Skip to content

Απίστευτο: Μέχρι 9 υπαλλήλους έχει το 96% των εταιρειών στην Ελλάδα

*Πολύ μικρές επιχειρήσεις, χαμηλής παραγωγικότητας, σε κλάδους περιορισμένης προστιθέμενης αξίας, κυριαρχούν στην Ελλάδα

*Οι μισές απασχολούν μόνο τον… ιδιοκτήτη τους

*Καθοριστική για την οικονομία η συμβολή των πολυεθνικών

Οι περισσότεροι Έλληνες ασχολούνται με το εμπόριο και την εστίαση ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι τζίροι τους είναι μικροί, για αυτό και αδυνατούν να παράγουν εξωστρέφεια (επενδύσεις – εξαγωγές) ή καινοτομία ενώ είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε κρίσεις. Όλα αυτά δεν είναι καλά για την ελληνική οικονομία την οποία απ’ ότι φαίνεται στηρίζουν οι πολυεθνικές που αποτελούν το 0,5% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα ήταν περίπου 1 εκατομμύριο. Από αυτές, σχεδόν 6 στις 10 δεν απασχολούν κανέναν εργαζόμενο. Πρόκειται δηλαδή για ατομικές επιχειρήσεις, τις οποίες και «τρέχουν» οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες. Λιγότερες απασχολούν 1-4 εργαζομένους, ενώ ακόμη λιγότερες, απασχολούν από 5-9 εργαζομένους. Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν πως από το σύνολο των ενεργών επιχειρήσεων, το 95% ή 965.874 απασχολούν από 0-9 εργαζομένους, δηλαδή πρόκειται για πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Έως 9 υπαλλήλους το 96% των εταιρειών-1

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 54% του 1 εκατ. επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, στις υπηρεσίες παροχής καταλυμάτων και εστίασης και σε επαγγελματικές και τεχνικές δραστηριότητες.

Οι πολυεθνικές

Ενώ ο αριθμός των θυγατρικών των ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι σημαντικά μικρός –λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα– καθοριστική φαίνεται να είναι η συμβολή τους στην ελληνική οικονομία:

Αντιπροσώπευαν μόλις το 0,5% του συνόλου των επιχειρήσεων, ενώ ο τζίρος τους την ίδια χρονιά έφτασε στα 46,1 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 19,4% του συνολικού τζίρου. Το 2020 δραστηριοποιήθηκαν συνολικά 3.691 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχόλησαν το 8% του συνολικού αριθμού των απασχολουμένων.

Η αξία παραγωγής και η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ανήλθαν στα 27,9 δισ. και 10,7 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, ποσά που αντιπροσωπεύουν το 19,6% της συνολικής αξίας παραγωγής και το 22,8% της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας. Το 2020 πραγματοποίησαν ακαθάριστες επενδύσεις σε υλικά αγαθά 1,48 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20,5% του συνόλου των επενδύσεων, ενώ δαπάνησαν 6 δισ. ευρώ για αμοιβές προσωπικού, ποσό που αντιστοιχεί στο 20,6% των συνολικών δαπανών για αμοιβές των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις.

Μεγαλύτερη είναι η παρουσία στην Ελλάδα επιχειρήσεων με έδρα την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία κ.α. Ειδικότερα, οι αλλοδαπές συνδεόμενες επιχειρήσεις, που είχαν τελική θεσμική ελέγχουσα μονάδα με έδρα την Κύπρο, αποτελούν το 44,5% του συνόλου των συνδεόμενων αλλοδαπών επιχειρήσεων, ενώ ο κύκλος εργασιών τους φθάνει τα 6,7 δισ. ευρώ. Βέβαια, κάποιες από αυτές ενδέχεται να είναι ελληνικών συμφερόντων που επέλεξαν να έχουν έδρα την Κύπρο για φορολογικούς λόγους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *