Skip to content

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ζητά να αποζημιωθεί για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων ο… Greek Freak

Μπορεί ο δικός μας, Γιάννης Αντετοκούνμπο να επέστρεψε και μάλιστα δριμύτερος στα παρκέ του ΝΒΑ μετά την περιπέτειά του με τον κορωνοϊό, όμως εκτός παρκέ δεν λησμονεί να καταδιώκει με ιδιαίτερη προσήλωση, συνέπεια και επιμονή εταιρείες οι οποίες θεωρεί ότι παραβιάζουν τα πνευματικά του δικαιώματα.

Σε εκτενές ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, γίνεται λόγος για τρεις κύριες περιπτώσεις τις οποίες κυνηγά ο σούπερ σταρ και πρωταθλητής του ΝBA: αρχικά πωλητές μη εξουσιοδοτημένων κουρτινών μπάνιου με το όνομα και τον αριθμό του ($57 το καθένα), κατόπιν ένα μείγμα μπαχαρικών που προσθέτει μια «έντονη γεύση σκόρδο-βότανο σε κάθε πιάτο» ($9,99) αλλά και αυτοκόλλητα που φέρουν εικόνες κινουμένων σχεδίων που του μοιάζουν ($3,50).

Συνολικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο 27χρονος έχει καταθέσει περισσότερες από 48 αγωγές τα τελευταία δύο χρόνια και έχει απευθύνει κατηγορίες δεκάδες άτομα και εταιρείες για παραβίαση των δικαιωμάτων χρήσης του κατατεθέντος σήματος του για τη φράση «Greek Freak» – ένα παρατσούκλι που αποτυπώνει την καταγωγή του και που φυσικά προφέρεται πιο εύκολα από το πεντασύλλαβο επώνυμό του.

Οι αγωγές τις οποίες έχει καταθέσει δια μέσου των δικηγόρων του προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι τα εμπορικά σήματα είναι ολοένα και πιο πολύτιμα για τους αθλητές σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Με αυτό τον τρόπο – μέσω των εμπορικών σημάτων τους δηλαδή – δεν χρειάζεται πλέον να βασίζονται σε χορηγίες μεγάλων εταιρειών ή εταιρειών μάρκετινγκ για να προωθήσουν τον εαυτό τους και τις επωνυμίες τους. 

Μάλιστα, αν και ορισμένα από τα ποσά σε δολάρια μπορεί να φαίνονται αμελητέα, οι δικηγόροι εστιάζουν στο γεγονός ότι το να αφήνει κάποιος αθλητής σαν τον Γιάννη κάποια φαινομενικά μη ζημιογόνα τέτοια περιστατικά να περνούν δίχως συνέπεια, θα καταστήσει πιο δύσκολο τον έλεγχο πάνω σε πολύ πιο προσοδοφόρες παραβάσεις. 

Και βέβαια δεν είναι μόνο οι γνωστοί αθλητές του μπάσκετ και των άλλων αθλημάτων που καταφεύγουν στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους και στην απαίτηση να αποζημιωθούν από τέτοιες πρακτικές. 

Επώνυμες εταιρείες όπως η Apple και η Adidas προστατεύονται από διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Amazon.com Inc. από απομιμήσεις, χάρη στη νομοθεσία που εμποδίζει μη εξουσιοδοτημένους πωλητές από το να καταχωρούν ορισμένα προϊόντα προς πώληση. 

Και το θετικό ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι η διαδικτυακή διανομή απομιμήσεων έχει γίνει πιο εύκολο να παρακολουθηθεί και γι’ αυτό οι αγωγές πληθαίνουν.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στον Γ. Αντετοκούνμπο, το εμπορικό του σήμα «Greek Freak» καταχωρήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 για ρούχα, αθλητικά ποτά και συμπληρώματα διατροφής. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αθλητής μας ισχυρίζεται ότι έχουν πουληθεί εμπορεύματα αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων μέσω εκμετάλλευσης της ομοιότητας τους με εκείνον. 

Έχει επίσης αναζητήσει εμπορικά σήματα με άλλες παραλλαγές της φράσης και προσπαθεί να επεκτείνει τα δικαιώματα του σήματός του στην διαδικτυακή εικονική πραγματικότητα και τα βιντεοπαιχνίδια.

Ο δικαστής της υπόθεσης του Έλληνα σταρ σχετικά με τα μπαχαρικά του επιδίκασε τον περασμένο μήνα αρκετά χρήματα ώστε να καλύψει δικαστικές αμοιβές και εμπόδισε τους κατηγορούμενους από την περαιτέρω χρήση του ονόματος του «Greek Freak». 

Αλλά παράλληλα απέρριψε και το αίτημα του παίκτη για αποζημίωση, αναφέροντας το γεγονός ότι ο Αντετοκούνμπο δεν έχει αδειοδοτήσει το σήμα του για τέτοια χρήση.

Ειδικότερα, έγραψε στην απόφασή του ότι το σήμα «Greek Freak» δεν είναι καταχωρημένο σε «καμία κατηγορία που σχετίζεται με τρόφιμα ή αρώματα τροφίμων», επομένως η χρήση του σήματος από τους κατηγορούμενους δεν χαρακτηρίζεται ως απομίμηση.

Γιατί αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στα εμπορικά σήματα, η επιτυχής καταχώρηση των δικαιωμάτων μιας φράσης δεν εγγυάται τη νίκη σε οποιαδήποτε πιθανή δίκη. Και αυτό γιατί στις ΗΠΑ υπάρχουν 45 κατηγορίες εμπορίου στις οποίες τα εμπορικά σήματα μπορούν να ενταχθούν – όπως «ρουχισμός» ή «ιατρικές συσκευές» – περιορίζοντας τη νομική προστασία.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *