γύρω περιοχή ωστόσο, δηλαδή η πόλη της Καλαμπάκας, εγκλωβίστηκε επίσης στον ιστό της κρίσης. Πολλά τουριστικά μαγαζιά έκλεισαν, εκτός από αυτά που πωλούν θρησκευτικά έργα και αντικείμενα. Οι εναπομείναντες μαγαζάτορες δεν έχουν πλέον τα περιθώρια ή ακόμη και τη διάθεση για να επενδύσουν όπως άλλοτε στη δουλειά τους και η σεζόν έχει μικρύνει αισθητά.

Ο Μύλος των Ξωτικών
Ο Μύλος των Ξωτικών

Στον αντίποδα, πολλά άλλα: το Περτούλι,  το μαγευτικό χωριό της Ελάτης, τα Τρίκαλα που τα διασχίζει ο Ληθαίος ποταμός –   κάθε Δεκέμβρη την πόλη πλημμυρίζουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο επισκέπτες: Ο κόσμος έρχεται να επισκεφθεί το μαγικό «Μύλο των Ξωτικών», το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο πάρκο της Ελλάδας. Ορεινές διαδρομές, πέτρινα γεφύρια, καταρράκτες και ποτάμια, κοιλάδες, λιβάδια, έλατα και ρυάκια. Ο νομός είναι μια φυσική ατραξιόν από μόνος του…

Στις Ασφάλειες

Σαφώς και ο κόσμος ζητά όλο και φθηνότερο ασφάλιστρο, ειδικά στο αυτοκίνητο, λέει ο κ. Ιωάννης Κανατάς, Διευθύνων Σύμβουλος Promist. Για τον πελάτη, δικαίως οι τιμές έχουν πέσει – έως και 40%, υπάρχει όμως και η αγωνία να μην αποβεί όλο αυτό ασύμφορο έως και καταστροφικό για κάποιες εταιρείες – ως προς τα περιθώρια φερεγγυότητας και τα λειτουργικά κόστη.

Κατά το ίδιο ποσοστό με τις τιμές έχει μειωθεί και το εισόδημα του Διαμεσολαβητή, παρότι ο κύκλος εργασιών του μπορεί και να παραμένει ο ίδιος. Επιπλέον βάρος και τα λειτουργικά έξοδα, τώρα που σχεδόν όλο το «back office» έχει γυρίσει στα ασφαλιστικά γραφεία – για να μην μιλήσουμε για το φορολογικό.

Ελάτη
Ελάτη

Όλα αυτά πλήττουν βεβαίως περισσότερο τον νέο στο επάγγελμα, διότι οι παλαιότεροι έχουν προλάβει και «φτιάξει» χαρτοφυλάκια.

Όμως ακόμη και αυτοί, όσοι ήταν ή είναι και «ζωικοί», δυσκολεύονται να κλείσουν συμβόλαια, γι’ αυτό τώρα έχουν στραφεί προς το αυτοκίνητο.

Το οποίο παρά τις ακυρώσεις συμβολαίων, παρά τα ανασφάλιστα, παραμένει κύρια πηγή εισοδήματος, ο κατ’ εξοχήν κλάδος που τροφοδοτεί τους Διαμεσολαβητές με πελάτες.

 [box] “Ναι, ο κόσμος μπαίνει στο Ίντερνετ, βλέπει καλύψεις όμως εγώ δεν ανησυχώ για το Ίντερνετ. Γιατί δεν μπορούν να σε εξυπηρετήσουν κορίτσια 22 ετών απο το τηλέφωνο. Εμείς εδώ θα τρέξουμε , θα στείλουμε σε συνεργείο, θα μεσολαβήσουμε. Είναι σαν να έχεις δικηγόρο χωρίς πρόσωπο. Ο Ασφαλιστής είναι μια προσωπική υπόθεση. Όσοι έχουν φύγει, αν πάθουν ζημιά, γυρνούν κατευθείαν σε μας”. Xάρης Σιαμαντάς  [box]

Πολλοί έχουν και άλλες δραστηριότητες προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους, παρότι μπορεί να ξεκίνησαν την επαγγελματική τους ζωή αποκλειστικά με τις ασφάλειες ενώ υπάρχουν ακόμη και λογιστές ή δικηγόροι που ασκούν παράλληλα την ασφαλιστική Διαμεσολάβηση. Άλλοι «κληρονόμησαν» ασφαλιστικά γραφεία από την οικογένεια και τα κρατούν  για να διατηρούν το χαρτοφυλάκιό τους.

«Όλα είναι συγκοινωνούντα δοχεία» μας είπαν οι ντόπιοι Ασφαλιστές. Παλιά ο κόσμος είχε πολλά περισσότερα ερεθίσματα. Άκουγε συνέχεια για αποταμιευτικά, για επενδυτικά προγράμματα, για προγράμματα ζωής και ιατρικής περίθαλψης. Τώρα και ο κόσμος δεν έχει τη διάθεση αλλά και ούτε τα χρήματα που είχε κάποτε για να ασχοληθεί και ταυτόχρονα, δεν έχουν μείνει πολλοί που να πουλάνε ακόμη ζωή και υγεία.

Παλιά στα Τρίκαλα ανθούσαν τα αποκλειστικά δίκτυα. Εταιρείες όπως η Εθνική, η Αγροτική, η Ιντεραμέρικαν, η ING είχαν agency με βαριές παραγωγές. Σήμερα σαφώς και δεν γίνονται τα νούμερα και οι στρατολογήσεις του παρελθόντος, ενώ στο Νομό βρίσκονται πλέον μόνο η Εθνική και η ΝΝ.

“Ίσως αν οι εταιρείες “τσίγκλαγαν” περισσότερο τους Συνεργάτες τους να υπήρχε το ερέθισμα όμως τώρα, εφόσον το αυτοκίνητο μόνο προσφέρει εισόδημα, οι Διαμεσολαβητές επικεντρώνονται σε αυτό. Υπάρχουν Διαμεσολαβητές στο Νομό που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, όπως την έκαναν και παλαιότερα όμως έχει αλλάξει τόσο η συγκυρία που εύκολα σε καταβάλει”, μας είπαν.

Το σπιτάκι του Αγίου Εφραίμ στην πόλη των Τρικάλων
Το σπιτάκι του Αγίου Εφραίμ στην πόλη των Τρικάλων

Στα πρακτορεία πάντως υπάρχουν νέοι άνθρωποι, ικανοί και με όρεξη,  αλλά εκεί λείπει η οργάνωση και ο τρόπος λειτουργίας του Agency για να μπορέσουν να οργανωθούν και να κυνηγήσουν τη «Ζωή».

Σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό – ασφαλιστικό τοπίο τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα. Όμως,

 

Υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος

Η πλευρά που ονομάζεται σύνταξη και υγεία.

Τελευταία, αρχίζει να απλώνεται στον ορίζοντα η αχτίδα φωτός που ονομάζεται υγεία και σύνταξη. Κυρίως το πρώτο αλλά και με προοπτικές για το δεύτερο.

Τον τελευταίο ένα, ενάμισι χρόνο συμβαίνει κάτι «μαγικό», κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ στο παρελθόν.

Ο κόσμος έρχεται δειλά δειλά και ζητάει μόνος του προγράμματα περίθαλψης.

Στα Τρίκαλα κυκλοφόρησε το πρώτο "Λεωφορείο χωρίς Οδηγό"!
Στα Τρίκαλα κυκλοφόρησε το πρώτο “Λεωφορείο χωρίς Οδηγό”!

Τώρα που οι παροχές στα δημόσια νοσοκομεία έχουν πληγεί σε τέτοιο βαθμό και τώρα που έχει τόσο απογοητευτεί  από τα ταμεία του.

Στα Τρίκαλα για παράδειγμα, εφημερεύων παιδίατρος ή οφθαλμίατρος δεν υπάρχει μετά το μεσημέρι και ο κόσμος στρέφεται πια στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Λάρισας.

Οι εταιρείες, προβλέποντας την ζήτηση, ήδη προσφέρουν «πακέτα» με φθηνά ασφάλιστρα για εξωνοσοκομειακά προγράμματα, για τα οποία ενδιαφέρεται κυρίως ο κόσμος.

Παρόμοια «θαύματα» συμβαίνουν και στον τομέα των συντάξεων, τώρα, μετά την ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου και τα όσα προαναγγέλλει για τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Ο κόσμος ψάχνει και ενδιαφέρεται για το πώς θα προστατέψει το εισόδημά του σε περίπτωση ανικανότητας και πώς να προστατεύσει την οικογένειά του αν του συμβεί το μοιραίο και η σύζυγος που θα μείνει πίσω είναι κάτω των 52 ετών – διότι σε αυτή την περίπτωση, εκτός της πρώτης τριετίας, θα πρέπει να φτάσει τα 67 για να δικαιούται τη σύνταξη.

[box] “Εγώ ξεκίνησα σε περιβάλλον agency. To agency είναι το μεγαλύτερο σχολείο. Είμαι περήφανη που ξέρω και κατέχω να πουλάω ασφάλειες ζωής. Μεγάλη υπόθεση ο Ασφαλιστής να ξέρει να πουλά σύνθεση χαρτοφυλακίου και όχι μόνο αυτοκίνητο γιατί αυτό μπορεί και να μας το πάρει το Ίντερνετ” Σμαράγδα Κολοβού [box]

Όταν κατασταλάξει το ασφαλιστικό και μετά από μια διετία, τριετία, αρχίσουν και οι νέοι συνταξιούχοι να αντιλαμβάνονται τι θα πει σύνταξη  350 και 400 ευρώ, μοιραία θα αρχίσει και ο κόσμος να συνειδητοποιεί ότι θα πρέπει μόνος του να φροντίσει για τα γεράματά του.  Αναπόφευκτα θα στραφεί στην ιδιωτική ασφάλιση, αρκεί και το κράτος να προνοήσει με νόμους που, όσο γίνεται θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματα του ασφαλισμένου, μας είπε ο κ. Χρήστος Κρητικός, από το πρακτορείο Solvensis.

Ομοίως, κίνηση υπάρχει και στα αποταμιευτικά. Φοβούμενοι όλη αυτή τη φασαρία με τις τράπεζες, κάποιοι αποταμιεύουν τα χρήματά τους μέσω ασφαλιστικού συμβολαίου, κάνοντας για παράδειγμα μια ασφάλεια για το παιδί τους.

Το πρωί ξεκινά με βαρκάδα στο Ληθαίο ποταμό
Το πρωί ξεκινά με βαρκάδα στο Ληθαίο ποταμό

«Ο κόσμος θέλει να ασφαλιστεί, δεν υπάρχει η καχυποψία που υπήρχε προ εικοσαετίας, απλά ζητά μαζεμένες οικονομικά εταιρείες, φοβάται λιγότερο τις μεγαλύτερες από τις μικρότερες, γιατί θέλει και θέλουν και οι Διαμεσολαβητές η εταιρεία να υπάρχει και μετά από 15 και 20 χρόνια. Μνήμες υπάρχουν  – η Evima για παράδειγμα, ήταν Τρικαλινών συμφερόντων».

Προς το παρόν η κοινωνία κάνει υπομονή, χειρίζεται με ιδιαίτερη ψυχραιμία την αλλαγή του σκηνικού και κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Δυστυχώς υπάρχει κόσμος που δεν μπορεί να πληρώσει ουτε καν ένα εξάμηνο συμβόλαιο και για αυτό ζητά ασφάλεια για λιγότερους μήνες. Ευτυχώς οι εταιρείες έδειξαν τα αντανακλαστικά τους και δημιούργησαν εργαλεία τα οποία βοηθούν να ανταπεξέλθει κόσμος από όλα τα εισοδηματικά επίπεδα.

Τράπεζες

Οι πελάτες δέχονται συνεχώς προτάσεις, ακόμη και για το αυτοκίνητο – αν γίνει ασφάλιση πυρός στην τράπεζα, εύκολα μετά  παρασύρει και το αμάξι – οι διαμεσολαβητές δεν μπορούν να δώσουν τις εκπτώσεις που δίνουν οι τράπεζες. Υπάρχουν και τράπεζες που «ανταλλάσσουν» μπλοκ επιταγών με το  ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Οι ασφάλειες έχουν χάσει πάρα πολλούς πελάτες μέσω των στεγαστικών ή επισκευαστικών δανείων.

Όμως υπάρχει και συνέχεια. Όταν, μετά από ένα ή δύο χρόνια, χρειάστηκε κάποιοι από αυτούς τους πελάτες να απευθυνθούν στις Τράπεζες λόγω ζημιάς, ε, εκεί «έχασαν τη μπάλα» τελείως και επέστρεψαν στην Διαμεσολάβηση.

Οι ΕΠΥ  δεν δραστηριοποιούνται τόσο έντονα όσο κάποτε και σίγουρα όχι τόσο όσο σε άλλους νομούς, όπως για παράδειγμα στα Ιωάννινα. Στις ΕΠΥ πάνε όσοι τους ενδιαφέρει η…φθήνια, δηλαδή το φτηνό ασφάλιστρο.

[box]«Δεν με αφορά ο ανταγωνισμός ούτε των τραπεζών ούτε των ΕΠΥ, παρότι υφίσταται και στην περιοχή μας. Πρόκειται για διάττοντες αστέρες των οποίων οι υπηρεσίες δεν συγκρίνονται με την ποιότητα, τη γνώση και την εγγύηση που προσφέρουν οι υπηρεσίες Ασφαλιστικών Συμβούλων. Ο συγκεκριμένος κλάδος δεν θα σταματήσει ποτέ να έχει προοπτική γιατί αφορά πολύ σημαντικές ανάγκες των ανθρώπων. Όταν διορθωθεί η οικονομία, όταν υπάρξει σωστή ενημέρωση για το θεσμό και πάψει η άγνοια, τότε ο κόσμος θα έρθει στην ιδιωτική ασφάλιση για να εκπληρώσει τα όνειρά του»… Κουκοράβας Οδυσσέας  [box]

Συμπέρασμα

Εμείς εδώ δεν ακολουθούμε τα μεγάλα αστικά κέντρα, ούτε στην άνοδο ούτε στην πτώση τους. Πέρυσι όμως το καλοκαίρι ταρακουνηθήκαμε αρκετά με τα capital controls, είχαμε πιάσει πάτο, όπως όλοι βέβαια, και έχουμε γενικώς προβληματιστεί και με την ασφαλιστική αγορά. Περιμένουμε να δούμε τι θα μας ξημερώσει.

Όμως το σημαντικό είναι το εξής. Η ασφάλιση έχει μέλλον – αν βοηθήσει και η χώρα και σταθεροποιηθεί το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

«Ο κόσμος θέλει, θα ήθελε μάλλον, να έχει  μια ιδιωτική ασφάλιση κάποια στιγμή. Γιατί να πληρώνει 400 ευρώ Τεβε το μήνα όταν με μια ιδιωτική ασφάλιση θα είχε ό,τι ήθελε, ακόμη και ένα ελικόπτερο στην πόρτα του; Αρκεί να βοηθήσουν λίγο παραπάνω και οι εταιρείες. Οι εταιρείες που δίνουν φτωχές αμοιβές αλλά ταυτόχρονα λένε «τρέξε». Και τώρα, “βγάλε και τα συμβόλαιά σου μόνος σου”. Να δοθούν κίνητρα για να τρέξουν οι Διαμεσολαβητές, να τσιγκλήσουν τον κόσμο και αν αρχίσουν να πουλάνε «Ζωή».

[box] “Πιστεύω ότι όλοι οι Ασφαλιστές, είτε σε μικρά, είτε σε μεγάλα γραφεία, όλοι, είναι άτομα με ξεχωριστές δυνατότητες. Τους αρέσει να ασχολούνται με τον άθρωπο και να δίνουν λύσεις τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του. Ο τραπεζίτης έχει απλά ένα “στόχο” και χρησιμοποιεί την επιρροή της θέσης του για να τον πιάσει. Εμάς, μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος. Και αν μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος τότε έρχονται και οι δουλειές”. Απόστολος Κόκκοβας [box]

Το Underwriter.gr ευχαριστεί θερμά για την συμμετοχή τους στο ρεπορτάζ:

Τον κ. Ιωάννη Κανατά, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο Promist AE, τον κ. Απόστολο Κόκκοβα, Εξειδικευμένες Ασφαλιστικές Υπηρεσίες και τον κ. Χάρη Σιαματά, Ασφαλιστικό Πράκτορα.

Την κ. Σμαράγδα Κολοβού, Ασφαλιστική Σύμβουλο, τον κ. Οδυσσέα Κουκοράβα, Ασφαλιστικό Σύμβουλο Interamerican, τον κ. Χρήστο Κρητικό – Solvensis Πρακτορεία Ασφαλίσεων και τον κ. Γιώργο Βραζιώτη, Ασφαλιστικό Σύμβουλο.

Το γεφύρι της Πύλης
Το γεφύρι της Πύλης
Τρίκαλα
Τρίκαλα

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *