Skip to content

Αλλάζουν στρατηγικές και διαπραγματεύσεις στις προμήθειες

Παράλληλα με το πεδίο των εξαγορών, ανοίγει και το πεδίο των προμηθειών. Η αλλαγή και η συγκέντρωση της ασφαλιστικής αγοράς οδηγεί σε μία ολιγοπωλιακή κατάσταση (το 80% θα ελέγχεται από 5 ομίλους) που αναμενόμενα θα επιβάλλει νέους όρους σε θέματα προμηθειών. Όσο ο ανταγωνισμός επικεντρώνεται σε λιγότερους παίκτες στην ασφαλιστική αγορά τόσο πιο ελέγξιμοι θα είναι οι όροι του προς τους διαμεσολαβητές.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Με δεδομένο ότι πλέον οι 6 μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί όμιλοι στην Ελλάδα θα είναι πολυεθνικές εταιρείες είναι πιο εύκολο να προχωρήσουν σε μία ενιαία πολιτική προμηθειών προς πράκτορες και μεσίτες. Είναι γνωστό άλλωστε στους ‘παροικούντες την Ιερουσαλήμ’ ότι τα ξένα στελέχη που έρχονταν για επιθεώρηση τρελαίνονταν όταν έβλεπαν προμήθειες της τάξης του 25-30% να μοιράζονται σε μεγάλους διαμεσολαβητές και γενικότερα η μέση προμήθεια να ξεπερνά το 20%. Χρειάζονταν ειδικές εξηγήσεις από τα εγχώρια στελέχη για το πως είναι διαρθρωμένη η ελληνική ασφαλιστική αγορά προκειμένου να πειστούν ότι δεν γίνονταν ‘παρατυπίες’.

Πλέον με πληθωρισμό άνω του 6% και προμήθειες της τάξης του 25%, τα ασφάλιστρα μοιάζουν πολύ μειωμένα και σε ορισμένες περιπτώσεις (όταν δίνονται εκπτώσεις 10%) γίνονται ζημιογόνα. Ήδη κάποιες εταιρείες δουλεύουν με στόχο την παραγωγή και όχι την κερδοφορία. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η συγκέντρωση της αγοράς θα οδηγήσει προς ισχυροποίηση των απαιτήσεων των εταιρειών προς τους διαμεσολαβητές και πιθανώς προς εναρμονισμένες μειώσεις των προμηθειών ενδεχομένως και κάτω του 20%.  Άλλωστε οι περισσότεροι πολυεθνικοί όμιλοι είναι μάλλον στοχευμένοι προς τα εναλλακτικά δίκτυα και όχι μεμονωμένα προς την ανθρώπινη διαμεσολάβηση.

Οι κινήσεις θα αποφασιστούν μετά το α’ εξάμηνο όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το κλίμα στην ασφαλιστική αγορά και θα μπορούν οι μεγάλες εταιρείες να πάνε σε επιλεκτικές και στοχευμένες κινήσεις με τους συνεργάτες τους. Προφανέστατα και δεν θα έχουν όλοι οι διαμεσολαβητές την ίδια αντιμετώπιση. Ίσως μπουν πολλαπλά κριτήρια που θα αφορούν τις σχέσεις εμπιστοσύνης, το ύψος παραγωγής, την περιφέρεια που εδρεύουν και άλλα ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια.  

2 Comments

  1. Avatar

    ” … η συγκέντρωση της αγοράς θα οδηγήσει προς ισχυροποίηση των απαιτήσεων των εταιρειών προς τους διαμεσολαβητές και πιθανώς προς εναρμονισμένες μειώσεις των προμηθειών … ” ,
    δεν θυμίζει καρτέλ ;;;;;;;;;;; ( θυμάστε ; καρτέλ στο γάλα , κλπ , κλπ ,,,, )
    τι λέτε ; . κράτος υπάρχει ; νόμος υφίσταται ! (νομίζω) , αλλά η εφαρμογή του ; (υφίσταται;)


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *