Skip to content

Βελτιώνεται η εικόνα των ασφαλιστικών στην Ευρώπη

Ασφαλιστικές εταιρείες Ευρωζώνης: Στα 8,825 τρις ευρώ το ενεργητικό τους στο γ’ τρίμηνο

Του Νίκου Σακελλαρίου

Σημαντικά βελτιωμένη είναι η εικόνα των ασφαλιστικών εταιρειών της Ευρωζώνης κατά το γ’ τρίμηνο 2020 σε σχέση με το β’ τρίμηνο, το οποίο επηρεάστηκε από τα lockdowns.

Σε 8,825 τρις ευρώ ανέρχονταν το συνολικό ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρωζώνη κατά το γ’ τρίμηνο 2020, αυξημένα κατά 108 δις ευρώ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2020, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα τεχνικά αποθέματα των ασφαλιστικών εταιρειών της Ε.Ε αυξήθηκαν στα 6,71 τρις ευρώ στο γ’ τρίμηνο 2020, αυξημένα κατά 72 δις ευρώ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.

τοποθετήσεις τους σε χρεόγραφα διαμορφώθηκαν σε 3,6 τρις ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου, αυξημένα κατά 31 δις ευρώ, σε σχέση με το τέλος του β’ τριμήνου. Η αύξηση αυτή αποδίδεται και στην άνοδο των ομολόγων Ευρωζώνης στο γ’ τρίμηνο. Οι αγορές κρατικών ομολόγων έφτασαν στα 10 δις ευρώ. Επίσης, είχαν τοποθετήσεις κατά 2,355 τρις ευρώ από 2,294 τρις ευρώ.

Ελλάδα

Οι συνολικές καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 23 εκατ ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 1.399 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2020. Oι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού παρουσίασαν μείωση κατά 46 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 23 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού μειώθηκε σε 7,2% το γ΄ τρίμηνο του 2020, έναντι 7,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε χρεωστικούς τίτλους αυξήθηκε σε 12.437 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2020, έναντι 12.154 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που οφείλεται τόσο στην αύξηση των τιμών τους όσο και σε καθαρές αγορές τίτλων εξωτερικού που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από καθαρές πωλήσεις τίτλων εσωτερικού. Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του συνολικού ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 63,7%, αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε σε 2.872 εκατ. ευρώ, έναντι 2.679 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *