Skip to content

Ασφάλιση: Πιο αναγκαία σε περιόδους κρίσης

Το τελευταίο διάστημα, κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ανακοινώθηκαν από αρκετές εταιρείες αυξήσεις ασφαλίστρων, τόσο στον κλάδο αυτοκινήτου όσο και στον κλάδο υγείας.

Ταυτόχρονα, λόγω των αλλαγών που παρουσιάζονται στην αγορά στο κόστος κατασκευής ή επισκευής ακινήτων, προτείνεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες να υπολογίζονται αυξημένες οι τιμές στον κλάδο πυρός για το κόστος ανακατασκευής αλλά και την αξία ασφάλισης ανά τετραγωνικό μέτρο. Φυσικά για κάθε κλάδο ξεχωριστά αυτές οι αυξήσεις έχουν διαφορετική αφετηρία και δεν συσχετίζονται κατ’ ανάγκη με τη συγκυρία του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.

Γνωρίζουμε όλοι, για παράδειγμα, ότι στον κλάδο αυτοκινήτου τα τελευταία χρόνια της πανδημίας είχαν κρατηθεί πολύ χαμηλά τα ασφάλιστρα και μάλιστα είχαν διαμορφωθεί και με εκπτωτικές προσφορές. Όμως πλέον, τόσο η κυκλοφορία βρίσκεται στα προ της πανδημίας επίπεδα όσο και η συχνότητα ζημιών και φυσικά ήδη παρατηρούνται και τα πρώτα σημάδια αύξησης του κόστους ανακατασκευής. Σίγουρα όμως, η οικονομική συγκυρία θα επηρεάσει το επόμενο διάστημα ακόμα περισσότερο το κόστος επισκευής και άρα τη μέση ζημιά περιστατικών.

Στον κλάδο υγείας γνωρίζουμε ότι σε μεγάλο βαθμό οι αυξήσεις πέραν της ηλικιακής αναπροσαρμογής επηρεάζονται από τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών στον κλάδο υγείας. Εδώ επίσης άξιο προβληματισμού είναι να παρατηρήσουμε τα επόμενα ένα-δύο χρόνια πως ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος μπορούν επιπλέον να επηρεάζουν τον έτσι κι αλλιώς πιεσμένο κλάδο υγείας.

Τέλος, οι προτεινόμενες αυξημένες τιμές για κάθε ακίνητο στην ασφάλιση πυρός είναι ένα εύλογο αποτέλεσμα της μετά την κρίση εποχής, μιας και η οικοδομή είχε υποστεί μεγάλη πίεση στις τιμές της όλα τα χρόνια της κρίσης και το τελευταίο διάστημα ανακάμπτει και άρα οι τιμές επανέρχονται σε τιμές κόστους ανακατασκευής που είχαμε παρατηρήσει και πριν τη δημοσιονομική κρίση της χώρας μας.

Φυσικά αυτή η εικόνα έχει αξία να δούμε πως θα αποτυπωθεί στη διατηρησιμότητα των συμβολαίων, κυρίως αναφερόμαστε στις μη υποχρεωτικές ασφαλίσεις, αλλά και στο αν θα επηρεάσει τις νέες πωλήσεις. Η αλήθεια είναι ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα κληθούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό, μιας και θα πρέπει να βοηθήσουν τον ασφαλισμένο να κατανοήσει ότι το ασφάλιστρο διαμορφώνεται με σκοπό να μπορεί να καλύψει το ποσό των αποζημιώσεων που θα κληθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες να καταβάλουν αν επέλθει ο κίνδυνος.

Όμως αυτό το έργο είναι σίγουρα δύσκολο σε μια περίοδο που φαίνεται ότι ο μέσος πολίτης θα επιβαρυνθεί σημαντικά από την ενεργειακή κρίση, αλλά και από τον πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους ζωής. Όπλο βέβαια της ασφαλιστικής βιομηχανίας παραμένει ότι παρέχει σιγουριά και εξασφάλιση, η οποία είναι ακόμα πιο αναγκαία σε περιόδους οικονομικής ρευστότητας και κλίματος ανασφάλειας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *