Skip to content

Ακόμη και οι Κολοσσοί καταρρέουν: Η σημασία της Ασφάλισης Πιστώσεων

Αν αυτός ο πελάτης καταρρεύσει, θα καταρρεύσει όλη η Ελλάδα”. Η σκέψη αυτή είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκέψεις που οδηγούν μεγάλο αριθμό εξαγωγέων στο να μην αναζητούν ασφάλιση πιστώσεων και ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα που παρέθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλισης Πιστώσεων της ΕΑΕΕ, Μάκης Τζέης, στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Ένωση μαζί με τον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Πιστώσεων Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Ο κος Τζέης ολοκλήρωσε την σκέψη του, λέγοντας πως “ο πελάτης κατέρρευσε, η Ελλάδα, όχι”. 

της Έλενας Ερμείδου

Έχοντας αναλύσει και συγκεντρώσει περιπτώσεις πτωχεύσεων ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, ο κος Τζέης, με πολύ παραστατικό τρόπο και βάσει της τεχνογνωσίας του, έδωσε στο ακροατήριο να αντιληφθεί ότι ακόμα και οι επιχειρήσεις που δείχνουν ότι είναι φερέγγυες και ακλόνητες οικονομικά, μπορεί να καταρρεύσουν.

Και αυτό μπορεί να συμβεί από εξωγενείς παράγοντες ή εκ των έσω, για λόγους που οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη ή ακόμα μπορεί και να μην γνωρίζουν. Φέρνοντας το ακροατήριο του ακόμα πιο κοντά στην πραγματικότητα, ανέφερε χαρακτηριστικές περιπτώσεις πτωχεύσεων μεγάλων επιχειρήσεων στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Ατράνταχτα παραδείγματα, που θα πρέπει να προβληματίζουν τους εξαγωγείς όπως και άλλους επιχειρηματίες που προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας όπως είναι η τεχνολογία, ο τουρισμός κ.ά.

Στιγμιότυπο από την ημερίδα ΕΑΕΕ-ΣΕΒΕ που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Μεγάλες και απρόσμενες πτωχεύσεις επιχειρήσεων που φάνταζαν ακλόνητες

Στο εξωτερικό πτωχεύσεις που άφησαν ιστορία, αλλά και δισεκατομμύρια φέσια στην αγορά, ήταν της Hanjin Shipping, της Toshiba, της OW bunker. Στην Ελλάδα πτωχεύσεις που τάραξαν τα θεμέλια των επιχειρήσεων και της οικονομίας ήταν των Σούπερ Μάρκετ Ατλάντικ, του Ράδιο Κορασίδη, της Κρέτα Φαρμ, της Ηλεκτρονικής Αθηνών, καθώς και η μεγάλη περίπτωση του Μαρινόπουλου – κανείς δεν περίμενε την πτώχευση ενός τέτοιου κολοσσού.  

Αφερεγγυότητες, απώλειες εσόδων, τραπεζικός δανεισμός

Η πτώχευση των επιχειρήσεων αυτών, αναπόφευκτο ήταν να συμπαρασύρει χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις και προμηθευτές της εφοδιαστικής αλυσίδας, εκδηλώνοντας στην καλύτερη περίπτωση περιστατικά καθυστέρησης πληρωμών και εξόφλησης υποχρεώσεων. Προσθέτως, οι επιχειρήσεις που γράφουν απώλεια εσόδων στα βιβλία τους, μεταξύ άλλων από περιστατικά αφερεγγυότητας ή πτωχεύσεων και εμφανίζουν μη υγιή ισολογισμό, δυσκολεύονται να λάβουν τραπεζικές χορηγήσεις. Για να επαναφέρουν σε υγιή μορφή τα οικονομικά και τα έσοδα τους, ανάλογα με τα περιθώρια κέρδους που έχουν απαιτείται να πενταπλασιάσουν ή ακόμα και δεκαπλασιάσουν τους τζίρους τους σε μικρό χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα απέναντι σε οποιονδήποτε κλυδωνισμό καθίστανται εξαιρετικά ευάλωτες κινδυνεύοντας να υποπέσουν σε ύφεση. 

Πρόληψη, κάλυψη έναντι κινδύνων αφερεγγυότητας, ρευστότητα 

Ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλίσουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, την οικονομική τους ισχύ, το αξιόχρεο και την ισχυρή τους θέση απέναντι σε αφερεγγυότητες και πτωχεύσεις είναι να ασφαλίσουν τις πιστώσεις τους, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΑΕΕ για τις Ασφαλίσεις Πιστώσεων. Η Ασφάλιση Πιστώσεων, δεν έχει μόνο το ρόλο της αποζημίωσης που ο ασφαλισμένος θα λάβει το αργότερο σε έξι μήνες (αυτό για να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα ομαλής αποπληρωμής του βάσει συμφωνίας με τον προμηθευτή, πελάτη, συνεργάτη του). Λειτουργεί επίσης και συμβουλευτικά, αποτρέποντας τον ασφαλισμένο από κακοτοπιές. Την ίδια στιγμή εξασφαλίζει στον ασφαλισμένο ρευστότητα, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα ευκολότερα χορηγούν δάνεια σε πελάτες που δεν ενέχουν κινδύνους αθέτησης πληρωμών, δόσεων, κ.λπ. Κάτι ωστόσο το οποίο θα πρέπει να αναφερθεί και που τόνισε ο κος Τζέης είναι ότι η ασφάλιση πιστώσεων καλύπτει τις βραχυχρόνιες πιστώσεις το ανώτερο μέχρι 360 ημέρες και παρέχεται με όριο. 

Τον ρόλο της ασφάλισης πιστώσεων για τους εξαγωγείς και την ανάπτυξη της οικονομίας εξήραν στην ημερίδα οι κ.κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης Α’ Αντιπρόεδρος στον ΕΒΕΘ και ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ  Συμεών Διαμαντίδης. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *