Skip to content

Γεννηματά: γιατί καλύπτει μόνο τους ιδιώτες γιατρούς για αστική ευθύνη η κυβέρνηση;

Τα βέλη της προς την κυβέρνηση έστρεψε σήμερα το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά αναφορικά με την απροθυμία της να προχωρήσει σε προστασία των γιατρών του ΕΣΥ για την αστική ευθύνη.

Όπως είπε αυτοί οι γιατροί «δίνουν τη μάχη και λαμβάνουν αποφάσεις για ασθενείς σε τόσο δύσκολες συνθήκες» αλλά η κυβέρνηση παρά τις εκκλήσεις του κόμματός της δεν μεριμνά για αυτούς, παρότι «φρόντισε να καλύψει την αντίστοιχη περίπτωση των ιδιωτών γιατρών που κάλεσε να ασχοληθούν για ένα μικρό διάστημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Σε ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι είναι σωστό να θεσπίζει η κυβέρνηση ακαταδίωκτο για τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων η κα. Γεννηματά χαρακτήρισε απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο έγινε καθώς όπως ισχυρίστηκε, όταν θέλει κάποιος να προστατεύσει μια επιστημονική επιτροπή δεν φέρνει «εκπρόθεσμη τροπολογία μαζί με άλλα 100 θέματα στην κυριολεξία σαν να θες κάτι να κρύψεις, να προστατεύσεις, να μη φανεί ποια είναι η πραγματική σου πρόθεση».

Επισήμανε ότι προφανώς θα πρέπει οι επιστήμονες της χώρας να προστατευτούν αλλά συμπλήρωσε ότι η επιστημονική επιτροπή για την οποία γίνεται λόγος έχει «εισηγητικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα και καμία αρμοδιότητα να παίρνει αποφάσεις» και ως εκ τούτου δεν αντιλαμβάνεται το σκεπτικό της κυβέρνησης.

«Από ποιούς και πως θέλει να προστατεύσει μια επιτροπή που απλώς εισηγείται; Που προστατεύεται η επιστημονική γνώση και η ελεύθερια διατύπωσή της ούτως ή άλλως από το Σύνταγμα», αναρωτήθηκε.

Διευκρίνισε ότι δεν θέλει να δει επιστήμονες να «τρέχουν στα δικαστήρια» επειδή «εξέφρασαν την επιστημονική τους άποψη και είπαν τη γνώμη τους».

Θέση πάντως για το θέμα της αστικής ευθύνης των γιατρών του ιδιωτικού τομέα που θα ενταχθούν στο ΕΣΥ έλαβε ο ιατρικός σύλλογος της Αθήνας μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα.

Σε αυτήν διευκρινίζεται ότι ζητήθηκε η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του Συλλόγου και διασαφηνίστηκε ότι «για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί ευθύνεται για αποζημίωση μόνο το δημόσιο Νοσοκομείο, τυχόν δε αγωγή, κατά το μέρος που στρέφεται κατά του ιατρού θα είναι απορριπτέα ως απαράδεκτη».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *