Skip to content

Αναπληρωτής CEO AXA: «Έχουν αυξηθεί οι αβεβαιότητες – Η τρέχουσα κρίση δημιουργεί περιβάλλον άγχους»

Η κλιματική αλλαγή παραμένει στην κορυφή των μεγαλύτερων ανησυχιών των ασφαλιστικών εταιρειών, παρά το γεγονός ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδοτεί όλο και περισσότερους γεωπολιτικούς και ενεργειακούς φόβους πλέον στον ασφαλιστικό κλάδο.

του Χρήστου Γαβαλά

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο γαλλικός ασφαλιστικός κολοσσός AXA, η υπερθέρμανση του πλανήτη θεωρείται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνία τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, και αυτό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.  

Η γεωπολιτική αστάθεια, που κατέλαβε την τέταρτη θέση πέρυσι στην αντίστοιχη λίστα, ανέβηκε στη δεύτερη θέση.

«Είναι σαφές ότι οι αβεβαιότητες έχουν αυξηθεί και συνεχίζουν να αυξάνονται», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της AXA, Φρεντερίκ ντε Κουρτουά, σε συνέντευξη Τύπου. Η τρέχουσα οικονομική και γεωπολιτική κρίση δημιουργεί ένα «περιβάλλον που προκαλεί άγχος», είπε.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει στην επιφάνεια παράλληλα τους κινδύνους που σχετίζονται με τον πόλεμο και το 77% των 4.500 ασφαλιστικών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση σε 58 χώρες πιστεύουν ότι οι οξυμένες εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα εποχή παγκοσμίων πολέμων.

Ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι παρέμειναν λιγότερο ανησυχητικό για τους ασφαλιστικές σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, καθώς αυτός είναι ο κύριος παράγοντας που φαίνεται να τις οδηγεί σε μπαράζ ζημιών. Και αυτό διότι αναπόδραστα, η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας επιδεινώνει τις φυσικές καταστροφές από τις πυρκαγιές έως τις πλημμύρες και επομένως τις αποζημιώσεις.

Καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται για να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ενέργεια για να διαβούν με ασφάλεια τον χειμώνα -μετά τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία- οι κίνδυνοι που συνδέονται με την ενέργεια εμφανίζονται σίγουρα και αυτοί ως ανησυχητικός παράγοντας για τους επαγγελματίες των ασφαλιστικών εταιρειών, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Αυτοί οι κίνδυνοι, που δεν συγκαταλέγονταν στους 10 κορυφαίους κινδύνους του κλάδου επί τέσσερα χρόνια, φιγουράρουν πλέον ως η τέταρτη μεγαλύτερη ανησυχία στον κλάδο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *