Skip to content

Βελτίωση στην παραγωγή αυτοκινήτου στο επόμενο 4μηνο περιμένουν τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς

Εικόνα βελτίωσης δείχνουν  οι ασφαλίσεις αυτοκινήτου και τον Μάιο και εκτιμάται ότι  θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αφ’ ενός λόγω αύξησης της κινητικότητας των πολιτών αλλά και λόγω αύξησης του τουρισμού.

του Νίκου Σακελλαρίου 

Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι μέσα στο γ’ τρίμηνο μπορούμε να έχουν τη ολική μεταστροφή σε άνοδο του κλάδου αυτοκινήτου σε σχέση με το 2021 αλλά και προσέγγιση των ασφαλίστρων του 2019. Ως γνωστόν , από το 2020 και μετά οι συνθήκες στην αγορά αυτοκινήτου διασαλεύτηκαν λόγω πανδημίας, αλλά φέτος θα κινηθεί η ασφαλιστική παραγωγή πάνω από τα επίπεδα του 2019. 

Οι βασικοί λόγοι είναι ότι τα ανθρώπινα δίκτυα κινούνται εξαιρετικά ικανοποιητικά στο σύνολο των εταιρειών (παρά το γεγονός ότι οι πελάτες πιέζουν για καλύτερες τιμές) και τα εναλλακτικά δίκτυα έχουν αυξήσει τα μερίδια αγοράς τους και οι πλατφόρμες θυμίζουν εποχές προ 2020.  Ήδη το α’ τρίμηνο 2022 ήταν καλύτερο απ’ ότι το περυσινό (που είχε βέβαια παρενέργειες από τα lockdown) ενώ το β’ τρίμηνο 2022 (έχει ακόμη τον Ιούνιο 2022) προεξοφλείται ότι θα είναι παραγωγικά πολύ δυνατό παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. 

Επίσης οι επαγγελματικές ασφαλίσεις είναι περίπου 20% πιο αυξημένες από το 2021 και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022 θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες ασφαλίσεις του 2019.

Πολιτικές καλύψεων αντί μειώσεων ασφαλίστρων

Ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει το εισόδημα των ασφαλισμένων (καθολικά) με αποτέλεσμα οι εταιρείες να δέχονται μέσω διαμεσολαβητών αιτήσεις για μειώσεις ασφαλίστρων. Ωστόσο οι εταιρείες που καλούνται να πληρώσουν αυξημένες ζημιές και έξοδα διαχείρισης και έχουν υποστεί πιέσεις από τα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους είναι κατ’ αρχήν αρνητικές στο να προχωρήσουν σε μειώσεις ασφαλίστρων.  Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα δρομολογήσει λιγότερες καλύψεις σε σχέση με τα παλαιότερα ασφαλιστήρια.  Ωστόσο οι ασφαλιστικές προτιμούν να αυξήσουν τις καλύψεις με τα ίδια ασφάλιστρα παρά να στερηθούν κρίσιμη μάζα ρευστότητας στην παρούσα συγκυρία.  Επίσης εξετάζονται πρόσθετες προσφορές σε παροχές που θα ενισχύουν την αγορά και θα σχετίζονται με τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.  Εκτιμάται ότι μέσα στο β’ εξάμηνο θα δούμε πολλές εναλλακτικές παροχές σε είδη που θα ενισχύουν την ταμειακή ρευστότητα και την ασφαλισιμότητα αλλά δεν θα επηρεάζουν το ύψος των ασφαλίστρων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *