Skip to content

Αυξημένο το ενδιαφέρον για τις ασφαλίσεις πιστώσεων (συνέντευξη)

Για ένα περιβάλλον στο οποίο η ασφάλιση των επί πιστώσει πωλήσεων ζητείται ολοένα και περισσότερο την τρέχουσα χρονιά κάνει λόγο ο Senior Key Account Underwriter της Atradius, κ. Θοδωρής Μπονώρης σε συνέντευξή του στο Underwriter.gr, στην οποία επισημαίνει παράλληλα ότι το 60% των πωλήσεων B2B που έλαβαν χώρα το 2022 έγινε με πίστωση.

Ο Senior Key Account Underwriter της Atradius, κ. Θοδωρής Μπονώρης

του Χρήστου Γαβαλά

«Η ζήτηση για προϊόντα ασφάλισης πιστώσεων σημειώνει άνοδο καθώς αποτελούν σημαντικό εργαλείο διαφύλαξης του cash flow των επιχειρήσεων», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ενώ αναφορικά με τις αθετήσεις πληρωμών αυτές φαίνεται ότι επανήλθαν τη φετινή χρονιά σε επίπεδα προ πανδημίας, από την στιγμή που σταμάτησε να εισρέει στην οικονομία το κρατικό χρήμα.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Μπονώρη στο Underwriter.gr.

Πόσες πωλήσεις γίνονται πλέον με πίστωση σε σχέση με το 2021 και με το πανδημικό 2020 και ποιος είναι ο ρόλος του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης σε αυτό;

Μετά το πανδημικό έτος 2020, τόσο το 2021 όσο και το 2022 τα αιτήματα εξέτασης πιστωτικών ορίων από τους πελάτες της Atradius έχουν αυξηθεί. Η άνοδος το 2021 προήλθε κυρίως από την σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης τόσο σε προϊόντα όσο και υπηρεσίες καθώς οι καταναλωτές αποζητούσαν την επαναφορά στην κανονικότητα. Αναφορικά με το 2022, παρατηρείται ανοδική τάση του αριθμού των αιτημάτων πιστωτικών ορίων σε συνδυασμό με αυξημένα αιτηθέντα ποσά προς κάλυψη λόγω των πληθωριστικών πιέσεων καθώς και λοιπών παραγόντων, φαινόμενο το οποίο είχε ξεκινήσει προ της Ρωσο-Ουκρανικής κρίσης και επιτάθηκε κατά τη διάρκεια αυτής. Επιπροσθέτως, λόγω του ευμετάβλητου περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται οι εταιρείες συνεπεία των τρεχουσών εξελίξεων, παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος για το προϊόν της ασφάλισης των επί πιστώσει πωλήσεων καθώς οι όροι πίστωσης στην αγορά δεν έχουν αλλάξει όπως είχε γίνει το 2015 μετά την επιβολή των capital controls. Η φύση του προϊόντος της ασφάλισης πιστώσεων είναι δυναμική. Βάσει αναλύσεων που έχουν διεξαχθεί από την Atradius Ελλάδος, εκτιμάται ότι οι επί πιστώσει πωλήσεις το 2021 αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το 2020 ενώ το 60% των πωλήσεων B2B που έλαβαν χώρα το 2022 έγιναν με πίστωση.

Έχει βελτιωθεί η συναλλακτική συμπεριφορά των επιχειρήσεων μετά την πανδημία, όταν και υπήρχαν καθυστερήσεις και αθετήσεις πληρωμών;

Κατά τη διάρκεια του 2020 αλλά και το 2021, οι κυβερνήσεις πολλών χωρών σε όλο τον κόσμο προχώρησαν στην εφαρμογή προγραμμάτων και μέτρων στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Αυτό έγινε είτε άμεσα μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, είτε έμμεσα μέσω αλλαγής υφιστάμενων νομοθεσιών και νομοθετικών πλαισίων όπως αλλαγές σε πτωχευτικούς κώδικες, τρόπους και διάρκεια πληρωμής προς δημόσιους φορείς και προμηθευτές κ.α.

Το 2020 και το 2021, παγκοσμίως, λόγω των μέτρων στήριξης και της ρευστότητας που διατέθηκε από τις κεντρικές Τράπεζες, τα επίπεδα αθέτησης πληρωμών ήταν σε αρκετές περιπτώσεις χαμηλότερα και από αυτά του 2019, μία χρονιά κατά την οποία η λειτουργία των αγορών ήταν ομαλή. Ωστόσο, παρατηρείται ήδη ότι η σταδιακή απόσυρση των κρατικών μέτρων στήριξης σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο ακολουθείται από αύξηση των επισφαλειών, φαινόμενο το οποίο σημειώνεται τόσο σε ανεπτυγμένες και ισχυρές οικονομίες όσο και σε αυτές υπό ανάπτυξη. Υπάρχουν περιπτώσεις χωρών στις οποίες το 2022 τα ποσοστά αθέτησης πληρωμών έχουν ξεπεράσει αυτά του 2019. Η εν λόγω κατάσταση επιβαρύνεται βέβαια και από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τις πληθωριστικές πιέσεις. Αναφορικά με την Ελλάδα, τα έτη 2020-2021, τα ποσοστά αθέτησης πληρωμών ήταν χαμηλότερα του αναμενόμενου όπως και το πρώτο εξάμηνο του 2022. Την τρέχουσα χρονική περίοδο, υπάρχει μία ανοδική τάση αναφορικά με τις επισφάλειες παρά ταύτα το μέγεθός τους δεν κρίνεται ακόμη ως ανησυχητικό. Σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει μέχρι στιγμής η εγχώρια αγορά θα ήθελα να σημειωθεί ότι λόγω της παρατεταμένες οικονομικής κρίσης που βιώσαμε τα προηγούμενα έτη, έχει επέλθει ένα «ξεκαθάρισμα» στην αγορά μεταξύ των επιχειρήσεων. Η ομάδα μας των Risk Services, σε κάθε περίπτωση, παρακολουθεί τις εξελίξεις στις αγορές καθώς και την πορεία των επισφαλειών παρέχοντας άμεσα συμβουλές και ενημέρωση στους πελάτες μας ούτως ώστε να έχουν στη διάθεσή τους τα κατάλληλα εργαλεία για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις σε σχέση με τις επί πιστώσει πωλήσεις τους.

Πώς διαμορφώνεται εν προκειμένω η ζήτηση για ασφάλειες ή εγγυήσεις πιστώσεων και ποιοι είναι οι κλάδοι που θα λέγατε ότι έχουν τις περισσότερες μεταβολές φέτος σε σχέση με τα περασμένα χρόνια;

Τα τελευταία χρόνια το ευμετάβλητο των αγορών καθώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις καλά κρατούν. Συνεπεία των παραπάνω, η ζήτηση για προϊόντα ασφάλισης πιστώσεων σημειώνει άνοδο καθώς αποτελούν σημαντικό εργαλείο διαφύλαξης του cash flow των επιχειρήσεων. Κατά τα τελευταία έτη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δημοσιευμένα στοιχεία, παρατηρείται αύξηση των παραγόμενων ασφαλίστρων. Το 2019 σημειώθηκε αύξηση 2,9%, το 2020 η άνοδος διαμορφώθηκε στο +7,4% και το 2021 στο +1%. Για το 2022 και συγκεκριμένα τους πρώτους οκτώ μήνες, συνεχίζεται έντονα η ανοδική τάση της ζήτησης προϊόντων ασφάλισης πιστώσεων με την αύξηση παραγόμενων ασφαλίστρων να διαμορφώνεται στο +22,8%. Σημειώνεται δε ότι η αύξηση στη ζήτηση προέρχεται τόσο από εταιρείες που θέλουν να αυξήσουν τις υφιστάμενες καλύψεις τους όσο και από επιχειρήσεις που επιθυμούν να ασφαλιστούν για πρώτη φορά.

Λόγω της διάρθρωσης της εγχώριας αγοράς, μεγάλος όγκος των εταιρειών που είναι ήδη ασφαλισμένες ή ενδιαφέρονται να ασφαλιστούν δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων, των χημικών, των αγροτικών προϊόντων καθώς και των καταναλωτικών αγαθών. Ωστόσο, υπάρχουν και μεγάλες εγχώριες εταιρείες από των χώρο της βαριάς βιομηχανίας, των κατασκευών αλλά και της συσκευασίας/χαρτικών.

Ποιος ο ρόλος του Key Account Underwriter στην Atradius, ποιες οι προκλήσεις και οι δυσκολίες και τι χρειάζεται για να τις αντιμετωπίσει; 

Η Atradius Ελλάδος λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της στην εγχώρια αγορά και οικονομία, τη συνεχή διεύρυνση του πελατολογίου της καθώς και των αυξανόμενων απαιτήσεων των ασφαλισμένων εταιρειών, δημιούργησε τη θέση του Key Account Underwriter στις αρχές του 2022 η οποία εντάσσεται στις δομές της διεύθυνσης των Risk Services. Ο Key Account Underwriter έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και εκτός των «τεχνικών» γνώσεων πάνω στη διαχείριση ανάληψης κινδύνου, χρήζει επικοινωνιακών ικανοτήτων ενώ απαιτείται να κατανοεί σε βάθος τις ανάγκες των ασφαλισμένων εταιρειών και από που αυτές απορρέουν. Στην καθημερινή ατζέντα του Key Account Underwriter είναι η διαρκής επικοινωνία με την εμπορική διεύθυνση και το τμήμα credit των ασφαλισμένων εταιρειών ώστε να έχει τις απαραίτητες πληροφορίες σε σχέση με τα αιτηθέντα πιστωτικά όρια.
Η ασφάλιση πιστώσεων πρωτίστως έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα το οποίο είναι και το value added που μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας προκειμένου να τους προστατέψουμε από επισφαλείς εταιρείες. Στόχος είναι η οργανική ανάπτυξη των πελατών μας και για αυτό ο Key Account Underwriter πρέπει να εντοπίζει το εμπορικό ρίσκο και να εγκρίνει το βέλτιστο πιστωτικό όριο για να καλύψει τις εμπορικές ανάγκες των πελατών της Atradius.

Ποια είναι τα σχέδια της Atradius Ελλάδος για τα επόμενα έτη;

Η Atradius Ελλάδος έχει παρουσία 25 ετών στην εγχώρια αγορά και είναι ο market leader τα τελευταία οκτώ χρόνια έχοντας επιδείξει σημαντική οργανική ανάπτυξη κάτι το οποίο επιβεβαιώνει τόσο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και την πελατοκεντρική προσέγγισή μας. Στρατηγικός στόχος μας είναι να παραμείνουμε στην πρώτη θέση προτίμησης των ασφαλισμένων μας καθώς και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών παρέχοντας καινοτόμα προϊόντα ασφάλισης πιστώσεων αλλά και υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες. Λόγω της σημαντικότητας της Atradius Ελλάδος στον όμιλό μας, από τον Οκτώβριο του 2022 η Atradius Ρουμανίας συμπεριλήφθηκε στο management της ελληνικής ομάδας. Η ανωτέρω απόφαση του ομίλου Atradius ελήφθη προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξή του στη Ρουμανία, μια αγορά με σημαντικές προοπτικές, πολλές επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες και, άρα, μεγάλο πεδίο δράσης για τις ασφαλίσεις πιστώσεων. Τα τελευταία έτη η οικονομία της Ρουμανίας παρουσιάζει ανάπτυξη με αύξηση του ΑΕΠ, χαμηλά ποσοστά ανεργίας, αποτελεί κορυφαίο προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι ανασφάλιστες, καθώς επιλέγουν να βασιστούν σε ίδιους πόρους για να διαχειριστούν τις επισφαλείς συναλλαγές. Σημειώνεται επίσης το γεγονός ότι αρκετές Ελληνικές εταιρείες έχουν σημαντική παρουσία στη Ρουμανία ενώ μεταξύ Ελλάδος και Ρουμανίας υπάρχει έντονη εμπορική δραστηριότητα. Η ελληνική ομάδα θα μεταλαμπαδεύσει στην Atradius Ρουμανίας τη συσσωρευμένη εμπειρία της μέσα από σύγχρονες πρακτικές και τεχνικές που ήδη εφαρμόζονται επιτυχώς, με απώτερο σκοπό να συνδράμει στην ταχύτερη ανάπτυξη του ομίλου στην τοπική αγορά. Στόχος της Atradius Ελλάδος είναι, στο μέλλον, να συμπεριληφθούν υπό το management της και άλλες χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *