Skip to content

Γιατί δύο ασφαλιστικοί όμιλοι σκέφτονται την δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου

Δύο ασφαλιστικές εξετάζουν την δημιουργία  επαγγελματικών ταμείων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Δύο ξένες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση για την δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, για τους εργαζόμενους και τους ενδιαφερόμενους συνεργάτες τους. Η κίνηση θα ομογενοποιήσει τους Ομίλους και θα τους δώσει την ευκαιρία να αξιοποιήσουν περαιτέρω τη ρευστότητα και τα αποθεματικά τους. Μάλιστα οι δύο αυτοί όμιλοι έχουν επικοινωνία για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενιαίου ασφαλιστικού ταμείου.

Ως γνωστόν , η δημιουργία επαγγελματικών ταμείων απαιτεί μία ρευστότητα, η σωστή επένδυση της οποίας αποδίδει για την εταιρεία αλλά και διαμορφώνει φορολογικές εκπτώσεις.  Για παράδειγμα η δημιουργία ενός επαγγελματικού ταμείου με σωστή διαχείριση επενδύσεων μπορεί να αποδώσει πάνω από τον πληθωρισμό (δηλαδή ετησιοποιημένη απόδοση 10%) και ταυτόχρονα να έχει μία σημαντική φορολογική έκπτωση.  Να σημειωθεί ότι η μία από τις δύο ασφαλιστικές έχει δικούς της συμβούλους επενδύσεων στον μητρικό όμιλο και έτσι θα έχει συνέργειες αλλά και τεχνογνωσία. Άλλωστε είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για δημιουργία ΤΕΑ και σε μία περίοδο προ Μνημονίων.

Στελέχη της αγοράς των ΤΕΑ θεωρούν ότι η παρούσα συγκυρία της ανόδου των επιτοκίων θα οδηγήσει πολλές εταιρείες (και εκτός της ασφαλιστικής αγοράς) στην αναζήτηση τρόπων μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

Ευκαιρία ή πρόβλημα η νέα επιθετική αύξηση επιτοκίων ;

Η νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ αποτελεί μία καλή ευκαιρία για τις μακροπρόθεσμες έντοκες αποδόσεις των τοποθετήσεων των ασφαλιστικών εταιρειών. Καταθέσεις και ομόλογα αποτελούν το 70%  περίπου της συνολικής περιουσίας των ευρωπαικών ασφαλιστικών εταιρειών.  Οπότε υψηλότερα επιτόκια θα δώσουν υψηλότερες αποδόσεις σε καταθέσεις και στη λήξη των ομολόγων. Ωστόσο οι αποτιμήσεις των ομολόγων σε τρέχουσες αξίες (mark to market) είναι εξαιρετικά πιεσμένες και έτσι οι περισσότερες εκ των ασφαλιστικών που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα χρήσης 2022 θα γράψουν ζημιές στις επενδύσεις τους.  To ζητούμενο είναι να μην πιεστούν τα αποθέματά τους και μειωθούν οι δείκτες φερεγγυότητας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *