Skip to content

Αύξηση 1,4% του κόστους των νοσοκομειακών αποζημιώσεων το 2020

Μια ήπια αύξηση του δείκτη κόστους των νοσοκομειακών αποζημιώσεων των ασφαλιστικών προγραμμάτων (ΕΔΥ) το 2020, της τάξης του 1,4% σε σχέση με το 2019, δείχνουν τα νέα αποτελέσματα για τους δείκτες που υπολογίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που είδε την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας.

Του Χρήστου Γαβαλά

Τα αποτελέσματα αυτά σχετίζονται με την παρακολούθηση του κόστους αποζημιώσεων που κατέβαλαν σε επίπεδο αγοράς οι ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου υγείας για τα μακροχρόνια ατομικά νοσοκομειακά προγράμματα την περίοδο 2011-2020.

Στο πλαίσιο της μελέτης συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 14 ασφαλιστικές εταιρίες ενώ το δείγμα στοιχείων περιλαμβάνει 768 χιλ. εγγραφές αποζημιώσεων συνολικά για την συγκεκριμένη περίοδο.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία από τα στοιχεία της μελέτης είναι το γεγονός ότι μειώθηκε σε 15,8% το 2020 από 17,4% το 2019 η συχνότητα εμφάνισης ζημιάς στο σύνολο του χαρτοφυλακίου, κάτι το οποίο μπορεί να αποδοθεί στο ότι πολλοί απέφυγαν το 2020 να κάνουν προγραμματισμένες νοσηλείες και είτε τις ματαίωσαν είτε τις μετέθεσαν, λόγω φυσικά της πανδημίας. 

Αυξανόμενα είναι τα συνολικά ποσά αποζημιώσεων στις ηλικίες άνω των 30, ενώ διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και στις μεγαλύτερες ηλικίες, παρά την αρκετά μικρότερη έκθεση στον κίνδυνο. Παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος στις ηλικίες άνω των 75 ετών το 2020 σε σχέση με το 2019. 

Παράλληλα, όμως, αυξήθηκε το μέσο κόστος της ζημιάς από 3.700 ευρώ το 2019 σε 4.100 το 2020, πιθανότατα επειδή η όποια περίθαλψη επικεντρώθηκε σε περιστατικά τα οποία δεν μπορούσαν να πάρουν αναβολή και έτσι ενδεχομένως ήταν και πιο ακριβά. 

Πολύ υψηλό το κόστος της περίθαλψης ενώ μειώνονται οι δαπάνες για την Υγεία 

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος είχε αναλύσει το θέμα του αυξανόμενου κόστους για την περίθαλψη, την ώρα που όπως υπογράμμισε συντελείται μια δραματική μείωση στις δαπάνες για την Υγεία που φτάνουν στα 14,5 δισ. ευρώ ενώ πριν την κρίση άγγιζαν τα 22,5 δισ. 

Με 8 δισ. ευρώ λιγότερα -τόνισε ο καθηγητής- πρέπει τα συστήματα Υγείας να επιτελέσουν ακόμα αποδοτικότερο έργο ενώ παράλληλα αυξάνεται και το κόστος των υγειονομικών υπηρεσιών. Ουσιαστικά αυτό το κόστος αυξάνεται δυσανάλογα με την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ χωρών, καθιστώντας πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη τη συνέχιση της χρηματοδότησης των πραγματικών αναγκών των νοσηλευομένων από τους κρατικούς προϋπολογισμούς. 

Στον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης αναφέρθηκε στην ημερίδα εκείνη η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, η οποία και στάθηκε στο γεγονός ότι από τα 14,5 δισ. δαπανών, τα 5,7 δισ. ευρώ είναι ιδιωτικές πληρωμές των πολιτών. 

Ωστόσο, από αυτά, μόνο τα 672 εκατ. ευρώ είναι μέσω ιδιωτικής ασφάλειας.

Τα υπόλοιπα τα δίνουν κατευθείαν τα νοικοκυριά, που ουσιαστικά δαπανούν το 7,1% του εισοδήματος τους για ιατρικές υπηρεσίες. 

Υπό αυτό το πρίσμα, προτάθηκε η θεσμική ένταξη της ιδιωτικής ασφάλισης ως συμπληρωματικού πυλώνα στο σύστημα υγείας, ούτως ώστε να αποφεύγονται τόσο οι υπέρογκες δαπάνες, όσο και η διατήρηση ανισοτήτων στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *