Skip to content

Ασφαλίσεις Υγείας: γεμίζουμε ένα τρύπιο βαρέλι

Ο κλάδος Υγείας είναι αναμφίβολα το δυνατό χαρτί για ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολαβητές, καθώς τρέχει με διψήφιες αυξήσεις τα τελευταία χρόνια και το 2023 έκλεισε με +28%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. Η τραγική κατάσταση του ΕΣΥ, η οποία επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την πανδημία, ωθεί όλο και περισσότερους πολίτες να αναζητήσουν αξιόπιστη προστασία της υγείας τους μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης. Οπότε δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές για να τους πείσουν και να φέρουν νέα συμβόλαια στις εταιρείες τους. Όμως…

Όμως στη συνέχεια καλούνται να καταφέρουν να κρατήσουν τους πελάτες τους, όταν αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερές ετήσιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα, οι οποίες τον Ιανουάριο του 2024 έφτασαν το 14% έναντι του περσινού Ιανουαρίου! Εκεί τα πράγματα παύουν να είναι εύκολα, γιατί πρέπει να εξηγήσουν τα ανεξήγητα και πολλές φορές χάνουν τη μάχη και τα συμβόλαια ακυρώνονται. Σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, το 2022 οι ακυρώσεις συμβολαίων στον κλάδο Υγείας ξεπέρασαν το 12%.

Η μεγάλη πληγή για τον κλάδο -αλλά όχι η μόνη- είναι η τιμωρητική θα έλεγε κανείς πολιτική των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς κάθε χρόνο προχωρούν σε μεγάλες αυξήσεις στις χρεώσεις τους, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθωρισμό. Μάλιστα έχει διαπιστωθεί κατ’ επανάληψη πως η τιμολόγηση είναι εντελώς διαφορετική ανάμεσα σε ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση και ασθενείς χωρίς ιδιωτική ασφάλιση, με τη διαφορά να φθάνει έως και το 50% εις βάρος των ασφαλισμένων ασθενών!

Ως γνωστόν στο χώρο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων κυριαρχούν κάποια funds, που έχουν δημιουργήσει ένα ολιγοπώλιο, επιβάλλοντας τους όρους τους στις ετήσιες διαπραγματεύσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες δεν μπορούν παρά να τους αποδεχθούν, μη έχοντας εναλλακτικές. Ίσως εδώ η λύση να έλθει από το Υπουργείο Υγείας, καθώς ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων διαμορφώνει μία νέα συνθήκη, όπου αναμφίβολα υπάρχει χώρος για συνεργασία δημόσιων νοσηλευτηρίων και ασφαλιστικών εταιρειών. Άλλωστε ο Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δηλώνει με κάθε ευκαιρία ένθερμος οπαδός της ιδιωτικής ασφάλισης, έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να συζητήσει με την ΕΑΕΕ για διερεύνηση πιθανής συνεργασίας. Οπότε εάν μπουν στο κάδρο και τα δημόσια νοσοκομεία, το κόστος θα επηρεαστεί ανάλογα.

Δεύτερη πληγή είναι η επιβολή ΦΠΑ 24% στις υπηρεσίες υγείας που ξεκίνησε το 2011, εν μέσω οικονομικής κρίσης και μνημονίων, αλλά διατηρείται παρά την εξαιρετική πορεία της οικονομίας μας. Να θυμίσουμε πως αρχικά δεν υπήρχε καν αυτός ο φόρος, στη συνέχεια θεσμοθετήθηκε ΦΠΑ 11%, έγινε 12%, 23% και τελικά 24%. Όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο «καπέλο» στο κόστος των αποζημιώσεων υγείας για τις ασφαλιστικές, που αν εξέλειπε θα βοηθούσε σημαντικά στον εξορθολογισμό των ασφαλίστρων υγείας, τα οποία στη χώρα μας είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες να προχωρούν κάθε χρόνο σε αυξήσεις ασφαλίστρων, χωρίς παρόλα αυτά οι περισσότερες να καταφέρνουν να γράψουν κέρδη στον κλάδο. «Ο κλάδος Υγείας ανοίγει την πόρτα στον πελάτη, αλλά τα ιατρικά κόστη και ο πληθωρισμός δεν αφήνουν περιθώρια για κέρδη. Πρέπει να είμαστε τουλάχιστον βιώσιμοι σε αυτόν τον κλάδο», τόνισε ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Robert Gauci, στην πρόσφατη εκδήλωση για το rebrandingτης εταιρείας και για να έλθει η βιωσιμότητα για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία στην τιμολόγηση και να πάψουν να επικαλούνται τα νοσηλευτήρια έναν προσχηματικό πληθωρισμό, διαφορετικά… «θα πέσει το δέντρο πάνω στο οποίο κάθονται», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Gauci, περνώντας το μήνυμα πως η κατάσταση έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *