Skip to content

ΑΧΑ: Μεγάλες αγορές και ψηφιοποίηση οι στρατηγικοί στόχοι σε επίπεδο Ομίλου

H AXA ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποχωρεί από την αγορά της Ουκρανίας και πουλά όλες τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες στη γνωστή μας, Fairfax Financial Holdings Limited. Η Fairfax θα αποκτήσει το 100% της AXA Non-Life Insurance και της AXA Insurance Life.

To 2017 η ΑXA Insurance Kiyv ήταν τρίτη στις γενικές ασφαλίσεις καταγράφοντας 30,12 εκατ. ευρώ σε μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και 4,14% μερίδιο αγοράς. Στον κλάδο Ζωής κατείχε την θέση με 2% μερίδιο αγοράς και 1,78 εκατ. ευρώ μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα. Απασχολεί 780 υπαλλήλους και 1.220 ασφαλιστικούς συμβούλους σε όλη τη χώρα.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Fairfax επενδύει στην ασφαλιστική αγορά της Ουκρανίας. Το 2015 εξαγόρασε το 100% της  αυστραλιανής QBE Insurance – πλέον γνωστή ως “Colonnade Ukraine” η οποία τότε κατέγραφε μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα της τάξης των 4,5 εκατ. ευρώ σε γενικούς κλάδους.

Η Fairfax Eastern Europe, έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ εξαγορών τα τελευταία χρόνια – το 2014 εξαγόρασε τις δραστηριότητες της QBE Insurance στην Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Σε πρόσφατη συνέντευξη εκπρόσωπός της, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να συγχωνευτούν οι δύο μονάδες της Ουκρανίας! Η Fairfax έχει μια εντελώς αποκεντρωμένη στρατηγική είπε, υπό την οποία κάθε εταιρεία λειτουργεί κάτω από την δικιά της επωνυμία. Η δομή λειτουργίας του Ομίλου υπαγορεύει πλήρη εμπιστοσύνη στη διοίκηση των θυγατρικών και την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στις δραστηριότητές τους – μέχρι στιγμής αυτή η στρατηγική (που ακολουθείται επιτυχημένα και στη θυγατρική του Ομίλου στην Ελλάδα, την Eurolife ERB), αποφέρει καρπούς.

Η απόφαση της ΑΧΑ

Η απόφαση της ΑΧΑ να αποχωρήσει από την Ουκρανική αγορά είναι αποτέλεσμα στρατηγικής τοποθέτησης του CEO Thomas Buberl (κεντρική φωτό) που ανέλαβε το 2016 από τον Henri de Castries: Ο Όμιλος εστιάζει πλέον στις μεγάλες αγορές και αποχωρεί από τις μικρές, με στόχο τη βελτιστοποίηση των εξόδων – στην Ουκρανία για παράδειγμα, η επένδυση δεν απέφερε ούτε κεφαλαιακά, γιατί μεσολάβησε η υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, η οποία έφτασε σε ιστορικά χαμηλά τον περασμένο Ιούλιο. Τον Απρίλιο του 2017 η ΑΧΑ αποχώρησε από τη Ρουμανία.

Οι κινήσεις αποεπένδυσης της ΑΧΑ δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι μόλις πριν λίγες εβδομάδες έλαβε την τελική έγκριση μια μεγάλη συναλλαγή, η ίδρυση του AXA XL, του αμερικανικού υπερ-βραχίονα του Ομίλου, που προήλθε από την ολική εξαγορά του XL Group Ltd, έναντι 12,4 δις ευρώ.

Τον Αύγουστο η ΑΧΑ ξεκίνησε συνομιλίες για πιθανή πώληση της Axa Life Europe (ALE) στην πολυεθνική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Cinven, (με έδρα στο Λονδίνο) έναντι 1,2 δις ευρώ. Η ΑΧΑ Life Europe  έχει έδρα το Δουβλίνο και διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 8 δις ευρώ για 250.000 ασφαλιστικά συμβόλαια, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τη Γερμανία.  Εξυπηρετεί επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Πέρυσι αποφασίστηκε η διακοπή της πώλησης του προγράμματος Secure Advantage και από τότε η AXA Life Europe, δεν αναλαμβάνει νέα συμβόλαια. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή CEO και Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Ομίλου (CFO), Gerald Harlin, η συγκεκριμένη αποεπένδυση είναι “άλλο ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση του ισοζυγίου ανάμεσα στο τεχνικό και οικονομικό περιθώριο”, εν ολίγοις μια κίνηση για τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου, στο πλαίσιο του πενταετούς σχεδίου “Ambition 2020: Focus and Transformation” που υλοποιεί  η εταιρεία.

Μεταξύ άλλων, στόχος του πενταετούς προγράμματος είναι από τους πόρους που θα εξασφαλίσουν εξαγορές και συγχωνεύσεις, το 20% αυτών κάθε χρόνο (περί τα 200 εκ ευρώ), να επενδύεται στην καινοτομία. Σύμφωνα με τη Διοίκηση, ο Όμιλος θέλει να γίνει “απλούστερος” για τους μετόχους, αλλά και για τους πελάτες του, να εξασφαλίσει την παροχή ψηφιακών συναλλαγών, αλλά και να επανεδραιώσει την εμπιστοσύνη του πελάτη μέσα στο νέο, ψηφιακό σύμπαν.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου το 2017 ανήλθαν στα 6.2 δις ευρώ – ξεπέρασαν για πρώτη φορά το όριο των 6 δις ευρώ. Πάνω από το 50% αυτών προέρχεται από Γαλλία (1,4 δις ευρώ) και Ευρώπη (2,3 δις), ενώ Ασία και ΗΠΑ συνεισέφεραν από 1,1 δις. Η ΑΧΑ International στην οποία ανήκει και η ΑΧΑ Ελλάδος (μαζί με Λουξεμβούργο, Τσεχία, Σλοβακία, Ρωσία, Τουρκία, Σιγκαπούρη κ.α.),  είχε κέρδη 300 εκατ. ευρώ.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *