Skip to content

Έρευνα: Οι asset managers σκέφτονται να βάλουν τέλος στα επικίνδυνα για το περιβάλλον προϊόντα

Πάνω από το 66% των Ευρωπαίων διανομέων και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων εξετάζουν το ενδεχόμενο διακοπής της κυκλοφορίας ή της διανομής προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά πρότυπα και τα πρότυπα διακυβέρνησης (ESG), σύμφωνα με έρευνα της PwC του Λουξεμβούργου.

του Χρήστου Γαβαλά

Οι ροές σε κεφάλαια ESG έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της αυξανόμενης εστίασης των ρυθμιστικών αρχών σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διοχετεύσουν περισσότερα χρήματα σε δραστηριότητες που μπορούν να τις βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Η έρευνα της PwC σε 3.354 ερωτηθέντες έδειξε ότι τα περιουσιακά στοιχεία ESG που εδρεύουν στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αυξηθούν και να ανέλθουν μεταξύ 7,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ και 9,0 τρισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2025, αντιπροσωπεύοντας έως και το 56% του συνόλου του ενεργητικού των ευρωπαϊκών αμοιβαίων κεφαλαίων, έναντι 37% που ήταν στο τέλος του περασμένου έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδόν το 72% των Ευρωπαίων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων ήταν πρόθυμοι να σταματήσουν όλες τις κυκλοφορίες προϊόντων που δεν ενέπιπταν στην κατηγορία ESG, με περισσότερο από το 60% να σχεδιάζει να το κάνει μέχρι το τέλος του 2024.

Αυτό έγραψε η PwC στην έκθεσή της, προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις της κάνουν λόγο για μακροπρόθεσμες δυσκολίες για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν μια υβριδική σειρά προϊόντων (ESG/non-ESG) ενόσω υλοποιείται η συγκεκριμένη αλλαγή.

Είναι τέτοια η στροφή των τραπεζών αναφορικά με την διοχέτευση της χρηματοδότησης που μεταξύ των ανεξάρτητων χρηματοοικονομικών συμβούλων, των ιδιωτικών τραπεζών και των τραπεζών λιανικής, έως και το 68% όσων ρωτήθηκαν, σχεδιάζει να σταματήσει εντελώς τη διανομή προϊόντων εκτός ESG, εκ των οποίων πάνω από τις μισές σκοπεύουν να το κάνουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

«Καθώς οι κανονισμοί γίνονται ολοένα και πιο αυστηροί και καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για την ανάπτυξη παγκόσμιων προτύπων ESG, οι διευθυντές – ειδικά εκείνοι που είναι πρόθυμοι να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο – θα οδηγηθούν προς μια ολοκληρωμένη ευθυγράμμιση των προϊόντων και των λειτουργιών τους με το λεγόμενο ESG», δήλωσε ο επικεφαλής της αγοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην PwC, Olivier Carre.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *