Skip to content

“Βιώσιμη Ασφάλιση”: Η νέα προτεραιότητα για τον ασφαλιστικό κλάδο

“Βιωσιμότητα” ή αλλιώς, “Βιώσιμη Ανάπτυξη”, σημαίνει ανάπτυξη με τρόπο που δεν βλάπτει το περιβάλλον και τις κοινωνίες, τωρινές και μελλοντικές. Με την ραγδαία επιδείνωση του κλίματος παγκοσμίως η βιώσιμη ανάπτυξη έχει εξελιχθεί σε προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τις οικονομίες όλου του πλανήτη.

Η βιώσιμη ανάπτυξη ειδικά στην ασφαλιστική βιομηχανία, ήταν το θέμα εκδήλωσης της ΕΑΕΕ, με καλεσμένους εξειδικευμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της ΕΑΕΕ Ερρίκος Μοάτσος, από τους συντονιστές της εκδήλωσης, περιγράφει στο UW τι σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη στην ασφαλιστική βιομηχανία και ποια ήταν τα βασικότερα συμπεράσματα της προχθεσινής συνάντησης:

“Πρέπει να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και η ελληνική κυβέρνηση να δώσει σημαντικά κίνητρα για την ασφάλιση των κατοικιών σε μια χώρα που το ποσοστό κάλυψης περιορίζεται μόλις στο 16% (έναντι άνω του 60% στη Δυτική Ευρώπη) και επιβάλλεται να φτάσει στο 100%. Ακούμε ενθαρρυντικά πράγματα από την κυβέρνηση κατά τα τελευταία χρόνια, πλην όμως στην πράξη δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε» είπε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΑΕΕ για τη βιώσιμη ασφάλιση.

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη αγγίζει τρεις τομείς: Το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, τον τρόπο με τον οποίο η δραστηριότητα κάθε επιχείρησης επιδρά στο περιβάλλον & στην κοινωνία, και τον τρόπο με τον οποίο διοικείται αυτή η επιχείρηση, δηλαδή το ποσοστό διαφάνειας στη διακυβέρνηση της. Πρόκειται για τις περίφημες αρχές ESG (Environment, Society, Governance), για τις οποίες ακούμε ήδη και θα ακούμε όλο και συχνότερα στο μέλλον.

Η ασφαλιστική βιομηχανία έχει τρεις ρόλους – το ρόλο συμβούλου και διαχειριστή κινδύνων, τον κεντρικό της ρόλο που είναι να καλύπτει ζημιές, ενώ έχει και το ρόλο του διαχειριστή κεφαλαίων, το ρόλο του μακροπρόθεσμου επενδυτή, υπό την έννοια ότι διαχειρίζεται πολλά κεφάλαια.

Το ζητούμενο είναι μέσα από τους τρεις αυτούς ρόλους να εργαστεί για την βιωσιμότητα, δηλαδή για την υγιή επιχειρηματικότητα στον πλανήτη.

Το να βάλει κάθε εταιρεία ένα πρόσθετο στόχο βιωσιμότητας είναι αναγκαίο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσει και το βασικό της στόχο που είναι να μπορεί να καλύπτει τους κινδύνους που αναλαμβάνει φέρνοντας ένα θετικό αποτέλεσμα. Για να προωθηθούν οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να συνεργαστούν στενά όλοι οι φορείς, η επιστημονική κοινότητα, οι επιχειρήσεις, η εποπτεία, οι πολίτες, οι κυβερνήσεις. Να συμπράξουν και να θέσουν στόχους μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για την υλοποίηση των οποίων θα αρχίσουν να εργάζονται άμεσα.

Ειδικά ως προς το περιβάλλον, που είναι και το νούμερο ένα ζητούμενο αυτή τη στιγμή, μπορεί να συμβουλέψει τους πελάτες της πώς να μετριάσουν ή και πώς να προλάβουν τους κλιματικούς κινδύνους. Μπορεί ακόμη και να αρνηθεί να καλύψει επιβλαβείς δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη ορυκτού άνθρακα, κάτι που συμβαίνει ήδη στο εξωτερικό σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο το να αποκλειστούν ασφαλιστικά κάποιες πολύ επικίνδυνες για το περιβάλλον πρακτικές είναι ένα πράγμα, το δεύτερο και μεγαλύτερο είναι να μπορεί να καταστεί “συνοδοιπόρος”, δηλαδή σύμβουλος και υποστηρικτής στις εταιρείες που επιχειρούν τη μετάβαση σε συνθήκες λιγότερο επιβλαβείς.

Παράλληλα, προκύπτουν συνεχώς νέες δραστηριότητες από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – κάποιες από αυτές υπάρχουν χρόνια και είναι γνωστοί οι κίνδυνοι που δημιουργούν, αλλά υπάρχουν και νέες μορφές ενέργειας οι οποίες παράγουν νέους κινδύνους. Εδώ η ασφαλιστική αγορά καλείται να συνεχίσει να καταλαβαίνει αυτούς τους κινδύνους, να τους αναλύει και να δίνει δυνατότητες & λύσεις ασφάλισης σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν σχετικά.

Βεβαίως όλα τα άνω πρέπει να γίνονται παράλληλα με την υγιή ανάπτυξη της κάθε ασφαλιστικής εταιρείας. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ του καλού που κάνει στην κοινωνία και του καλού που κάνει στους πελάτες, στους συνεργάτες και τους μετόχους της. Για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει σαφώς να κάνουν πράσινες επενδύσεις, από την άλλη όμως πρέπει αυτές οι επενδύσεις να έχουν τις σωστές αποδόσεις.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ο οποίος χαιρέτισε την συγκεκριμένη εκδήλωση δήλωσε ξεκάθαρα: “Να γίνει μία ολική αναθεώρηση των στόχων και των κινήσεων των ασφαλιστικών εταιρειών και να αναδιαμορφωθούν τα κριτήρια των Solvency II κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοείται η επένδυση κεφαλαίων προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των ESG κριτηρίων και της ‘πράσινης ανάπτυξης’”.

Βεβαίως, η “βιώσιμη ασφάλιση” δεν εξαντλείται στις δράσεις για το περιβάλλον αλλά υλοποιείται προωθώντας την κοινωνική προστασία και δικαιοσύνη, τις ίσες ευκαιρίες και την πρόσβαση στην ασφάλιση, καθώς και με τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση. Η ΕΑΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι παρόμοιες εκδηλώσεις θα συνεχίσουν το διάλογο και και στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στο επίκαιρο ζήτημα των φυσικών καταστροφών λόγω κλιματικής αλλαγής και κατ’ επέκταση έντασης των φυσικών φαινομένων:

“Πρέπει να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και η ελληνική κυβέρνηση να δώσει σημαντικά κίνητρα για την ασφάλιση των κατοικιών σε μια χώρα που το ποσοστό κάλυψης περιορίζεται μόλις στο 16% (έναντι άνω του 60% στη Δυτική Ευρώπη) και επιβάλλεται να φτάσει στο 100%. Ακούμε ενθαρρυντικά πράγματα από την κυβέρνηση κατά τα τελευταία χρόνια, πλην όμως στην πράξη δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε» είπε χαρακτηριστικά.

*H Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), μέλος του Προγράμματος UNEP FI τoυ Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το περιβάλλον (UN Environment’s Principles for Sustainable Insurance (PSI) Initiative), προσκάλεσε σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να αναλύσουν την πολύπλευρη συμβολή της ασφαλιστικής αγοράς στη βιωσιμότητα του πλανήτη και την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στις ασφαλιστικές και επενδυτικές δραστηριότητες του κλάδου.

Η εκδήλωση είχε τίτλο “insurance industry contribution in building a sustainable future”, και πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου, ημέρα που έχει ορισθεί ως η ημέρα των Ηνωμένων Εθνών. Χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και ο Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Τοποθετήθηκαν οι κ.κ. (με σειρά βάση προγράμματος) :Renaud Guidée, Chair of the Net – Zero Insurance Alliance, Butch Bacani, Programme Leader UNEP FI PSI, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βουλευτής και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Συνολάκης, Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα, Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Technical University of Denmark; Πρόεδρος EAERE; Πρόεδρος UN SDSN Global CLimate Hub, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ
Στο πάνελ συζήτησης συμμετείχαν οι εξής κ.κ. :
Dr Kai-Uwe Schanz, Deputy Managing Director, Head Research & Foresight, Geneva Association, Doris Pöpplein, Senior Sustainability Analyst, Vice President, Reinsurance, Swiss RE, Flavia Micilotta, Sustainability Adviser, Dora Antonakaki, Director Climate Change and Sustainability Centre BOG, Philippe Angelis, Senior policy advisor, Corporate Reporting & Sustainable Finance, Insurance Europe

(Στην κεντρική φωτογραφία από αριστερά: Ε. Μοάτσος, Ε. Παπασπυροπούλου, B. Bacani, Δ. Αυγερινοπούλου, Α. Σαρρηγεωργίου, Φ. Κουντούρη, Ph. Angelis)


No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *