Skip to content

Ασφαλιστικές Ζωής: Μόλις το 1% των υποχρεώσεων αφορούν προγράμματα υγείας

Μεγάλες τεχνικές προβλέψεις για τα παλαιά και ακριβά συμβόλαια υγείας

Οι αποζημιώσεις για νοσηλείες και διαγνωστικές εξετάσεις αποτελούν ένα ελάχιστο τμήμα των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών ζωής στα προγράμματα υγείας τα οποία παρέχουν. Αυτό καταδεικνύει έκθεση της εταιρείας Συμβούλων Αναλογιστών Prudential B. Marghios & Partners  για τη χρήση 2017. Το στοιχείο αυτό αναιρεί  εν πολλοίς τους φόβους που υπάρχουν για τα ιατρικά κόστη και τον ιατρικό πληθωρισμό ανάμεσα στις ασφαλιστικές εταιρείες, όπως και καταρρίπτει τις αιτιάσεις που προβάλλουν για να δικαιολογήσουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Προφανέστατα οι εταιρείες αναγκάζονται να προχωρούν σε αυξήσεις ασφαλίστρων στον κλάδο υγείας,  εξαιτίας παλαιών, υπο-αποθεματοποιημένων (και “ακριβών”) συμβολαίων.

Οι τεχνικές προβλέψεις ασφαλίσεων ζωής αποτελούν το 71% του συνόλου των υποχρεώσεων των εταιρειών ζωής. Το 23% αφορά τεχνικές προβλέψεις που αφορούν προιόντα Unit Linked. Όπως αναφέρει η έκθεση της Prudential, η μέση εταιρεία ζωής στην Ελλάδα είναι εκτεθειμένη κυρίως στον ασφαλιστικό κίνδυνο ζωής (Life underwriting risk) και στον κίνδυνο αγοράς (market risk). O κλάδος υγείας απαιτεί το 14% του βασικού κεφαλαίου φερεγγυότητας (BSCR) – ποσοστό σχετικά υψηλό σε σχέση με τις τεχνικές προβλέψεις , οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 4% επί του κεφαλαίου φερεγγυότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες με κλάδους υγείας, υποχρεώνονται να αποθεματοποιούν περισσότερα κεφάλαια από ότι χρειάζονται για τις υποχρεώσεις του κλάδου υγείας, δηλαδή για τις αποζημιώσεις τους.

Μέσος δείκτης φερεγγυότητας

Ο μέσος Δείκτης Φερεγγυότητας των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών ζωής ανέρχεται στο 215%. Ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι αρκετά μικρότερο εάν δεν συνυπολογιστεί η χρήση των μεταβατικών μέτρων και κυρίως του μεταβατικού μέτρου επιτοκίων.

Επενδύσεις

Η μέση ελληνική ασφαλιστική εταιρεία ζωής επενδύει κατά κύριο λόγο σε ομόλογα (69% των καθαρών επενδυτικών στοιχείων) εκ των οποίων το 83% αυτών αφορούν κρατικά ομόλογα και το 17% εταιρικά ομόλογα. Το γεγονός ότι τόσο τα ξένα ομόλογα (Ευρωπαϊκής Ένωσης) όσο και τα ελληνικά ομόλογα έκαναν ‘ράλι’ τα προηγούμενα χρόνια βοήθησε τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα να ανεβάσουν σημαντικά τους Δείκτες Φερεγγυότητάς  (SCR και MCR).

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *